EXPO NEWS

Η θερμόνωση των κτιρίων απάντηση στο ενεργειακό κόστος

Ποιο μήνυμα στέλνει η Bioclima προς τους επαγγελματίες του κλάδου της οικοδομής ενόψει της έκθεσης ΟΙΚΟΔΟΜΗ. Ποιες είναι οι σύγχρονες τάσεις στα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης και ποια προϊόντα θα παρουσιάσει στην αγορά η εταιρεία στο πλαίσιο της έκθεσης. Η πορεία της Bioclima την περασμένη σεζόν και φέτος και η σημασία των προγραμμάτων επιδότησης παρεμβάσεων για εξοικονόμηση στα κτίρια.

Ποιες είναι οι πιο σύγχρονες τάσεις όσον αφορά στα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης; Ποια είναι τα κυριότερα καινοτόμα προϊόντα της Bioclima που θα παρουσιάσετε στην έκθεση ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO στους επαγγελματίες του κλάδου;

Πάντα με γνώμονα την καινοτομία και τη δημιουργία προϊόντων που προσφέρουν προστιθέμενη αξία και σέβονται τη γη και το περιβάλλον, η Bioclima® με την εγγύηση της KRAFT Paints, καινοτομεί διαθέτοντας στην αγορά αξιόπιστα Πιστοποιημένα Συστήματα Ενεργειακής Αναβάθμισης για τοίχους και ταράτσες. Απαντώντας στις σύγχρονες τάσεις της οικοδομής και ειδικότερα της εξωτερικής θερμομόνωσης, η Bioclima® προσφέρει τις τεχνικές λύσεις για κάθε σύγχρονη απαίτηση και τάση του κλάδου, όπως η εξοικονόμηση ενέργειας με πρόσθετα χαρακτηριστικά αειφόρου ανάπτυξης, οι τεχνικές λύσεις βελτίωσης ποιότητας αέρα στο εσωτερικό των κατασκευών, αλλά και οι απαραίτητες πιστοποιήσεις που αφορούν την Περιβαλλοντική επίδοση των προϊόντων, βάσει Ανάλυσης Κύκλου Ζωής.
Στην έκθεση ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΕΧΡΟ και στο περίπτερό μας, ο επισκέπτης μπορεί να δει τα ολοκληρωμένα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης τοιχοποιίας ClimaWall®, τα οποία είναι εναρμονισμένα με όλους τους σύγχρονους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς (EAD 040083-00-0404), με προηγμένη πυροπροστασία (EN 13501-1) και αμέτρητες επιλογές τελικών φινιρισμάτων. Επίσης τα ελαφροβαρή συστήματα θερμο-υγρομόνωσης δωμάτων/ταρατσών ClimaRoof® με πρόσθετη δυνατότητα δημιουργίας ή διόρθωσης υφιστάμενων ρύσεων.

Με δεδομένο ότι το ενεργειακό κόστος είναι ίσως το νούμερο ένα πρόβλημα για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, πόσο βοηθά στην εξοικονόμηση ενέργειας ένα σύγχρονο σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης; Ποιο είναι το κόστος των παρεμβάσεων και πόσο γρήγορα γίνεται η απόσβεση;

Στην Ελλάδα, τα περιθώρια βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων είναι πολύ μεγάλα, καθώς το άθροισμα των ενεργειακών απωλειών από τους τοίχους, πυλωτές και ταράτσες σε μία τυπική κατοικία κυμαίνονται μεταξύ 60%-80%, ενώ επιπροσθέτως το 65% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στα νοικοκυριά αφορά απαιτήσεις σε θέρμανση και ψύξη. Έτσι, η μόνωση των κτηρίων αποτελεί μια από τις αποδοτικότερες παρεμβάσεις, καθώς οι μεγαλύτερες ενεργειακές απώλειες σε μία τυπική κατοικία είναι μέσω των τοίχων, πυλωτής και της οροφής. Με στόχο να προσφέρουμε μια λύση στον οικογενειακό προγραμματισμό για την εξοικονόμηση ενέργειας, τα συστήματα Bioclima® απαντούν στη θωράκιση του κτηρίου, μέσω επεμβάσεων θερμομόνωσης στους εξωτερικούς τοίχους, την πυλωτή και την ταράτσα συνεισφέροντας στην μείωση του ενεργειακού κόστους.

