EXPO NEWS

Η Στρατηγική της Κοινωνικής Στέγασης, που παρουσίασε η κυβέρνηση περιλαμβάνει 6+1 άξονες η βασικότερη αφορά στη χορήγηση στεγαστικών δανείων ύψους 150.000 ευρώ με επιτόκιο 1% και δόση 275 ευρώ για νέους ηλικίας έως 39 ετών.

Μόνο από τα χαμηλότοκα δάνεια, αναμένεται να πέσει στην αγορά έως 1,5 δισ. ευρώ που θα κατευθυνθεί για αγορές κατοικίας τονώνοντας τον κλάδο. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε η κυβέρνηση, οι έξι συν ένας άξονες της νέας στεγαστικής πολιτικής είναι:

  1. Χαμηλότοκα δάνεια για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια.
  2. Μαζική ανακαίνιση κενών ιδιωτικών κατοικιών προς διάθεση σε νέους και νέα ζευγάρια.
  3. Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου με «κοινωνική αντιπαροχή».
  4. Επιδότηση ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης ιδιοκατοικούμενης κατοικίας νέων 18-39 ετών.
  5. Επιδότηση ανακαίνισης κενών κατοικιών.
  6. Δημιουργία νέων σύγχρονων φοιτητικών εστιών.
  7. Αύξηση του φοιτητικού επιδόματος.

Στεγαστικά δάνεια

Προβλέπεται η χορήγηση άτοκων ή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων για 10.000 νέους ή νέα ζευγάρια από 25 έως 39 ετών. Πρόκειται για δάνεια έως 150.000 ευρώ και κατοικία έως 120 τ.μ. και έτος κατασκευής έως το 2007. Θα δοθούν 500 εκατ. 375 εκατ. από τη δημόσια υπηρεσία απασχόλησης (ΟΑΕΔ) που θα είναι άτοκα και 125 εκατομμύρια από τις τράπεζες με τραπεζικά κριτήρια και τραπεζικά επιτόκια.

Το επιτόκιο αντί να είναι 4% θα είναι 1%, δηλαδή το χαμηλότερο δάνειο που υπάρχει στην αγορά. Το κατώτατο εισοδηματικό όριο θα είναι 10.000 ευρώ και το ανώτερο θα είναι αντίστοιχο με αυτό για το επίδομα θέρμανσης. Η δόση θα είναι πολύ χαμηλότερη από το ενοίκιο και θα φτάνει τα 275 ευρώ για σπίτι αξίας 100.000 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα. Το δάνειο θα είναι τελείως άτοκο για τρίτεκνους ή πολύτεκνους ή εάν ο δικαιούχους αποκτήσει τρία παιδιά όσο τρέχει το δάνειο. Η δράση θα ξεκινήσει από το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Το πρόγραμμα – «κάλυψη»

Αφορά σπίτια που είχαν δοθεί για τη στήριξη των μεταναστών τα οποία απελευθερώνονται. Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα είναι περισσότερα από 1.000 τέτοια ακίνητα. Οι ιδιοκτήτες θα εισπράττουν από το κράτος αυτό που εισέπρατταν, το κράτος θα τα ανακαινίσει και θα τα διαθέσει σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, κατά προτεραιότητα πολύτεκνοι, τρίτεκνοι και μονογονεϊκές οικογένειες με πολύ χαμηλά ενοίκια.

Πρόγραμμα Ανακαινίζω – Ενοικιάζω για Κενά Σπίτια

Προβλέπεται η μαζική ανακαίνιση 4.000 ακινήτων που έχουν μείνει κενά και θα παραχωρηθούν στο κράτος για πέντε και πλέον έτη. Το κράτος θα αναλάβει την ανακαίνιση και θα τα παραχωρήσει σε νέα ζευγάρια. Ωφελούμενοι εκτιμάται ότι θα είναι 10.000 νέοι.

Κοινωνική δράση για μικρότερες ομάδες

Προβλέπεται η ανακαίνιση 100 διαμερισμάτων 70 στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη. Δικαιούχοι θα είναι 100 νοικοκυριά ωφελούμενοι νέοι έως 39 ετών και τα κριτήρια θα αποφασιστούν μέχρι τον Δεκέμβριο. Το έργο βρίσκεται στο στάδιο υπογραφής προγραμματικών συμβάσεων με τους δήμους.

Κοινωνική Αντιπαροχή

Προβλέπεται η αξιοποίηση ακινήτων του δημοσίου για παροχή κατοικίας με χαμηλό ενοίκιο. Στόχος η ανέγερση 2.500 κοινωνικών κατοικιών για 5.000 ωφελούμενους νέους έως 39 ετών.

“Εξοικονομώ – Ανακαινίζω” για νέους και “Ανακαινίζω-Ενοικιάζω” για κενές κατοικίες

Δύο ακόμη προγράμματα, το “Εξοικονομώ – Ανακαινίζω” για νέους ηλικίας 18-29 ετών και το “Ανακαινίζω-Ενοικιάζω” για ανακαίνιση παλιών κενών κατοικιών ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Το πρόγραμμα “Εξοικονομώ – Ανακαινίζω” έχει προϋπολογισμό 350 εκατ. Ευρώ. Αναμένεται να ενταχθούν 20.000 νέοι προκειμένου να χρηματοδοτήσουν παρεμβάσεις αναβάθμισης της κατοικίας τους αλλά και δαπάνες αγοράς οικιακών συσκευών.

Το πρόγραμμα “Ανακαινίζω-Ενοικιάζω” επιδοτεί την ανακαίνιση κατοικιών οι οποίες είναι κενές και δεν χρησιμοποιούνται, προκειμένου να διατεθούν σε μισθώσεις διάρκειας τουλάχιστον 3 ετών. Το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 50 εκατ. Ευρώ και το ποσοστό επιδότησης των υλικών και εργασιών ανακαίνισης φθάνει έως 40 %. Αφορά κατοικίες μέχρι 100 τ.μ.στις οποίες ο ωφελούμενος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 50% της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας, οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 40.000Euro και ακίνητη περιουσία έως 300.000Euro

δειτε επισης