EXPO NEWS

FIBRAN: H αγορά της μόνωσης βρίσκεται σε συνεχή άνοδο!

Η αγορά βρίσκεται σε παρατεταμένη άνοδο, αναφέρει η εταιρεία FIBRAN απαντώντας στις ερωτήσεις του ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO Newsletter, ο κ. Δημήτρης Κωστόπουλος, Επικεφαλής Διαχείρισης Τεχνικών Έργων της εταιρείας. Μάλιστα η αγορά τροφοδοτείται όχι μόνο από τις νέες οικοδομές, αλλά και από το μεγάλο αποθεματικό υφιστάμενων αμόνωτων ή ελλιπώς μονωμένων κτιρίων.Το 2022 ήταν ακόμη μία καλή χρονιά για τη FIBRAN όπως και για πολλές άλλες εταιρείες του κλάδου. Η εταιρεία θα δώσει το παρών όπως και πέρυσι στην έκθεση ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO, την οποία αναμένει με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, λόγω της περσυνής επιτυχίας της και της συνεχιζόμενης ανάπτυξης της οικοδομής.

Η αγορά της οικοδομής συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά, παρά τα όποια προβλήματα. Τι ισχύει για τον δικό σας κλάδο της μόνωσης; Πως κινείται η αγορά;

Ο όρος «μόνωση» είναι γενικός και χρησιμοποιείται για εφαρμογές θερμομόνωσης, ηχομόνωσης και υγρομόνωσης. Η FIBRAN είναι η ίσως η μόνη εταιρεία που καλύπτει όλους τους παραπάνω τομείς σε τόσο μεγάλο βαθμό. Η αγορά της μόνωσης ακολουθεί την ανάπτυξη της οικοδομής καθώς κάθε νέο κτίριο μονώνεται ολοένα και περισσότερο. Αυτό οφείλεται αφενός στα ολοένα και πιο αυστηρά όρια των Κανονισμών, αφετέρου στους μελετητές και στους ιδιοκτήτες που ζητούν κτίρια (οικιστικά και μη οικιστικά) με μεγαλύτερη θερμική και ακουστική άνεση αλλά και γενικότερα κτίρια θωρακισμένα απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Επιπλέον, η αγορά της μόνωσης αναπτύσσεται ακόμη περισσότερο καθώς τροφοδοτείται όχι μόνο από τις νέες οικοδομές, αλλά και από το μεγάλο αποθεματικό υφιστάμενων αμόνωτων ή ελλιπώς μονωμένων κτιρίων. Τα κτίρια αυτά  λόγω του ενεργειακού κόστους ή της γενικότερης απόφασης των ιδιοκτητών για ανακαίνιση / επισκευή τους με σκοπό την αύξηση της αξίας τους, αναβαθμίζονται ενεργειακά και μονωτικά. Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των μονώσεων στα παλαιά κτίρια έχουν διαδραματίσει τα προγράμματα Εξοικονομώ και οι παραλλαγές του (Εξοικονομώ – Ανακαινίζω, Εξοικονομώ – Αυτονομώ, Εξοικονομώ για επιχειρήσεις κλπ).

Πως διαμορφώνεται η ζήτηση για τα προϊόντα σας όπως η εξηλασμένη πολυστερίνη και ο πετροβάμβακας;

Στην ολοένα και αυξανόμενη αγορά των μονώσεων, η εξηλασμένη πολυστερίνη FIBRANxps και  o πετροβάμβακας FIBRANgeo διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο καθώς η FIBRAN αποτελεί τον leader της αγοράς στα προϊόντα αυτά. Η FIBRAN είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγής εξηλασμένης πολυστερίνης στην Ευρώπη. Η εξηλασμένη πολυστερίνη FIBRANxps λόγω της εξαιρετικής θερμομόνωσης της, της πρακτικά μηδενικής απορρόφησης νερού, της αντισεισμικής της συμπεριφοράς και των άριστων μηχανικών αντοχών της (πχ συμπίεση, ερπυσμός, διάτμηση, εφελκυσμός κάθετα στις όψεις κλπ) σε συνδυασμό με το πολύ χαμηλό βάρος της αποτελεί ενδεδειγμένη λύση για ένα πλήθος εφαρμογών στα νέα και υφιστάμενα κτίρια από τα θεμέλια μέχρι το δώμα.

Ο πετροβάμβακας FIBRANgeo είναι το πιο ολοκληρωμένο θερμομονωτικό υλικό. Συνδυάζει εκτός από την εξαιρετική θερμομόνωση, υψηλή ηχοαπορρόφηση, άριστη συμπεριφορά στη φωτιά, άριστη διαπνοή, υδατοαπωθητικότητα και χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα καθώς αποτελεί  φυσικό υλικό. Πρόκειται για ιδανική λύση για όλα τα κτίρια και ιδιαίτερα για εκείνα όπου εκτός από τη θερμομόνωση, η πυροπροστασία, η ηχομόνωση και η διαχείριση των  υδρατμών (πχ σε χώρους έντονης υγρομετρίας, όπως αίθουσες πλυντηρίων στεγνωτηρίων, εσωτερικές πισίνες κλπ) αποτελούν ζητούμενα.

