EXPO NEWS

Η αγορά της οικοδομής συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά, παρά τα όποια προβλήματα. Τι ισχύει για τον δικό σας κλάδο της μόνωσης, διακόσμησης και συσκευασίας; Πως κινείται η αγορά;

Η αγορά της κατασκευής που αφορά την μόνωση και τη διακόσμηση έχει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία 5 χρόνια, παρά την υγειονομική κρίση. Η ανακαίνιση υφιστάμενων κτιρίων ήταν η κύρια δραστηριότητα, αλλά τα τελευταία 2 χρόνια ξεκίνησαν και οι νέες κατασκευές στις μεγάλες πόλεις και στις τουριστικές περιοχές. Σημαντικά αυξήθηκαν πέρα από τα τετραγωνικά μέτρα και τα πάχη θερμομόνωσης παρόλο που υπολείπονται σημαντικά του μεσογειακού Ευρωπαϊκού μέσου όρου, πολλαπλασιάζοντας τους ρυθμούς ανάπτυξης στον κλάδο μας. Από την άλλη πλευρά η συσκευασία αφορά σε μεγάλο βαθμό τον επιχειρήσεις που εξυπηρετούν την κατασκευή πάλι, τον τουρισμό αλλά και εξαγωγικές επιχειρήσεις οι οποίες είχαν επίσης μεγάλη ανάπτυξη. Κλάδοι όπως το τρόφιμο, το φάρμακο, οι θερμοσίφωνες κ.α. όπου το διογκωμένο πολυστυρένιο παίζει το ρόλο της προστασίας από πτώσεις και ακραίες θερμοκρασίες.

Πώς διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα η ζήτηση για τα προϊόντα μόνωσης, δόμησης και διακόσμησης;

Το τελευταίο διάστημα έχουμε παρατηρήσει μια μικρή επιβράδυνση στον κλάδο την οποία αποδίδουμε σε διάφορους παράγοντες. Μερικοί από αυτούς είναι τα υψηλά επιτόκια, οι εκλογές, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές επιδοτούμενων προγραμμάτων όπως το «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ», τα έντονα καιρικά φαινόμενα κ.α. Δεν είναι βέβαια κάτι που μας ανησυχεί καθώς ξεκινούν πολλά μεγάλα έργα στην Ελλάδα και με την πολιτική σταθερότητα που πλέον έχουμε οι επενδύσεις γενικότερα θα συνεχιστούν. Επίσης πιστεύουμε ότι πλέον οι Έλληνες έχουν καταλάβει την αξία της θερμομόνωσης στην οικοδομή και είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν σε αυτή για να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης και ταυτόχρονα να εξοικονομήσουν ενέργεια και κατ’ επέκταση χρήματα. Με την τηλεργασία να ανεβαίνει τα τελευταία χρόνια λόγω του COVID ο κόσμος έχει την ανάγκη να βελτιώσει τις κατοικίες του καθώς περνάει πολύ περισσότερο χρόνο σε αυτές.

Ποια προϊόντα σκοπεύετε να παρουσιάσετε στους επισκέπτες της έκθεσης ΟΙΚΟΔΟΜΗ τον ερχόμενο Οκτώβριο; Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για τη συμμετοχή σας στην έκθεση;

Σκοπεύουμε να δείξουμε όλη την γκάμα των προϊόντων μας αλλά θα θέλαμε να εστιάσουμε στη νέα βελτιωμένη σειρά προϊόντων μας τα “Bio Derived”. Τα προϊόντα Bio Derived παράγονται έως και 50% από ά ύλη NEOPOR Biomass Balance (BMB) η οποία προέρχεται από βιομάζα ή βιοαέριο και 50% από συμβατική ά ύλη NEOPOR της BASF. Οι θερμομονωτικές πλάκες της εταιρείας μας που παράγονται από την α ύλη Νeopor BMB, προστατεύουν το περιβάλλον και το κλίμα, ενώ διατηρούν τη συνήθη υψηλή ποιότητα τους, επειδή οι ιδιότητες του υλικού είναι πανομοιότυπες με εκείνες του ισοδύναμου ορυκτού του. Οι θερμομονωτικές πλάκες Neoplak, Neotetto, Neotetto Air και Ipor της σειράς Bio Derived μειώνουν τις εκπομπές CO2 έως και 40% καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους σε σύγκριση με μια συμβατική πλάκα EPS.
Οι προσδοκίες μας από τη συμμετοχή μας στην έκθεση είναι να δούμε ξανά τους πελάτες μας, να ενημερώσουμε το κοινό για τα νέα μας προϊόντα καθώς και τις πολλές εφαρμογές που έχει το Διογκωμένο Πολυστυρένιο EPS ξεκινώντας από τα θεμέλια μιας οικοδομής και φτάνοντας στο δώμα.