Το κόστος κατασκευής των παραπάνω παρεμβάσεων παραμένει σε λογικά για την εποχή επίπεδα, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν τις συνεχείς πιέσεις ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες, το κόστος της ενέργειας και τα προβλήματα στις μεταφορές, που απασχολούν αυτή τη στιγμή τόσο την ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια αγορά. Ένας τυπικός χρόνος απόσβεσης κυμαίνεται από 5-8 έτη, αναλόγως του είδους, της έκτασης των επεμβάσεων και των αναμενόμενων αυξήσεων στο ενεργειακό κόστος.
Εμείς στην KRAFT Paints και τη Bioclima® συνεχίζουμε να απορροφούμε όσο το δυνατόν περισσότερες από τις αυξητικές τάσεις τιμών, προκειμένου να συνεισφέρουμε στην διαμόρφωση μίας ιδανικής σχέσης ποιότητας-τιμής στις πολυάριθμες τεχνικές λύσεις που προσφέρουμε.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των συστημάτων της Bioclima; Γιατί να επιλέξει κάποιος τα δικά σας συστήματα;

Η Bioclima® με την εγγύηση της KRAFT Paints (μέλος του Druckfarben Group) είναι η 1η Ελληνική Εταιρεία Παραγωγής Χρωμάτων & Δομικών Υλικών που πάνω από 12 χρόνια διαθέτει στην αγορά πιστοποιημένα δομικά συστήματα ενεργειακής αναβάθμισης για τοίχους και πυλωτές (ClimaWall®) και δώματα/ταράτσες (ClimaRoof®), εξασφαλίζοντας έως και 65% εξοικονόμηση ενέργειας.

Η Bioclima® σχεδιάστηκε με γνώμονα την ελληνική πραγματικότητα που είναι πλούσια σε μικροκλίματα και αρχιτεκτονική παράδοση. Με δύο ολοκληρωμένα συστήματα ενεργειακής αναβάθμισης για τοίχους και ταράτσες, αποτελούν κομμάτι μιας νέας ανθρωποκεντρικής και περιβαλλοντικής αρχιτεκτονικής κουλτούρας που συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρημάτων και ταυτόχρονα στην προστασία του περιβάλλοντος, κυρίως μέσω της μείωσης των εκπομπών CO2 λόγω μειωμένης απαίτησης χρήσης μονάδων θέρμανσης / ψύξης. Πρόκειται για έξυπνα συστήματα, ικανά να ανταποκρίνονται στις κλιματικές και περιβαλλοντολογικές μεταβολές, καθώς περιορίζουν τους ρύπους, συμβάλλουν στην υγιεινή ατμόσφαιρα στο εσωτερικό περιβάλλον (indoor environmental quality), παρέχουν στεγανότητα, αξιοποιούν τη θερμική χωρητικότητα και βελτιώνουν την ενεργειακή συμπεριφορά του κτηρίου. Αποτέλεσμα όλων αυτών, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Στην πρώτη περίπτωση, η σειρά ClimaWall® προσφέρει τεχνικές λύσεις, πιστοποιημένες βάσει αυστηρών ευρωπαϊκών κανονισμών (EAD 040083-00-0404, CPR 305/2011), αξιοποιώντας και τα 4 είδη θερμομονωτικών πλακών (διογκωμένη πολυστερίνη λευκή & γραφιτούχα, εξηλασμένη πολυστερίνη, πετροβάμβακας), προσφέροντας δύο επιλογές ισχυρής βασικής στρώσης αντιρρηγματικής προστασίας με χρήση ανόργανων και οργανικών υλικών και καλύπτοντας όλες τις αρχιτεκτονικές και αισθητικές ανάγκες, με την ολοκληρωμένη γκάμα αντιπυρικών (Α2-s1,d0 κατά EN 13501-1) τελικών επιχρισμάτων ClimaTop® ακρυλικής ή σιλικονούχας βάσης, ινοπλισμένα, με αξεπέραστη αντοχή στο χρόνο, μεγάλη διαπνοή και πλήθος υφών & αποχρώσεων αποδεδειγμένης ανθεκτικότητας στις UV ακτινοβολίες. Επιπλέον το σύστημα ClimaWall® παρέχει προηγμένη πυροπροστασία, (Συμπεριφορά στη Φωτιά – Reaction to Fire, EN 15501-1), συμμορφούμενο και με τον Νέο Κανονισμό Πυροπροστασίας Κτηρίων (Π.Δ. 41/2018). Άλλη μία καινοτομία είναι το γεγονός ότι το ClimaWall® είναι το πρώτο Ελληνικό Σύστημα Εξωτερικής Θερμομόνωσης Τοίχου με δήλωση περιβαλλοντικής επίδρασης EPD-Environmental Product Declaration βάσει ανάλυσης κύκλου ζωής LCA-Life Cycle Assessment, συνεισφέροντας με αυτόν τον τρόπο ενεργά στην περιβαλλοντική αξιολόγηση των κτηριακών κατασκευών μέσω διεθνών συστημάτων όπως LEED, BREAM, WELL κλπ.

