EXPO NEWS

Θετικός ο δείκτης προσδοκιών στον κατασκευαστικό κλάδο τον Ιούλιο

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές διαμορφώθηκε τον Ιούλιο, στις 152,4 μονάδες (από 164,2 μον. τον Ιούνιο), σε επίπεδο έντονα υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (132,0 μονάδες). Η μεταβολή αυτή ήταν αποτέλεσμα της έντονης εξασθένισης των προσδοκιών στα Δημόσια έργα, με τις Ιδιωτικές κατασκευές να ενισχύονται ελαφρά. Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων ενισχύθηκαν οριακά, ενώ παράλληλα οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση εξασθένισαν. Αναλυτικά, ο αρνητικός δείκτης στις προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στις -12 από -10 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, με μόλις το 17% των επιχειρήσεων να διατυπώνει αισιοδοξία για το επίπεδο των εργασιών το επόμενο τρίμηνο. Στις προβλέψεις για την απασχόληση, ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις +27 (από +42) μονάδες, με το 37% (από 44%) των ερωτηθέντων να προβλέπει αύξηση των θέσεων εργασίας και ένα 10% να εκτιμά μείωσή τους. Στα υπόλοιπα στοιχεία, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία εργασιών ενισχύονται σημαντικά έναντι του προηγούμενου μήνα στις +31 (από +20) μονάδες, ενώ παράλληλα στο πεδίο των τιμών, οι πληθωριστικές προσδοκίες διατηρούνται σχεδόν αμετάβλητες (+31 από +32 μον. ο δείκτης). Τέλος, το 8% των επιχειρήσεων αναφέρει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία. Οι περισσότερες επιχειρήσεις (41%) επισημαίνουν την έλλειψη εργατικού δυναμικού ως το βασικότερο εμπόδιο στη λειτουργία τους, ένα 18% την ανεπαρκή χρηματοδότηση, αλλά και ένα 9% τη χαμηλή ζήτηση.

Αναλυτικά στους επιμέρους κλάδους:

Αισθητή ενίσχυση παρουσίασε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις Ιδιωτικές Κατασκευές και διαμορφώθηκε στις 167,8 μονάδες (από 157,3), έντονα υψηλότερα του αντίστοιχου περυσινού (122,9 μον.). Οι ήπια αρνητικές προβλέψεις για το επίπεδο προγραμματισμένων εργασιών αμβλύνθηκαν και διαμορφώθηκαν στις +9 μονάδες, ενώ παράλληλα ενισχύθηκαν οριακά οι προσδοκίες για την απασχόληση οι οποίες διαμορφώθηκαν στις +46 (από +42) μονάδες. Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα στοιχεία, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία εργασιών των επιχειρήσεων κινήθηκαν έντονα ανοδικά και διαμορφώθηκαν στις +50 (από +36 μον. ο δείκτης),  ενώ ως προς τις τιμές, οι πληθωριστικές τάσεις ενισχύθηκαν περαιτέρω (+57 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο από +32 τον Ιούνιο). Τέλος, το 15% των επιχειρήσεων δεν αναφέρει προσκόμματα στη λειτουργία του. Αντίθετα το 57% των επιχειρήσεων αναφέρουν την έλλειψη εργατικού δυναμικού, το 7% τη χαμηλή ζήτηση και το 2% την ανεπάρκεια χρηματοδότησης, με το 5% να αναφέρει άλλους συγκυριακούς παράγοντες ως βασικά εμπόδια λειτουργίας τους.

Έντονη υποχώρηση έναντι του Ιουνίου παρουσίασε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις Κατασκευές Δημοσίων Έργων. Διαμορφώθηκε στις 127,7 (από 167,1 τον Ιούνιο) μονάδες, ήπια χαμηλότερα από το αντίστοιχο περυσινό επίπεδό του (136,8 μον.). Ως προς το πρόγραμμα εργασιών του κλάδου, ο αρνητικός δείκτης των -15 μονάδων τον Ιούνιο εντάθηκε περαιτέρω και διαμορφώθηκε στις -33 μονάδες. Στις προβλέψεις για την απασχόληση, το σχετικό θετικό ισοζύγιο υποχώρησε έντονα στις +7 (από +42) μονάδες. Οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου (71%) αναμένουν τις ίδιες θέσεις απασχόλησης, ενώ μόλις το 11% προβλέπει μείωσή τους. Διατήρηση στις +10 μονάδες παρουσίασε ο δείκτης εκτιμήσεων για το επίπεδο των τρεχουσών εργασιών, ενώ παράλληλα το ισοζύγιο των τιμών διαμορφώθηκε σε ήπια θετικά επίπεδα ( +5 από +32 μονάδες). Τέλος, το 9% των επιχειρήσεων δηλώνει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με το 25% να αναφέρει την έλλειψη εργατικού δυναμικού, άλλο ένα 32% την έλλειψη χρηματοδότησης και ένα 15% άλλους συγκυριακούς παράγοντες ως το βασικότερο εμπόδιο λειτουργίας τους.

δειτε επισης