EXPO NEWS

Στην τελική ευθεία έναρξης μπαίνει το έργο του νέου κεντρικού σταθμού των ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα, το οποίο θεωρείται υψίστης σημασίας για τον νομό Αττικής.

Με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου, προϋπολογισμού άνω των 100 εκατ. ευρώ, ενώ Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ο νέος τερματικός σταθμός των ΚΤΕΛ στο Ελαιώνα, σήμερα εξυπηρετείται από δύο υπεραστικούς σταθμούς λεωφορείων σε Κηφισό και Λιοσίων, που λειτουργούν έχοντας ξεπεράσει τη χωρητικότητά τους, ενώ η πρόσβαση σε αυτούς γίνεται οδικώς με αυτοκίνητο, ταξί ή αστικά λεωφορεία.

Η έναρξη λειτουργίας του υπερ-σταθμού, αναμένεται να αποσυμφορήσει κεντρικές αρτηρίες, όπως η οδός Λιοσίων, η λεωφόρος Kηφισού, αλλά και η λεωφόρος Aλεξάνδρας και οι περιφερειακές οδοί γύρω από την πλατεία Kαραΐσκάκη. Με βάση το σχετικό σχεδιασμό, ο νέος κεντρικός σταθμός των ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα που θα θυμίζει τερματικό σταθμό μεγάλου αεροδρομίου, θα είναι συνολικής επιφάνειας 40.000 τ.μ. Αναμένεται να γίνει «τοπόσημο» για την Αθήνα, καθώς θα είναι το πλέον σύγχρονο κτίριο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως.

Ο σταθμός θα περιλαμβάνει εμπορικούς χώρους 11.750 τ.μ, χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος 1.500 τ,.μ, χώρους στάθμευσης 572 θέσεων και ελεύθερους χώρους πρασίνου 20.000 τ.μ.! Πρόκειται για μία σημαντική κατασκευαστική επένδυση που θα προσφέρει οφέλη πρώτα στο επιβατικό κοινό, στις εγχώριες και διεθνείς μεταφορές, στους εργαζομένους αλλά και στην περιοχή, καθώς θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα, ενώ παράλληλα θα αποφορτίσει τις γειτονιές που σήμερα φιλοξενούν τις εγκαταστάσεις των δύο ΚΤΕΛ.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό οι βασικές λειτουργίες του σταθμιύ περιλαμβάνουν επίσης κέντρο διακίνησης δεμάτων, εμπορικές χρήσεις γραφείων, καταστημάτων, συνεδριακό κέντρο και εκθεσιακούς χώρους καθώς και τουριστική μονάδα. Ιδιοκτήτης του ακινήτου των 90 στρεμμάτων είναι η Αττικό ΜΕΤΡΟ, καθώς ο χώρος βρίσκεται πλησίον του υφιστάμενου Αμαξοστασίου της εταιρείας και σχεδόν δίπλα στο Σταθμό ΜΕΤΡΟ «Ελαιώνας», έχοντας μάλιστα λάβει χωροθέτηση για τον σκοπό αυτό ήδη από το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για τον Ελαιώνα, που εκδόθηκε το 2005.

Το σχέδιο ανάπτυξης

Το έργο της δημιουργίας του νέου σταθμού των ΚΤΕΛ είναι ένα από τα σημαντικότερα κατασκευαστικά πρότζεκτ που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, προβλέπεται να κατασκευαστούν τέσσερα κτηριακά συγκροτήματα:

Κτίριο Α, φιλοξενεί τους χώρους στάθμευσης/αποβάθρες των εθνικών λεωφορειακών γραμμών ΚΤΕΛ (σε δύο στάθμες +25,70 και +37,40), τους χώρους στάθμευσης των ιδιωτικών αυτοκινήτων και την ξενοδοχειακή μονάδα που συνοδεύει τον σταθμό.