Ποιες είναι οι προσδοκίες της αγοράς σας για το επόμενο διάστημα; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη; Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα και πως θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν;

Οι προσδοκίες μας είναι να δούμε περισσότερα μεγάλα έργα στην Ελλάδα να υλοποιούνται, όπως η αναμόρφωση του Ελληνικού αλλά και έργα υποδομών όπως βελτίωση και ανανέωση των οδικών αξόνων. Θα θέλαμε να δούμε το κράτος να αναθεωρήσει επιτέλους τον ΚΕΝΑΚ αυξάνοντας τις προδιαγραφές για τα κτίρια γιατί σήμερα αυτές υπολείπονται σημαντικά των υπολοίπων μεσογειακών χωρών. Άλλωστε είναι γνωστό πως η φθηνότερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώθηκε ποτέ. Ένα ακόμη πρόβλημα σε επίπεδο παραγωγής είναι το κόστος της ενέργειας το οποίο παραμένει υψηλό σε σχέση με παλαιότερα έτη. Η εταιρία μας έχει προχωρήσει σε επενδύσεις εξοικονόμησης αφού έχουμε αντικαταστήσει ή αναβαθμίσει τα τελευταία 2 χρόνια το μεγαλύτερο μέρος του μηχανολογικού μας εξοπλισμού. Έχουμε επίσης τοποθετήσει φωτοβολταϊκά στις στέγες από τις εγκαταστάσεις μας. Το κυριότερο πρόβλημα όμως σε επίπεδο αγοράς σήμερα κατά τη γνώμη μας είναι τα παράνομα προϊόντα τα οποία κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά και εξαπατούν τον καταναλωτή γιατί δεν ανταποκρίνονται στη σήμανση CE τους. Η καλύτερη αντιμετώπιση σε αυτό πέρα από τους ελέγχους στην αγορά που δυστυχώς δεν γίνονται, είναι η εκπαίδευση των μηχανικών αλλά και των ιδιοκτητών να ζητούν τα πιστοποιητικά από τα υλικά που επιλέγουν και να μάθουν να τα αναγνωρίζουν.

Πώς έκλεισε το 2022 για την εταιρεία σας και ποιες οι προσδοκίες σας για τη φετινή χρονιά;

Το 2022 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για την εταιρία μας. Χρονιά ρεκόρ όπως λέμε με τους συνεργάτες μας καθώς μήνα με το μήνα καταρρίπταμε το ένα ρεκόρ πωλήσεων μετά το άλλο. Η χρονιά έκλεισε με κύκλο εργασιών λίγο κάτω από 24.000.000€. Είχαμε ρεκόρ στην κατανάλωση ά ύλης, στην παραγωγικότητα μας, αλλά και στα πωλήσεις μας. Αυτό βέβαια δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την βοήθεια του προσωπικού μας, των προμηθευτών μας και φυσικά των πελατών μας που μας στήριξαν στη χρονιά που πέρασε.
Με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής για το 2023 πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε σε παραγωγικότητα το 2022 και να συνεχίσουμε την ανοδική πορεία των τελευταίων χρόνων. Συνεχίζουμε τις επενδύσεις μας σε επίπεδο μηχανολογικού εξοπλισμού, ανανεώνουμε το στόλο των οχημάτων μας και φυσικά των εγκαταστάσεων μας για να μπορούμε να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό προϊόν στην καλύτερη τιμή.

Μιλήστε μας για την εταιρεία σας, πότε δημιουργήθηκε, ποια η πορεία της και ποια είναι η φιλοσοφία της; Ποια είναι τα συγκριτικά σας πλεονεκτήματα;

Η εταιρία μας ξεκίνησε από τον πατέρα μου Γεώργιο Ριζάκο, πολιτικό μηχανικό, το 1981 από το Αυλάκι Στυλίδας. Σήμερα έχουμε 3 ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, μια στο ΒΙ.ΠΑ. Αχαρνών σε έκταση 5,5 στρεμμάτων, την έδρα της εταιρίας στη ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας σε γήπεδο 22 στρεμμάτων και το εμπορικό μας κατάστημα στη Λαμία σε έκταση 6 στρεμμάτων και αποθήκη για τα προϊόντα μας σε 3PL στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης. Από το 2014 έχουμε αναλάβει τη διοίκηση της εταιρίας εγώ και η αδερφή μου Ελίνα, Αρχιτέκτων Μηχανικός. Έχουμε 100 άτομα προσωπικό από τα οποία τα 20 είναι μηχανικοί. Αυτό μας δίνει ένα μοναδικό πλεονέκτημα να μπορούμε να προσφέρουμε τεχνικές λύσεις σε όλα τα προβλήματα των πελατών μας. Οι μεγάλες εγκαταστάσεις μας, μας δίνουν τη δυνατότητα να κάνουμε την απαραίτητη ωρίμανση στα υλικά μας για να έχουν την υψηλή ποιότητα που επιθυμούμε. Στόχος μας είναι η αειφορία, η εξοικονόμηση ενέργειας και η προστασία του περιβάλλοντος αφού δραστηριοποιούμαστε πολύ έντονα στη συλλογή και ανακύκλωση Διογκωμένου Πολυστυρενίου EPS μετά τη χρήση του. Η τεχνογνωσία μας και η επιμονή μας στην υψηλή ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών και οι πιστοποιήσεις μας από εξωτερικούς φορείς, μας βοηθούν να βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά.

δειτε επισης