EXPO NEWS

Ο ιδρυτής και γενικός διευθυντής της  Firmitas Utilitas Venustas (FUV) Θοδωρής Τούντας μιλά για την εταιρεία, τους στόχους της αλλά και την παρουσία της στην αγορά και την έκθεση ΟΙΚΟΔΟΜΗ 2024. Μοιράζεται τις σκέψεις του για τις τάσεις στον κλάδο των κατασκευών και τις ανάγκες για βιώσιμα κτίρια.

Ποιες είναι οι επικρατέστερες τάσεις αυτή την στιγμή στον κλάδο των κατασκευών; Ποια είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά κτίρια των κτιρίων που κατασκευάζονται και ποιες ανάγκες καλύπτουν;

Οι σημερινές τάσεις καθορίζονται από τις ανάγκες για βιώσιμα κτίρια, με καλύτερες εσωτερικές συνθήκες διαβίωσης και χαμηλή κατανάλωση. Συνήθως, όταν μιλάμε για κατασκευές, αναφερόμαστε στα υλικά και τις τεχνολογίες που τις απαρτίζουν αλλά προτείνω να πάμε ένα βήμα πίσω και να δούμε ποιο είναι το εργατικό δυναμικό που τις χτίζει.

Το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι η έλλειψη συνεργείων με εμπειρία στις καινοτόμες τεχνολογίες και η έλλειψη έμπειρων μηχανικών. Μην ξεχνάμε ότι οι μηχανικοί ήταν ο 2ος κλάδος επιστημόνων μετά τους γιατρούς που έφυγε από την χώρα τα τελευταία 15 χρόνια.

Το δεύτερο είναι πως δεν υπάρχει ακόμα στην Ελλάδα ένας επίσημος εκπαιδευτικός φορέας εφαρμοσμένης οικοδομικής, όπως στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες. Το υπάρχον τεχνικό δυναμικό χρησιμοποιεί μεν τα σύγχρονα υλικά αλλά με τεχνικές του περασμένου αιώνα που στηρίζονταν στην εφευρετικότητα, στη φαντασία και το μεράκι του εκάστοτε εμπειροτέχνη.

Μέχρι σήμερα ο εμπειροτέχνης μετέφερε τις γνώσεις του από γενιά σε γενιά αλλά σήμερα η αλυσίδα φαίνεται να σπάει καθώς τα παιδιά του επιλέγουν άλλους επαγγελματικούς δρόμους. Παράλληλα, ενώ πριν 20 χρόνια υπήρχαν περίπου 100 διαφορετικά οικοδομικά υλικά, σήμερα ξεπερνούν τις 5.000, είναι πιο ακριβά και πιο εξελιγμένα.

Συνεπώς τα κτίρια που κατασκευάζονται χαρακτηρίζονται από υψηλούς ποιοτικούς στόχους αλλά ο τεχνικός κλάδος αναλώνει πολλαπλάσια ενέργεια συγκριτικά με τις κατασκευές των προηγούμενων ετών. Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος του αυξημένου κόστους της κατασκευής, εκτός από την αύξηση των υλικών, των μεταφορικών και άλλων γνωστών συνθηκών.

Στην FUV έχουμε τις λύσεις για αυτά τα προβλήματα και θα τις παρουσιάσουμε στα περίπτερά μας.

 

Τι είναι το “παθητικό σπίτι”; Αφορά μόνο τα κτίρια που κατασκευάζονται τώρα ή μπορεί και ένα υπάρχον σπίτι να γίνει “παθητικό”;

Θεωρώ ότι έχουν επικρατήσει περιοριστικές πεποιθήσεις γύρω από τον όρο «παθητικό σπίτι», και αντί να χτίζονται γέφυρες με το μέλλον δημιουργούνται τείχη στον τεχνικό κλάδο. Προβλέπω ότι στα επόμενα 50 χρόνια δεν θα υπάρχει διαχωρισμός ονομασίας μεταξύ, πράσινου, παθητικού ή ενεργητικού σπιτιού. Θα λέγονται απλά «σπίτια» και είμαι σίγουρος ότι θα εφαρμόζουν τουλάχιστον κατά 90% τις αρχές των λεγόμενων παθητικών κτιρίων!

Δεν πρόκειται για μια πατέντα κάποιων μηχανικών αλλά για έναν οδικό χάρτη που σχεδιάστηκε με βάση την καταγραφή των φυσικών στοιχείων, της ύλης και των ανθρώπινων αναγκών. Είναι μια εφαρμοσμένη οικοδομική τεχνολογία που συνθέτει όλα όσα χρειάζεται ένα κτίριο για να λειτουργεί με το ελάχιστο δυνατό ενεργειακό κόστος και να προσφέρει τις μέγιστες εσωτερικές συνθήκες άνεσης.

Μην ξεχνάμε ότι ο ΚΕΝΑΚ που ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 2010 βασίστηκε στην ευρωπαϊκή οδηγία του 2002, η οποία με τη σειρά της αντέγραψε πολλά κομμάτια και αρχές του παθητικού κτιρίου. Αντίστοιχη «αντιγραφή» και μετατροπή στα δικά τους δεδομένα, έκαναν οι Ιταλοί με την προσαρμογή ενός πρωτοκόλλου που ονόμασαν «Κλιματικό σπίτι».

