EXPO NEWS

Δύο μεγάλες επενδύσεις του real estate ολοκληρώνονται μέσα στο 2023, αναβαθμίζοντας όχι μόνο την εικόνα της πόλης αλλά και το τουριστικό προϊόν της χώρας. Πρόκειται για τον Πύργο του Πειραιά και τα Αστέρια Γλυφάδας, δύο σημαντικά project που υλοποιούνται σήμερα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα.

Mε χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 4ο τρίμηνο του 2023 και με τις πρώτες συμφωνίες μίσθωσης να έχουν ήδη κλειστεί προχωρά η κατασκευή του Πύργου του Πειραιά, του δεύτερου ψηλότερου κτιρίου στην χώρα μας. Το εμβληματικό κτίριο, των 34.600 τ.μ. και των 22 ορόφων θα μετατραπεί σε ένα «πράσινο» κτίριο γραφείων και εμπορικών χώρων. Με ύψος 88 μέτρων θα είναι το υψηλότερο κτίριο (μετά τον Πύργο Αθηνών) ο πρώτος ψηφιακός και βιοκλιματικός ουρανοξύστης της Ελλάδας που θα λάβει την ανώτατη πιστοποίηση Platinum, κατά το διεθνές πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης LEED (Leadership in Energy and Environmental Design).Το έργο όπως ανακοίνωσε προσφάτως ο διευθύνων σύμβουλος της Dimand Δ. Ανδριόπουλος θα ολοκληρωθεί 9 μήνες νωρίτερα από τη συμβατική υποχρέωση έναντι του Δήμου, ενώ έχει ήδη προμισθωθεί (δεσμευτικά) το 65% των χώρων (με προκαταβολές, εγγυήσεις).

Το έργο αποτελείται από κτίριο με δύο υπόγειους ορόφους, ισόγειο, μεσώροφο και 23 ορόφους πάνω από το ισόγειο.

Συγκεκριμένα, ανά όροφο θα υπάρχουν οι παρακάτω χρήσεις:

– Το ισόγειο θα αποτελείται από 8 εμπορικά καταστήματα.

– Στο πατάρι του ισογείου θα υπάρχουν Η/Μ χώροι και αποθήκες καταστημάτων.

– Στον 1ο όροφο προβλέπονται 3 εμπορικά καταστήματα, βοηθητικοί χώροι, WC, κλιμακοστάσια.

– Στον 2ο όροφο θα δημιουργηθούν ένα ενιαίο εμπορικό κατάστημα, καθώς και βοηθητικοί χώροι.

– Στον 3ο όροφο θα δημιουργηθούν εστιατόριο-καφέ επιφάνειας 400 τ.μ. και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Στους υπόλοιπους ορόφους του υψηλού τμήματος του κτιρίου (4ος έως 18ος και 21ος έως 22ος) θα αναπτυχθούν γραφειακοί χώροι σε διατάξεις “Open Plan”, με κατακόρυφο κεντρικό πυρήνα δύο κλιμακοστασίων και ανελκυστήρων με αποκλειστική χρήση. Η είσοδος θα πραγματοποιείται μέσω του κεντρικού χώρου υποδοχής (Lobby) στο ισόγειο του κτιρίου με σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης “access control”. Η σχεδίαση των γραφειακών χώρων του “Πύργου” έχει ως γνώμονα τη λειτουργικότητα, την ευελιξία των διατάξεων, τη δημιουργία ευχάριστου και σύγχρονου περιβάλλοντος για τους εργαζομένους, καθώς και τη δυνατότητα επιπλέον δραστηριοτήτων πέραν των εργασιακών.

Όσον αφορά το εστιατόριο που θα απευθύνεται στο ευρύ κοινό, πρόκειται να λειτουργήσει στον 19ο και 20ό όροφο του “Πύργου”. Το εστιατόριο θα αναπτυχθεί σε χώρο διπλού ύψους σε ένα τμήμα του και θα προσφέρει απρόσκοπτη θέα στους επισκέπτες του. Η λειτουργία του εστιατορίου αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της συνεχιζόμενης δραστηριότητας στο κτίριο και κατά τις βραδινές ώρες. Για την απευθείας πρόσβαση στο εστιατόριο δημιουργούνται δύο εξωτερικοί ανελκυστήρες οι οποίοι θα οδηγούν από το ισόγειο στο εστιατόριο χωρίς ενδιάμεση στάση. Τέλος, στο πρώτο υπόγειο θα διαμορφωθεί ενιαίος χώρος στάθμευσης, δυναμικότητας 44 θέσεων.

