• Opening Times: Fri - Sun 10.00 - 19.00
14-16 Οκτωβρίου 2022, Metropolitan Expo, Αθήνα

ARCHITECTS TALK by ARCHISEARCH.GR

//buildexpogreece.com/wp-content/uploads/2020/10/1100x350.png

ARCHITECTS TALK

ARCHITECTS TALK by Archisearch @ BUILDEXPO GREECE 2021:

Το επιτυχημένο συνέδριο για το σύγχρονο design και την αρχιτεκτονική πραγματοποιείται στην έκθεση ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO σε συνεργασία με το Archisearch.gr και το Βασίλη Μπαρτζώκα.

Το συνέδριο διεξάγεται σε 2 ημέρες και προσελκύει χιλιάδες αρχιτέκτονες/αρχιτεκτονικά γραφεία από όλη την Ελλάδα.

Το 2020 αναδείχθηκε στην εποχή που απρόσμενες εξελίξεις άλλαξαν τον τρόπο που σκεφτόμαστε και λειτουργούμε καθημερινά.

Η περίοδος της καραντίνας κινητοποίησε δημιουργικά τα μεγαλύτερα μυαλά του πλανήτη. Κατόπιν, αναδυόμενα κινήματα σε διεθνές επίπεδο ζήτησαν τον εκδημοκρατισμό της κοινωνικής ζωής. Νέες ισορροπίες ανάμεσα στη φυσική και πνευματική παρουσία των ανθρώπων ορίζουν την εμπειρία και την επικοινωνία.

Σε κάθε γωνιά της γης οι αρχιτέκτονες επεξεργάζονται τα σημαντικά ζητήματα της νέας εποχής. Ποια είναι η νέα μορφή της ανοιχτής, δημοκρατικής πόλης; Πως επηρεάζει το μέλλον της εργασίας τον σχεδιασμό; Αλλά και με ποιους τρόπους θα αλλάξει το τοπίο η τεχνολογία που επιτρέπει την πραγμάτωση ολοένα και περισσότερων δραστηριοτήτων με το πάτημα ενός κουμπιού;

Στην Ελλάδα αναζοπυρώνεται η συζήτηση για τη λειτουργία του δημοσίου χώρου. Παράλληλα η χώρα παραμένει ένας από τους πλέον ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς για τον τουρισμό, με τον νέο ταξιδιώτη να αναζητά την αυτοβελτίωση μέσα από το ταξίδι, τη σύνδεση και τη συνεισφορά στην τοπική κοινωνία. Στον Πειραιά, ένας πύργος επικαιροποιεί την υπόστασή του στο παρόν, τη στιγμή που τα περισσότερα βλέμματα είναι στραμμένα στο Ελληνικό – με αισιοδοξία ή σκεπτικισμό.

Το σπίτι ανάγεται στο νέο καταφύγιο που μπορεί να στεγάσει διαρκώς εναλλασσόμενα «θέλω», ενώ η εργασία δυνάμει μεταφέρεται από ένα open plan γραφείο σε μία μητρόπολη του εξωτερικού σε μία πολυτελή κατοικία στο Αιγαίο.

Η πειραματική διάθεση ισορροπεί μοναδικά με μία νέα υπευθυνότητα προς τη φύση και τον άνθρωπο ως αναπόσπαστο μέρος αυτής.

Η εποχή μας βιάζεται να αποτυπώσει τα μαθήματα του παρόντος σε ένα εισαγωγικό κεφάλαιο για το βιβλίο της επόμενης ημέρας. Περισσότερο αισιόδοξο, περισσότερο πνευματικό, περισσότερο νηφάλιο και ευγενές.

Τα υλικά συνοδεύουν τον άνθρωπο σε κάθε μεταβολή της ιστορίας, της κοινωνίας και του χαρακτήρα του, με τις χρήσεις τους να αλλάζουν αναλόγως.

Από τα αρχαία χρόνια, η μετάβαση του ανθρώπου από την πρωτόγονη κατάσταση στον πολιτισμό έχει σχεδόν ταυτιστεί με τη χρήση του μαρμάρου στην αρχιτεκτονική. Διαχρονικό, ανθεκτικό και εντυπωσιακό, από τους ναούς, τις αγορές και τα λουτρά της αρχαίας Ελλάδας και της Ρώμης, με μία στάση στα αναγεννησιακά παλάτια, το μάρμαρο «ταξίδεψε» προς τη σύγχρονη ιστορία ως υλικό προορισμένο για κοινωνικά σημαίνοντα κτίρια, όπως τα δικαστήρια και τα δημαρχεία. Από τα χέρια των τεχνιτών, πέρασε στο μοντερνιστικό όραμα του Adolf Loos, του Mies van der Rohe και του Philip Johnson.