Στην Ταιβάν εφαρμόζουν τις αρχές του παθητικού κτιρίου γιατί πετυχαίνουν καλύτερες εσωτερικές συνθήκες διαβίωσης σε ένα ιδιαίτερα μολυσμένο εξωτερικό περιβάλλον. Εκεί η ανάγκη τους δεν είναι η εξοικονόμηση ενέργειας καθώς τα κόστη είναι πολύ χαμηλά αλλά η υγεία στους εσωτερικούς χώρους. Συνεπώς, το παθητικό σπίτι είναι ένας οδικός χάρτης που μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη ανάλογα με τις ανάγκες της περιοχής και όχι το ίδιο κτίριο τοποθετημένο σε διάφορες γεωγραφικές θέσεις.

Τέλος, το υπάρχον κτιριακό απόθεμα που οφείλουμε να αναβαθμίσουμε είναι υπερπολλαπλάσιο συγκριτικά με τα κτίρια που θα χτιστούν στα επόμενα 10 χρόνια. Για αυτό τον λόγο υπάρχει πρωτόκολλο «παθητικής ανακαίνισης» και προφανώς όλα τα υπάρχοντα κτίρια μπορούν να αναβαθμιστούν με αυτή την προσέγγιση.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της «παθητικής» ενεργειακής αναβάθμισης μιας προσφυγικής πολυκατοικίας στον Ταύρο. Θυμηθείτε πως όταν ολοκληρωθεί αυτό το έργο θα αποτελεί ένα σημαντικό case study για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα στην αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων.

Υπάρχουν βεβαίως κι άλλες διεθνείς πιστοποιήσεις όπως το LEED με αντίστοιχη προσέγγιση και προσοχή στον σχεδιασμό, οι οποίες επιλέγονται περισσότερο σε δημόσια έργα μεγάλης κλίμακας.

 

Μιλήστε μας για την FUV. Πότε δημιουργήθηκε και ποιες ανάγκες της αγοράς καλύπτει; Ποια είναι η φιλοσοφία σας και ποιες καινοτομίες έχετε εισάγει στον τομέα των κατασκευών;

Κλείνουμε πλέον 20 χρόνια από την ίδρυση της Firmitas Utilitas Venustas, με συνεχή παρουσία στην Ελλάδα, ακόμα και στα δύσκολα χρόνια της κρίσης από τα τέλη του 2010. Αυτή ήταν και η ευκαιρία μας καθώς η απότομη διακοπή της ανεξέλεγκτης οικοδομικής δραστηριότητας, ανέδειξε τα κενά που υπήρχαν στον τομέα της βιωσιμότητας και της εξοικονόμησης ενέργειας.

Από την ίδρυσή μας έχουμε επενδύσει στην συνεχή εκπαίδευση, στην εξέλιξη της τεχνογνωσίας και είμαστε σε θέση να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας προς κάθε κατεύθυνση.

Θεωρητικά, σε μια τεχνική εταιρεία θα έπρεπε να υπάρχει τουλάχιστον ένας μηχανικός με κύριο αντικείμενο την αναζήτηση καινοτόμων λύσεων, την συνεχή εκπαίδευση, την παρακολούθηση συνεδρίων και σεμιναρίων γύρω από τις τεχνολογικές εξελίξεις του κλάδου, ώστε να τις μεταφέρει στην ομάδα του και να τις εφαρμόσουν στα έργα τους.

Το κενό αυτής της επαγγελματική φιγούρας ερχόμαστε να καλύψουμε με την εμπειρία και την τεχνογνωσία μας στις B2B υπηρεσίες μας. Μέχρι σήμερα έχουμε αναπτύξει ένθερμες συνέργειες με συναδέλφους μηχανικούς και τεχνικά γραφεία που σε άλλες εποχές θα είμασταν ανταγωνιστές.

Όμως, όλο και περισσότεροι επαγγελματίες του κλάδου καταλαβαίνουμε ότι η βιωσιμότητα είναι ομαδικό αντικείμενο και επιτυγχάνεται μέσα από ομάδες, όχι μονάδες.

Με αυτό το σκεπτικό προωθούμε το δίκτυο Mass Timber Greece για την προώθηση της συμπαγούς ξυλείας στην κατασκευή, ενορχηστρώνοντας και φέρνοντας σε επαφή επαγγελματίες με όραμα και διάθεση για προσφορά.

 

Πως μπήκατε στον τομέα των προϊόντων και ποιες συνεργασίες έχετε; Τι διαφορετικό προσφέρετε στους πελάτες σας;

Πάντα μέσω της συνεχούς εκπαίδευσης ανακαλύψαμε νέα υλικά και τεχνικές που αρχικά εφαρμόζαμε στα έργα μας και δεν υπήρχαν στην ελληνική αγορά. Έτσι το 2013 αναπτύξαμε το εμπορικό τμήμα της FUV Products, όπου σε συνεργασία με την Knauf Insulation φέραμε στην Ελλάδα το Supafil, τη θερμομόνωση με εμφύσηση.

