Architects Talk

Metal Machinery Exhibition in Athens 2023

ARCHITECTS TALK

ARCHITECTS TALK @ έκθεση ΟΙΚΟΔΟΜΗ 2023
Curated by the Design Ambassador
Content by ARCHISEARCH.gr

Στον κόσμο της αρχιτεκτονικής, παγκόσμιες τάσεις αλλάζουν τον τρόπο που αναπτύσσεται η πόλη και η ύπαιθρος, προσφέροντας εξέχουσα θέση στη βιωσιμότητα, την τεχνολογία και την ευοίωνη συνύπαρξη των ανθρώπων με άλλες μορφές ζωής – φυσικής και τεχνητής.

ΣΑΒΒΑΤΟ 21/10 | THE FUTURE OF ARCHTECTURE. Sustainable Design, Smart Cities & Adaptive Reuse with Cultural & Environmental Sensitivity.

Curated by the Design Ambassador.
Content by ARCHISEARCH.gr

Με μια αυξανόμενη εστίαση στις περιβαλλοντικές ανησυχίες, ο βιώσιμος σχεδιασμός εμπνέει την έρευνα και απελευθερώνει τη δημιουργική φαντασία των αρχιτεκτόνων. Η προτεραιότητα για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των κτιρίων αλλά και συνολικά του δομημένου περιβάλλοντος αλλάζουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε, σχεδιάζουμε, τα εργαλεία και τα υλικά που χρησιμοποιούμε.

Η άνοδος της τεχνολογίας αναβαθμίζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε τα έξυπνα σπίτια. Οι νέες δομές ενσωματώνουν προηγμένο αυτοματισμό, συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) και συστήματα που βασίζονται σε δεδομένα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, της άνεσης των κατοίκων και της συνολικής απόδοσης του κτιρίου. Ίσως δεν απέχουμε πολύ από την εποχή που το σπίτι θα είναι μία σκεπτόμενη, ενεργά δρώσα ακόμα και συναισθηματικά “ενήμερη” οντότητα.

Τι γίνεται όμως με το υπάρχον κτιριακό απόθεμα στις μεγάλες μας πόλεις; Adaptive reuse είναι η λέξη κλειδί στην στρατηγική εξέλιξή τους. Η προσαρμογή και η επανάχρηση έχει κερδίσει δημοτικότητα ως βιώσιμη και οικονομικά αποδοτική προσέγγιση, αντί της κατεδάφισης. Νέες λειτουργίες και αρχιτεκτονική ακεραιότητα διέπουν τη μετατροπή των παλαιών εργοστασίων σε κτίρια γραφείων ή ξενοδοχεία και των παλιών πολυκατοικιών σε χώρους φιλοξενίας.

Στις δυναμικά εξελισσόμενες πολιτείες του μέλλοντος, με την μεγάλη παρακαταθήκη τους, οι άνθρωποι διψούν για την επαφή με τη φύση. Ο βιοφιλικός σχεδιασμός στοχεύει στην ποθητή επανασύνδεση, ενσωματώνοντας φυσικά στοιχεία στο δομημένο περιβάλλον. Φυσικό φως, ζωντανοί τοίχοι, πράσινες στέγες και φυσικά υλικά ενισχύουν τη σωματική και πνευματική υγεία των νέων, οπτικά ελκυστικών χώρων.

Οι νέες αναγκαιότητες της εποχής μετατρέπονται σε αρχές. Αρχές με ισχυρές διανοητικές βάσεις. Ποια είναι η σχεδιαστική τους γλώσσα; Απλότητα, απαντούν οι αρχιτέκτονες, ο καθένας επαναπροσδιορίζοντάς την στο πλαίσιο ανθρωπολογικών, τοπικών, ιστορικών και προσωπικών συγκειμένων. Απώτερος στόχος, η αρμονία, η προαγωγή της ηρεμίας, η αίσθηση ισορροπίας.

Σε αυτόν τον γρήγορο κόσμο, που συχνά μας ξεπερνά, ένας πόλος πυξίδας στην ανάπτυξη είναι η πολιτισμική ευαισθησία.

Τα στοιχεία ταυτότητας καθησυχάζουν την ψυχή και προστατεύουν την εμπορική αξία. Δίνεται αυξανόμενη έμφαση στο σχεδιασμό κτιρίων που αντικατοπτρίζουν και σέβονται τους τοπικούς πολιτισμούς και παραδόσεις. Οι αρχιτέκτονες δημιουργούν δομές που συνδυάζονται με το περιβάλλον τους, αγκαλιάζουν τα τοπικά υλικά, τις τεχνικές κατασκευής και τα σχεδιαστικά μοτίβα, αλλά και εμπλέκουν την τοπική κοινωνία στην κατασκευή τους. Η πολιτιστική συνέχεια εντός των κοινοτήτων συνιστά αδιαπραγμάτευτο ζητούμενο.