Επίσης η FIBRAN είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα περιβάλλοντος, εφαρμόζει κατάλληλες πρακτικές και διαθέτει τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις σε ό,τι αφορά τέτοιες παραμέτρους, όπως ανακύκλωση, χαμηλά ή πρακτικά μηδενικά VOC’s, θετικό ισοζύγιο παραγόμενης – εξοικονομούμενης ενέργειας, χρήση ανανεώσιμών πηγών ενέργειας κλπ.

Ποια προϊόντα σκοπεύετε να παρουσιάσετε στους επισκέπτες της έκθεσης ΟΙΚΟΔΟΜΗ τον ερχόμενο Οκτώβριο; Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για τη συμμετοχή σας στην έκθεση;

Συμμετείχαμε στην προηγούμενη Έκθεση Οικοδομή και η μεγάλη συμμετοχή των επισκεπτών (ιδιωτών και επαγγελματιών) αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη τόσο από άποψη αριθμού όσο και ενδιαφέροντος για τις λύσεις που παρουσιάσαμε. Μετά από μια μακρά περίοδο απομόνωσης λόγω της πανδημίας, ο κόσμος έδειξε ιδιαίτερα ζεστός στην ενημέρωση και στις συνεργασίες.  Αναμένουμε ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην φετινή έκθεση, λόγω της περσυνής επιτυχίας της και της συνεχιζόμενης ανάπτυξης της οικοδομής.

Η εταιρεία μας επενδύει διαρκώς στη γνώση διότι οι λύσεις στα προβλήματα της κατασκευής κρύβουν γνώση. Εκτός από μεμονωμένα προϊόντα μόνωσης, η FIBRAN παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις σε κάθε  εφαρμογή μόνωσης και όχι μόνο, με τα παραγόμενα είδη της καθώς και με είδη που διαθέτει κατά αποκλειστικότητα στην Ελληνική αγορά. Οι λύσεις αυτές περιλαμβάνουν υποδειγματικές διαστρωματώσεις με υλικά άριστων ιδιοτήτων καθώς και οδηγίες εφαρμογής που καλύπτουν όχι μόνο την ανάγκη της θερμομόνωσης αλλά και της ηχομόνωσης, πυροπροστασίας, στεγανοποίησης, αισθητικής, αντοχής στο χρόνο και στις καταπονήσεις, κλπ. Τέτοιες λύσεις θα παρουσιαστούν και στη φετινή έκθεση Οικοδομή!

Αρκετές από αυτές αν όχι καινοτόμες, είναι τουλάχιστον έξυπνες, όπως συνηθίζουμε να λέμε στη FIBRAN. Περιλαμβάνουν τα κατάλληλα κονιάματα, αστάρια, εμποτισμούς, μεμβράνες, σανίδες και γενικότερα μια μεγάλη γκάμα υλικών ξηρής και υγρής δόμησης. Επίσης συνηθίζουμε να κάνουμε επί τόπου επιδείξεις και δοκιμές που αναδεικνύουν ορισμένες από τις ιδιότητες των υλικών μας, οπότε σας καλούμε να μας επισκεφθείτε!

Ποιο είναι το κλίμα και ποιες οι προσδοκίες της αγοράς σας για το επόμενο διάστημα; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη;

Το κλίμα είναι θετικό για τις μονώσεις όπως αναφέρθηκε προηγουμένως. Η αγορά βρίσκεται σε παρατεταμένη άνοδο παρά τις απειλές που υπάρχουν από το εξωτερικό, οι οποίες επηρεάζουν τα κόστη ενέργειας, τις τιμές και τη διαθεσιμότητα των πρώτων υλών και δημιουργούν αρνητική ψυχολογία. Γνωρίζουμε ότι η αγορά δεν μπορεί να συνεχίσει για πάντα στους ίδιους ρυθμούς ανάπτυξης. Παρ’ όλα αυτά εκτιμούμε ότι αν δεν έχουμε σημαντικές αρνητικές εξελίξεις στο εξωτερικό, η αγορά στα επόμενα 2-3 χρόνια θα εξακολουθήσει να κινείται σε υψηλά επίπεδα, ακόμη και αν πάψει να μεγαλώνει. Επίσης οι ιδιοκτήτες των κτιρίων και ο τεχνικός κόσμος γενικότερα, γίνονται όλο και πιο απαιτητικοί και προσδοκούν από τους παραγωγούς υλικών και λύσεων όπως η FIBRAN να βελτιώνονται διαρκώς σε μια σειρά από θέματα όπως: απόδοση υλικών / συστημάτων, περιβαλλοντική ευαισθησία, αξιοπιστία, διαθεσιμότητα και χρόνοι παράδοσης, τεχνική υποστήριξη, εκπαίδευση κλπ.