Παράλληλα εφαρμόζαμε ήδη από το 2010 ελέγχους αεροστεγανότητας στα έργα μας, προωθούσαμε φυσικά αντιμουχλικά δομικά υλικά από το 2014, αποκεντρωμένα συστήματα μηχανικού αερισμού από το 2016 και προϊόντα αεροστεγανότητας από το 2019. Φέτος ξεκινήσαμε επίσημα τη συνεργασία μας με την δανέζικη εταιρεία NILAN, παγκόσμιο ηγέτη συστημάτων HVAC, εισάγουμε στην ελληνική αγορά την θερμόκασα και εγκαινιάζουμε το δίκτυο για την προώθηση της κατασκευής με συμπαγή ξυλεία!

Τα προϊόντα που προωθούμε είναι μόνο έξι, είναι καινοτόμα, έχουν επιλεχθεί με προσοχή, έχουν δοκιμαστεί σε δικά μας έργα και σκοπεύουμε να διατηρήσουμε την FUV Products  σε αυτό το επίπεδο επιλεκτικής προσφοράς προϊόντων.

Δεν θα έλεγα ότι προσφέρουμε κάτι διαφορετικό στους πελάτες μας σε επίπεδο ποιότητας προϊόντων, καθώς υπάρχουν κι άλλες εμπορικές εταιρείες που πλέον προωθούν προϊόντα αντίστοιχης ποιότητας και αυτό είναι πολύ καλό για την αγορά.

Μια από τις αξίες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της γενικότερης οικονομίας είναι ο υγιής συναγωνισμός που υποστηρίζω απόλυτα και έρχεται σε αντίθεση με τον απρόσωπο ανταγωνισμό.

Όσοι επιλέξουν να συνεργαστούν μαζί μας, το κάνουν γιατί ταυτίζονται με την φιλοσοφία της ομάδας μας, αναγνωρίζουν το πάθος του κάθε ένα από εμάς ξεχωριστά και τη διάθεσή του για να προσφέρει το μέγιστο αποτέλεσμα, όχι για να πουλήσει άλλο ένα προϊόν ή υπηρεσία. Είναι μια φιλοσοφία ζωής που μοιραζόμαστε στην FUV γιατί μας αρέσει αυτό που κάνουμε.

 

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για τη συμμετοχή σας στην έκθεση ΟΙΚΟΔΟΜΗ 2024 τον Οκτώβριο; Πως εκτιμάτε ότι θα συμβάλει η έκθεση στην προώθηση της εταιρική σας εικόνας και την επέκταση των δραστηριοτήτων σας;

Φέτος κατεβαίνουμε στην έκθεση με δύο διαφορετικά περίπτερα καθώς θέλουμε να διαχωρίσουμε τον κατασκευαστικό κλάδο της FUV Constructions από τον κλάδο τον προϊόντων της FUV Products. Οι προσδοκίες μας είναι υψηλές καθώς θεωρώ πως βρισκόμαστε στην καλύτερη χρονική στιγμή για την προώθηση των υπηρεσιών και των προϊόντων μας.

Ειδικότερα στον κλάδο της κατασκευής οι συνέργειες που έχουμε δημιουργήσει γύρω από την συμπαγή ξυλεία, δίνουν τη δυνατότητα ευέλικτων και ποιοτικών λύσεων σε όλη την Ελλάδα. Διευκρινίζω ότι δεν ερχόμαστε να αντιπαρατεθούμε σε ένα παραδοσιακό προϊόν όπως το οπλισμένο σκυρόδεμα, μια τεχνική λύση που έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομική της χώρας εδώ και 100 χρόνια.

Δεν «πουλάμε» ξυλεία ούτε προσπαθούμε να κάνουμε μόνοι μας όλα τα έργα της χώρας. Έχουμε στήσει μια ομάδα από έμπειρους δομοστατικούς που μπορούν να υποστηρίξουν οποιοδήποτε έργο, ομάδες τεχνικών που με 3 άτομα σηκώνουν μια πολυκατοικία σε έναν μήνα και βεβαίως τις εταιρείες με την πιο ποιοτική και πιστοποιημένη ξυλεία. Προσφέρουμε ένα ποιοτικό εργαλείο B2B. Άλλωστε μπορούμε να συμβάλουμε στην κατασκευή, τον σχεδιασμό και την πιστοποίηση LEED ή και Passive House με κάθε κατασκευαστική τεχνική, συμβατική ή όχι.

Στον κλάδο των προϊόντων, εκτός από τα γνωστά μας προϊόντα, παρουσιάζουμε τη θερμόκασα Monoblok που θα κάνει τη διαφορά στην εγκατάσταση των κουφωμάτων, μια τεχνική που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα και ο τεχνικός κόσμος αναγνωρίζει με ειλικρίνεια πως συμπληρώνει σημαντικά κενά της αγοράς. Εκτιμώ ότι η φετινή συμμετοχή μας στην έκθεση θα είναι κομβική για την περαιτέρω ανάπτυξη της FUV.

δειτε επισης