EXPO NEWS

Αυξημένη ζήτηση για αγορά εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα από νέους αγοραστές, ηλικίας ακόμα και 30 ετών, διαπιστώνει έρευνα της Elxis. Πρόκειται για μια νέα τάση, η οποία έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, μια νέα ηλικιακή ομάδα υποψήφιων αγοραστών εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα έχει αρχίσει να κάνει εμφανή την παρουσία της, κατά την διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών. Πρόκειται για ανθρώπους ηλικίας από 30 έως 55 ετών, δηλαδή όχι για τους τυπικούς συνταξιούχους από χώρες της Ευρώπης, που αποτελούσαν μέχρι πρόσφατα την κυρίαρχη ηλικιακή ομάδα αγοραστών εξοχικών στην χώρα μας. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αύξηση της ζήτησης από νεότερης ηλικίας ανθρώπους, που προσεγγίζουν την απόκτηση εξοχικής κατοικίας περισσότερο ως επένδυση και λιγότερο ως ένα ακίνητο για να περνούν τις διακοπές τους.

«Οι αγοραστές αυτοί αγοράζουν περισσότερο με το μυαλό, παρά με την καρδιά. Στόχος τους είναι να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε μια επένδυση, η οποία θα πρέπει να αποδώσει, προσφέροντας όμως και την επιλογή της προσωπικής χρήσης, χωρίς να είναι πάντα προαπαιτούμενο κάτι τέτοιο», εξηγεί ο κ. Γιώργος Γαβριηλίδης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Elxis. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε πολλές χώρες, όταν κάποιος αγοράζει μια βίλα με στόχο την εκμετάλλευση, είναι υποχρεωμένος να την εκχωρήσει προς ενοικίαση για το σύνολο της τουριστικής περιόδου. Αντιθέτως, στην Ελλάδα, αυτό δεν είναι υποχρεωτικό, μιας και ο ιδιοκτήτης μπορεί να επιλέξει εκείνος τις ημερομηνίες που θα χρησιμοποιήσει ο ίδιος το εξοχικό του και να το εκμισθώσει για το υπόλοιπο διάστημα, αξιοποιώντας τις διάφορες ψηφιακές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αυτό ακριβώς το συγκριτικό πλεονέκτημα που προσφέρει η ελληνική αγορά, έχει ωθήσει περισσότερους αγοραστές αυτής της ηλικιακής ομάδας, σε αγορές σε διάφορες περιοχές της χώρας κι ενώ μέχρι πρόσφατα προτιμούσαν περισσότερο την αγορά της Ισπανίας.

Για παράδειγμα, στο project της Elxis με την επωνυμία Sunny Days στον Πλακιά του Νοτίου Ρεθύμνου με θέα το Λυβικό πέλαγος, ο μέσος όρος ηλικίας των αγοραστών ήταν 42 ετών, με τον νεότερο μάλιστα να είναι μόλις 30 ετών. Οι 6 κατοικίες των 2 και 3 υπνοδωματίων με εύρος τιμών από 200.000 έως 300.000 ευρώ πουλήθηκαν σε 5 ημέρες. Οι ιδιοκτήτες των κατοικιών ανέθεσαν τις μισθώσεις, τη συντήρηση και τον καθαρισμό στην εταιρεία Notos Estate, «αδελφή» εταιρεία της Elxis, δηλώνουν από τον προηγούμενο χειμώνα πότε θα έλθουν οι ίδιοι για διακοπές και δεν ασχολούνται καθόλου με την όλη διαδικασία της εκμίσθωσης. Παρακολουθούν τα πάντα στο cloud και τέλος Νοεμβρίου βλέπουν το καθαρό υπόλοιπο κατατεθειμένο στο λογαριασμό τους. Πρόκειται ουσιαστικά για μια υπηρεσία «μίας στάσης» (one-stop-shop).