Στον μικρό, μεγάλο πλανήτη μας, οι τάσεις εξελίσσονται με διαφορετικούς τρόπους και ρυθμούς μεταξύ των περιοχών. Με την πάροδο του χρόνου όμως τα διεθνή στιγμιότυπα των αρχιτεκτονικών τάσεων παρουσιάζουν μία τάση προς σύγκλιση, καθώς η ανταλλαγή ιδεών και πρακτικών συμπεριλαμβάνει και εμπλέκει κάθε πολιτισμική κοιτίδα και τόπο. Που βρισκόμαστε και που θέλουμε να πάμε στην Ελλάδα;

Στην τέταρτη διοργάνωση του συνεδρίου Architects Talk, στο πλαίσιο της έκθεσης ΟΙΚΟΔΟΜΗ, το οποίο επιμελούνται το ARCHISEARCH.gr και η Design Ambassador, οι εκπρόσωποι των κορυφαίων αρχιτεκτονικών γραφείων της χώρας καταθέτουν απόψεις και εμπειρίες, ανταλλάσσουν ιδέες, δημιουργούν γέφυρες για περισσότερη συνεργασία και συμπόρευση.

Παρουσιάζει η Δανάη Μακρή, Head of Content της Design Ambassador.

12:00-12:30
Sustainable Cities. The day after.

Μέχρι το 2050 ο πληθυσμός μπορεί να φτάσει τα 9.8 δις, με τα 2/3 των ανθρώπων να κατοικούν στις πόλεις. Ποιες είναι οι πραγματικά βιώσιμες πόλεις και από τι αποτελούνται;

12:35-13:05 & 13:10-13:40
The New Residence in the cities.

Εστιάζουμε στην κατοικία στις πόλεις. Ποιοι είναι οι νέοι πελάτες και επενδυτές; Ποιες νέες τυπολογίες διαμορφώνονται στις αστικές κατοικίες, ποιες παράμετροι τις διαμορφώνουν και πως αλληλεπιδρούν με τις νέες συνήθειες της ζωής των κατοίκων; Θα συνεχίσουν να υπάρχουν μονοκατοικίες στις πόλεις και πως αλλάζει σήμερα το προφίλ προαστίων με άλλοτε χαρακτηριστική ταυτότητα από τη νέα ανοικοδόμηση;

13:45-14:15
Future Architect

Η άνοδος του ΑΙ και της τεχνολογίας προσφέρει νέα εργαλεία στους αρχιτέκτονες. Παράλληλα ανοίγει το δρόμο σε επαγγελματίες άλλων κλάδων να διαμορφώσουν θεωρία, πολιτική και δράση για τη ζωή στις πόλεις. Ποιο είναι το μέλλον της αρχιτεκτονικής και των επαγγελματιών της;

14:20-15:25
Sustainable Country-Living Together

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική ύπαιθρο συνεχίζεται αμείωτο. Όταν το φυσικό τοπίο κτίζεται πολύ, τι στόχους οφείλει και μπορεί να εξυπηρετήσει η αρχιτεκτονική και με ποια μέσα; Παραδείγματα τουριστικών μονάδων και θερινών κατοικιών μεγάλων γραφείων, δίνουν τις απαντήσεις. Μεταξύ άλλων εξετάζονται θέματα πολιτιστικής συνέχεια εντός των κοινοτήτων και θέματα υποδομών.

15:30-16:00
Green Look and Feel

Όπως η βιωσιμότητα ορίζεται πολυπαραγοντικά, μέσα από μία πληθώρα εργαλείων και στόχων, το ίδιο συμβαίνει και με την αισθητική της. Ποιά είναι λοιπόν η αισθητική της βιωσιμότητας; Ποιοί παράγοντες θέτουν τις τεχνικές και τις αισθητικές προτεραιότητες; Ποιος ο ρόλος της φύτευσης στο βιώσιμο κτίριο;

16:05-16:35
New Life

Αυτά τα κτίρια άλλαξαν χρήση για να γίνουν γραφεία, κατοικίες και ξενοδοχεία. Ποια μαθήματα δίνουν, μέσα από την εμπειρία των αρχιτεκτόνων; Τι σημαίνει για τους σημερινούς αρχιτέκτονες να έχουν να δουλέψουν δημιουργικά με το υπάρχον; Ποιες δυνατότητες «βλέπουν» στην Αθήνα;

16:40-17:10
Βιωσιμότητα & Ελληνικό Μάρμαρο

Επιμελεια

Εγγραφεiτε στο Newsletter