Πιστεύουμε στη FIBRAN ότι οι εταιρείες εκείνες που θα τα καταφέρνουν εξίσου καλά στα παραπάνω θέματα και θα παρέχουν συνολικές λύσεις στην οικοδομή και όχι μόνο θερμομόνωση, θα έχουν τον πρώτο λόγο στην συνείδηση των αγοραστών. Κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών στο χώρο των δομικών υλικών.

Πως έκλεισε το 2022 για την εταιρεία σας και ποιες οι προσδοκίες σας για τη φετινή χρονιά; Ποιοι μπορεί να είναι οι καταλύτες για τον κλάδο;

Το 2022 ήταν ακόμη μία καλή χρονιά για τη FIBRAN όπως και για πολλές άλλες εταιρείες του κλάδου. Η φετινή χρονιά δείχνει επίσης θετική. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, προσπαθούμε και προσδοκούμε να παρουσιαζόμαστε καλύτεροι κάθε χρόνο σε πολλούς τομείς. Δεν είναι εύκολο, αλλά δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει εύκολος δρόμος. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται ιδιαίτερα αξιόλογες και μεγάλες ελληνικές ή πολυεθνικές εταιρείες.

Καταλύτες για τον κλάδο πιστεύουμε ότι είναι:

  • Το ενεργειακό κόστος.
  • Η σταθεροποίηση των τιμών των δομικών υλικών.
  • Η βελτίωση και προσαρμογή των Κανονισμών και της Νομοθεσίας στις απαιτήσεις της αγοράς.
  • Η καλή πορεία του τουρισμού.
  • Η σταθερότητα και η ηρεμία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Παρόλα αυτά, όπως αναφέραμε παραπάνω το 2022 έκλεισε πολύ θετικά για την εταιρεία μας καθώς η μητρική είχε αυξημένο κατά 16% κύκλο εργασιών σε σχέση με το 2021, στα 73 εκατ. ευρώ ενώ και όλες οι θυγατρικές του εξωτερικού παρουσίασαν αυξημένες επιδόσεις.

Η Fibran είναι μια εταιρεία με διεθνή παρουσία και εξαγωγική δραστηριότητα. Τι μέρος των πωλήσεων κατευθύνεται στο εξωτερικό; Σε ποιες αγορές έχετε παρουσία και ποια τα σχέδιά σας για το επόμενο διάστημα; Ποια η θέση σας στην αγορά της Ευρώπης;

Η FIBRAN ενσαρκώνει το όραμα του ιδρυτή της, Δημήτρη Αναστασιάδη, ο οποίος με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη, το 1974, ξεκίνησε το ταξίδι για τη δημιουργία μιας αληθινά παγκόσμιας ελληνικής βιομηχανίας. H FIBRAN αναγνωρίζεται σήμερα ως μια από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές εταιρείες με υψηλή τεχνογνωσία στην επίλυση σύνθετων προβλημάτων θερμομόνωσης, πυροπροστασίας, ηχομόνωσης και ακουστικής και είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός μονωτικών υλικών, όπως η εξηλασμένη πολυστερίνη και ο πετροβάμβακας, στη χώρα μας και ένας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη.

Με 9 εργοστάσια παραγωγής μονωτικών υλικών και προϊόντων ξηράς δόμησης σε Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία, Πορτογαλία, Τσεχία, Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία και εμπορική παρουσία και στις 5 ηπείρους, η FIBRAN υπογράφει καθημερινά με τα συστήματά της καθημερινά δεκάδες χιλιάδες κατασκευαστικά έργα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η FIBRAN εξάγει μονωτικά υλικά σε 60 χώρες και ταυτόχρονα αποτελεί επιλογή των μεγαλύτερων μελετητικών αρχιτεκτονικών γραφείων και τεχνικών εταιρειών συμμετέχοντας σε έργα όπως των ολυμπιακών υποδομών, μετρό, αθλητικών σταδίων, νοσοκομείων, σχολείων, ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, γραφειακών χώρων, εργοστασίων, εμβληματικών κτιρίων & μουσείων αλλά και σε εκατομμύρια κατοικίες και πολυκατοικίες σε όλη την υφήλιο.  Το 70% του κύκλου εργασιών της εταιρείας είναι εκτός Ελλάδος.

Η εταιρεία μας κάθε χρόνο επενδύει τόσο στη δημιουργία νέων παραγωγικών μονάδων και αποθηκευτικών εγκαταστάσεων όπως στην Τσεχία και την Αθήνα και την διεύρυνση του παραγωγικού δυναμικού υφιστάμενων όπως στην Τερπνή Σερρών όσο και στην εξαγορά εγκαταστάσεων όπως στην Ιταλία, τη Βουλγαρία κ.α. Τα σχέδια για το μέλλον είναι η διατήρηση μιας από τις δύο κορυφαίες θέσεις στην παραγωγή εξηλασμένης πολυστερίνης στην Ευρώπη, η ενίσχυση των γραμμών παραγωγής του πετροβάμβακα, η έμφαση στην έρευνα και ανάπτυξη νέων καινοτόμων συστημάτων με ακόμη καλύτερους δείκτες απόδοσης και βελτιωμένη σχέση ποιότητας τιμής.

δειτε επισης