Το προφίλ των αγοραστών της ηλικιακής ομάδας 35-55 ετών

«Συχνά πρόκειται για νέους επιχειρηματίες, που έχουν ήδη κάνει τα πρώτα τους βήματα σε επενδύσεις σε ακίνητα στην χώρα τους και πλέον αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες σε άλλες χώρες της Ευρώπης», τονίζει ο κ. Γαβριηλίδης. «Γνωρίζουν την Ελλάδα από μία ή δύο επισκέψεις για διακοπές που έτυχε να κάνουν κάποια στιγμή. Επίσης, η καλή απόδοση της επένδυσης είναι προϋπόθεση για το αγοραστικό κοινό αυτό. Για τον λόγο αυτόν, σχεδόν πάντα εστιάζουν σε νέες κατασκευές με πισίνα, σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, με καλές υποδομές και αεροπορικές συνδέσεις. Έτσι, περιοχές όπως η Κρήτη και τα νησιά του Ιονίου βρίσκονται στο επίκεντρο τέτοιων αγοραστών», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με το σχετικό Market Report του κτηματομεσιτικού δικτύου Engel & Völkers Ελλάδα η αγορά ακινήτων για δεύτερη κατοικία – εξοχικά στην Ελλάδα βρίσκεται και πάλι σε αισθητή ανοδική πορεία από το 2018, δίνοντας αφορμή για αισιοδοξία όσον αφορά στη συνέχεια. Οι ελκυστικές τιμές, σε συνδυασμό με τη χρήση των ακινήτων είναι τα κύρια επιχειρήματα που κάνουν την Ελλάδα πρώτη επιλογή. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα των συγκριτικά χαμηλότερων τιμών, ακόμη και για φημισμένες περιοχές όπως η Αθηναϊκή Ριβιέρα ή τα δημοφιλή ελληνικά θέρετρα, τα οποία γενικά θεωρούνται περιοχές με υψηλότερες τιμές. Ακόμα και στα δημοφιλή ελληνικά νησιά, οι τιμές είναι αισθητά χαμηλότερες, ιδιαίτερα ανταγωνιστικές, ακόμη και σε σύγκριση με τους ευρωπαϊκούς προορισμούς πρώτης κατηγορίας. Το ανταγωνιστικό κόστος εργασίας και το καλά εκπαιδευμένο, πολύγλωσσο, προσωπικό καθιστούν την Ελλάδα μια ελκυστική τοποθεσία. Οι μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια έχουν μειώσει τη γραφειοκρατία και, ως εκ τούτου, έχουν επίσης οδηγήσει σε ταχύτερη διεκπεραίωση των διαδικασιών έγκρισης.

Επίσης, ένα άλλο σημείο είναι ότι το ελληνικό κράτος θα συνεχίσει το πρόγραμμα Golden Visa για το 2023. Προς το παρόν έχει αποφασιστεί να προχωρήσουμε σε δύο κατηγορίες: σε ορισμένες μητροπολιτικές περιοχές απαιτείται μια επένδυση 500.000 ευρώ σε ένα ακίνητο για να παραχωρηθεί «χρυσή βίζα», ενώ σε περιοχές με λιγότερο πληθυσμό αρκούν 250.000 ευρώ.

Όπως αναφέρεται, η πλειονότητα της πελατειακής βάσης της Engel & Völkers αποτελείται από ξένους αγοραστές, με περισσότερο από το 80% να δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τα ελληνικά νησιά. Γερμανοί, Αυστριακοί, Αμερικανοί και Γάλλοι αγοραστές εμφανίζουν το υψηλότερο επίπεδο ενδιαφέροντος. Η αγορά ακινήτων στα ελληνικά νησιά αναμένεται να συνεχιστεί λόγω του ανεβασμένου τουρισμού με την Ελλάδα να αποτελεί κορυφαία επιλογή για τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες το καλοκαίρι του 2023. Με σημαντική αύξηση στις αφίξεις τουριστών, μεγαλύτερες από το 2022, θα υπάρχουν δυνητικοί αγοραστές που αναζητούν τα δικά τους ακίνητα για διακοπές. Η υψηλή ζήτηση και η αυξανόμενη δημοτικότητα της περιοχής πιθανότατα θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αυξήσεις τιμών στο μέλλον, αν και κάποιοι προορισμοί αντιμετωπίζουν έλλειψη προσφοράς. Επομένως, αυτή είναι μια ευνοϊκή περίοδος για επενδύσεις σε ακίνητα στην Ελλάδα, αναφέρει το report.

δειτε επισης