Σήμερα εξετάζουμε το μάρμαρο υπό το πρίσμα της τεχνολογίας, της καινοτομίας και της βιωσιμότητας. Οι παραδοσιακές εφαρμογές του μαρμάρου συνδυάζονται με το σύγχρονο σχεδιασμό για να αποδώσουν το «sense of place». Νέα προϊόντα υποστηρίζουν κάθε σύγχρονο διεθνές στυλ, με αρχιτεκτονικές εφαρμογές αλλά και product design.

Η συζήτηση για τη βιωσιμότητα θέτει στο επίκεντρο την εταιρική κοινωνική ευθύνη των εταιρειών, με προεξέχουσες τις προτάσεις για την επόμενη ημέρα των λατομείων.  Εν τω μεταξύ, στην Ελλάδα ο κλάδος της βιομηχανίας μαρμάρου παραμένει ισχυρός, με το 76% της συνολικής παραγωγής να εξάγεται σε περισσότερες από 120 χώρες τη χρονιά που μας πέρασε. Έτσι η χώρα τοποθετείται στην 4η θέση παγκοσμίως στις εξαγωγές μαρμάρων.

Οι πλέον καταξιωμένοι αρχιτέκτονες συζητούν με κορυφαία στελέχη από την αγορά του μαρμάρου για:

  • ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
  • ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΜΑΡΜΑΡΟΥ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ BRAND NAME ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΡΜΑΡΟ
  • ΕΤΑΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
  • ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με νέες δυνατότητες στην παραγωγή χάρη στην τεχνολογία και μία έντονη στροφή του ενδιαφέροντος σε πιο οικονομικά προϊόντα μαρμάρου, το υλικό σήμερα χρησιμοποιείται για σε ακριβές αλλά και οικονομικές εφαρμογές της αρχιτεκτονικής και του σχεδιασμού. Με την τεχνολογική πρόοδο τον τελευταίο μισό αιώνα, το μάρμαρο έγινε διαθέσιμο όχι μόνο ως παραδοσιακή διάσταση πέτρα, αλλά και ως λεπτή επένδυση από πάνελ.

Circular Economy, Technology, Facade Systems & Industrial Design.

Το αλουμίνιο όμως, πέρα από τις προφανείς λύσεις προσφέρεται και για πλήθος μεγάλων ή και «αθέατων», δοκιμασμένων αλλά και καινοτόμων τεχνολογικών εφαρμογών. Παράλληλα, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στις ταχύτατα αναπτυσσόμενες πόλεις αλλά και στις ιστορικές, οι οποίες διατηρούν την αίγλη τους στο χρόνο και υιοθετούν επιλεκτικά την καινοτομία. Στο διεθνές περιβάλλον αυτό είναι ήδη γνωστό:

Ανάμεσα στα φετινά ολοκληρωμένα έργα, διακρίνονται για τη χρήση του αλουμινίου ένας πύργος του Frank Gehry στη Γαλλία, μια πολυτελής κατοικία των Pitsou Kedem στο Ισραήλ και ένα πολιτιστικό κέντρο στην Κίνα από τους Neri & Hu. Μάλιστα, ειδικά στο ταχύτατα αναπτυσσόμενο περιβάλλον των κινεζικών πόλεων το αλουμίνιο «δημιουργεί» πάσης φύσεως έργα μεγάλης κλίμακας όπως όπερες, μουσεία και στάδια. Στον υπόλοιπο κόσμο, το αλουμίνιο χρησιμοποιείται σε καμπίνες πάνω στην παγωμένη θάλασσα της Νορβηγίας, για την ανανέωση της όψης ενός παλιού κτιρίου στο Μόντρεαλ, σε πολυδαίδαλες εικαστικές εγκαταστάσεις, για τη δημιουργία εσωτερικών χώρων υψηλής σχεδιαστικής αξίας.

Στην Ελλάδα, η βιομηχανία αλουμινίου είναι ένας δυναμικός κλάδος με ισχυρή διεθνή παρουσία. Συγκεκριμένα η χώρα είναι πρώτη στην Ευρώπη στην παραγωγή βωξίτη και τέταρτη στα αλουμίνια, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο κρατά τη δωδέκατη θέση στην παραγωγή πρώτης ύλης αλουμινίου. Το 2018, η αξία των εξαγωγών εγχώριων προϊόντων αλουμινίου ανήλθε στα €1,9 δισεκ. ευρώ και η επίδρασή του καθετοποιημένου κλάδου αλουμινίου υπολογίστηκε στα €4,3 δισεκ. ευρώ σε όρους ΑΕΠ.

Ποιες γνώσεις μπορούν να ανταλλάξουν οι αρχιτέκτονες με την ζωντανή και πολλά υποσχόμενη δύναμη της εγχώριας βιομηχανίας;

https://buildexpogreece.com/wp-content/uploads/2021/09/1080x1080-500x500.png

Κλείσε τη θέση σου Δωρεάν

Architects talk

Επιμέλεια:

https://buildexpogreece.com/wp-content/uploads/2019/07/archi-desa-439x162.png