Το δεύτερο σύστημα, ClimaRoof®, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα ελαφροβαρούς θερμο-υγρομόνωσης για δώματα (ταράτσες), προϊόν συνεργασίας δύο κορυφαίων ομίλων στο χώρο των δομικών υλικών: της KRAFT Paints και της FIBRAN. Πρόκειται για μια καινοτόμο λύση για την ταράτσα καθώς συνδυάζει ιδανικά θερμομόνωση της κατασκευής με χρήση εξηλασμένης πολυστερίνης της Fibran, διπλή υγρομόνωση της κατασκευής (σε 2 επίπεδα: πάνω και κάτω από το θερμομονωτικό υλικό) με χρήση ειδικά σχεδιασμένων κονιαμάτων ενός και δύο συστατικών, ελαφριά προσθήκη στα φορτία της ταράτσας (ενδεικτικά 18-20Kg/m2), μικρό πάχος εφαρμογής και δυνατότητα δημιουργίας ή διόρθωσης ρύσεων στην ταράτσα.

Πόσο βοηθά την αγορά σας το πρόγραμμα εξοικονομώ και τα αντίστοιχα προγράμματα για τα κτίρια του δημοσίου; Ποια είναι σήμερα η εικόνα του κτιριακού αποθέματος της χώρας μας; Ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις του βιοκλιματικού κτιρίου;

Γενικά, τα επιδοτούμενα προγράμματα (π.χ. όπως το «Νέο Εξοικονομώ» για τα ιδιωτικά κτήρια ή το «Ηλέκτρα» για τα δημόσια) δίνουν μία περαιτέρω ώθηση και προσφέρουν κίνητρα προκειμένου να αναβαθμιστούν τα πιο ενεργοβόρα κτήρια, που είναι συνήθως και τα παλαιότερα. Επιπλέον, η μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση που προσφέρουν στην κατηγορία των συμπολιτών μας με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα δίνει καταρχήν την δυνατότητα να σκεφτούν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο υλοποίησης των αναγνωρισθέντων ενεργειακών παρεμβάσεων οι οποίες δεν περιορίζονται μόνο στις θερμομονώσεις τοίχων, πυλωτών και ταρατσών, αλλά επεκτείνονται και σε αντικατάσταση κουφωμάτων, παροχής Ζεστού Νερού Χρήσης, συστημάτων θέρμανσης-ψύξης, κτηριακών αυτοματισμών κλπ. Με αυτόν τον τρόπο προσεγγίζουν πιο ολιστικά τις κτηριακές κατασκευές. Όλα αυτά τα προγράμματα χρίζουν περαιτέρω διορθωτικών παρεμβάσεων και τροποποιήσεων, σε κάθε περίπτωση όμως δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ο ρόλος τους στη δημιουργία μιας «τάσης» ενεργειακής ευαισθητοποίησης.