Το έργο της ανακατασκευής του Πύργου του Πειραιά, είναι συνολικής επένδυσης 77,8 εκατ. ευρώ και εκτελείται από την Piraeus Tower A.E. στην οποία συμμετέχουν με ποσοστό 30% η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ και με 70% η Cante Holdings Ltd, η οποία αποτελεί τον κοινό επενδυτικό φορέα του ομίλου Dimand (65%) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης – EBRD (35%).

Η ανέγερσή του άρχισε το 1972 επί δημαρχίας Αριστείδη Σκυλίτση σύμφωνα με τον νόμο του 1968 που αύξησε το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος οικοδόμησης μέχρι 28 ορόφους. Ο Πύργος φέρει την υπογραφή των αρχιτεκτόνων Ι. Βικέλα, Γ. Μολφέση και Α. Λοΐζου. Η ανέγερση ολοκληρώθηκε το 1975 ενώ το 1983 πήρε την τελική του μορφή με την επένδυση των εξωτερικών επιφανειών του με γυαλί και μεταλλικά ελάσματα. Εκτός από το ισόγειο και τους δύο πρώτους ορόφους οι οποίοι στέγασαν ένα σχολείο, ένα υπερκατάστημα ηλεκτρονικών ειδών και διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, οι υπόλοιποι όροφοι παρέμειναν ανεκμετάλλευτοι.

Επένδυση σημαντικού ύψους!

Η διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης για την αξιοποίηση, διαχείριση και εκμετάλλευση του Εμποροναυτιλιακού Κέντρου Πειραιά, είναι 99 έτη, η αξία της Σύμβασης Παραχώρησης ανέρχεται κατ’ ελάχιστον στο ποσό των 296.272.988 ευρώ, πλέον Φ.Π.Α, ενώ το οικονομικό αντάλλαγμα για τον Δήμο Πειραιά θα ανέρχεται στο 1.010.000 ευρώ με αναπροσαρμογή 2% ετησίως. Τις πύλες του αναμένεται να ανοίξει το καλοκαίρι του 2023 το πολυτελές city resort, το One&Only Aesthesis, στη Γλυφάδα εκεί που κάποτε λειτουργούσε το ιστορικό κέντρο διασκέδασης και το ξενοδοχείο Αστέρια. Η νέα επένδυση φιλοδοξεί να μετατρέψει την Αθηναϊκή Ριβιέρα σε κορυφαίο προορισμό πολυτελούς φιλοξενίας. Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη, προβλέπεται η δημιουργία 115 πολυτελών δωματίων, 14 τουριστικές κατοικίες, 12 σουίτες, εκθεσιακός χώρος και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, 2 εστιατόρια, αρχαιολογικοί περίπατοι, χώροι δραστηριοτήτων για παιδιά και εφήβους, κέντρο αναζωογόνησης.

Στην τουριστική επένδυση προβλέπεται επίσης η δημιουργία δικτύου για χρήση μικρών ηλεκτρικών αυτοκινήτων με σταθμούς φόρτισης, δικτύου πεζοδρόμων, δύο αρχαιολογικών περιπάτων καθώς και υπαίθριων καλλιτεχνικών εκθέσεων. Τόσο στα καταλύματα, τα κτίσματα και τις βοηθητικές εγκαταστάσεις, όσο και στον περιβάλλοντα χώρο χρησιμοποιούνται φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και επαναχρησιμοποιείται ό,τι μπορεί να αξιοποιηθεί. Από τη συνολική έκταση των 280 στρεμμάτων η δόμηση θα καλύπτει μόνο τα 25 στρέμματα, ενώ ξεκινάει το έργο φύτευσης 200.000 φυτών και δέντρων.

δειτε επισης