Ειδικότερα δε αν λάβουμε υπόψιν ότι στην Ελλάδα η πλειονότητα των κτισμάτων, σε ποσοστό περίπου το 55%, έχει ηλικία άνω των 40 ετών, με αποτέλεσμα την σχεδόν παντελή έλλειψη μόνωσης, καθώς μέχρι τότε δεν υπήρχαν αντίστοιχοι υποχρεωτικοί Κανονισμοί. Σε αυτό προστίθεται και το γεγονός ότι ο κτηριακός τομέας στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 41% της συνολικής τελικής κατανάλωσης ενέργειας, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ανήκει στην οικιακή ομάδα. Η Ελλάδα, καθώς έχει δεσμευτεί στα πλαίσια του EU Green Deal, μέσω στου ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα) να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 42% σε σχέση με του έτους αναφοράς 1990, εντοπίζουμε την ύπαρξη μεγάλων περιθωρίων βελτίωσης των κτηριακών κατασκευών, μια ενέργεια που συνακόλουθα θα επηρεάσει και την τόνωση της οικονομίας του κλάδου, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην ενίσχυση της αειφόρου ανάπτυξης.

Πως κινήθηκε η εταιρεία σας το 2021 και ποιες οι προοπτικές για το 2022; Πως διαμορφώθηκε η ζήτηση και ποιες οι προβλέψεις σας για το επόμενο διάστημα;

Ο Όμιλος Druckfarben διαθέτει 3 τομείς δραστηριότητας: χρώματα & δομικά υλικά με το brand KRAFT Paints, τα δομικά συστήματα ενεργειακής απόδοσης με το brand Bioclima® και τα μελάνια εύκαμπτης συσκευασίας.
Από το Σεπτέμβριο 2020 μέχρι και τον Απρίλιο 2022, ο όμιλος έχει υλοποιήσει ένα επενδυτικό πλάνο το οποίο αφορά στις κτιριακές εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο, τη δημιουργία μιας σύγχρονης μονάδας παραγωγής κονιαμάτων, μία καινούργια μονάδα παραγωγής τελικών έγχρωμων επιχρισμάτων καθώς και νέα κτήρια γραφείων και τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής μονάδας στην Χαλκίδα για την παραγωγή μελανιών εύκαμπτης συσκευασίας.

Οι επενδύσεις αυτές είχαν στόχο, μέσω της καθετοποίησης των παραγωγικών μας δυνατοτήτων, την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς μας, τη διεύρυνση της προϊοντικής μας γκάμας και την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών & τεχνογνωσίας μας στα προϊόντα, ώστε να προσφέρουμε ολοκληρωμένα συστήματα τεχνικών λύσεων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις του κλάδου.

Ειδικά όσον αφορά την Bioclima® φροντίζουμε πάντα να καινοτομούμε και να δίνουμε λύσεις οι οποίες θα προσφέρουν προστιθέμενη αξία στον εκάστοτε ιδιοκτήτη, χρήζοντας μας σημαντικό συνεργάτη της κατασκευαστικής κοινότητας με ευαισθησία στον περιβάλλον και στην αειφορία.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε προς τους επαγγελματίες του κλάδου της οικοδομής ενόψει της συμμετοχής σας στην έκθεση ΟΙΚΟΔΟΜΗ;

Ως συνεργάτες είστε αναπόσπαστο μέρος της λειτουργίας μας και κινητήριος δύναμη για να δημιουργούμε προϊόντα που σέβονται την αγορά, τον καταναλωτή και το περιβάλλον. Σας ευχαριστούμε θερμά για την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε όλα αυτά τα χρόνια και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τη δυναμική μας παρουσία, πάντοτε με γνώμονα την καινοτομία και την πράσινη ανάπτυξη.

δειτε επισης