Κεντρικό Κτίριο Β, αποτελεί τον πυρήνα υποδοχής των επιβατών και επισκεπτών του σταθμού. Περιλαμβάνει τη βασική αίθουσα αφίξεων και αναχωρήσεων, εμπορικές χρήσεις υπηρεσιών/καταστημάτων, χώρους εστίασης, Συνεδριακό κέντρο και Εκθεσιακούς χώρους.

Κτίριο Γ, φιλοξενεί τους χώρους στάθμευσης/αποβάθρες των λεωφορείων διεθνών προορισμών.

Συνοδευτικό Κτίριο Δ, φιλοξενεί τους χώρους στάθμευσης/απόσυρσης των λεωφορείων.

Λόγω του χαρακτηρισμού του ως κτηρίου «δημόσιου ενδιαφέροντος» επιτρέπονται παρεκκλίσεις ως προς το ύψος (το κτήριο Α θα φτάνει τα 27,80 μ. στο σημείο που θα κτιστεί το ξενοδοχείο αντί του μέγιστου επιτρπόμενου των 19 μ.), τον συντελεστή όγκου (από 5,5 σε 6,4 για το κτήριο Α λόγω του ύψους του), και ως προς τη στάθμη εδάφους, η οποία θα βρίσκεται σε επίπεδο 2,60 μ.

Ανάμεσα στους στόχους του σχεδιασμού θα είναι και η επίτευξη χαρακτήρα «Κτιρίου σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης» (nearly Zero Energy Building – nZEB), με δείκτη ενεργειακής απόδοσης για το κτίριο (κλιματιζόμενοι χώροι) 139,54 kwh/m² a (κατανάλωση ανά τ.μ. ανά έτος). Επιπλέον, ο σταθμός ανεφοδιασμού των λεωφορείων με καύσιμα, θα πρέπει να ενσωματώσει πρόνοιες για ενσωμάτωση υδρογόνου, εναλλαγής μπαταριών ηλεκτροκίνησης και άλλων προηγμένων, πράσινων τεχνολογιών.

Πού θα κατασκευαστεί

Ο νέος Κεντρικός Σταθμός Υπεραστικών Λεωφορείων (ΚΣΥΛ) προβλέπεται να κατασκευαστεί σε έκταση 66.420 τ.μ στην περιοχή του Ελαιώνα, εντός του Δήμου Αιγάλεω, η οποία περικλείεται από τον παράδρομο της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας (Λεωφόρος Κηφισού), την Ιερά Οδό και τις οδούς Αγίας ‘Αννης και Πιερίας.

Θα συνδέεται σχεδόν άμεσα με τον σταθμό Μετρό ΕΛΑΙΩΝΑΣ της Γραμμής 3, διευκολύνοντας τη μετακίνηση των ταξιδιωτών σε άλλα μέσα μεταφοράς, δηλαδή προς το κέντρο της Αθήνας, το λιμάνι του Πειραιά ή το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας (Λ.Κηφισού), στο βασικό οδικό δίκτυο της Αττικής (Ιερά Οδός, Ορφέως, Αγ.Πολυκάρπου).

Εντός του ΚΣΥΛ θα λειτουργούν χώροι στάσης ταξί, χώροι στάσης ή/και στάθμευσης Ι.Χ. αυτοκινήτων, αφετηρίες/στάσεις Αστικών Λεωφορείων (Νέος Σταθμός Λεωφορείων ΟΑΣΑ στον Ελαιώνα σε οικόπεδο της Αττικό Μετρό, έκτασης περίπου 4 στρέμματα σε επαφή με το βόρειο όριο του σταθμού του Μετρό «Ελαιώνας»). Στον ίδιο χώρο προβλέπεται να μεταφερθούν οι αφετηρίες των ΚΤΕΛ της Δυτικής Αττικής. Με τον νέο σταθμό η εμπειρία των επιβατών αναβαθμίζεται, ενώ θα θυμίζει μικρό αεροδρόμιο με την παρουσία εμπορικών καταστημάτων, χώρων εστίασης, χώρους υπηρεσιών κ.α.

Συγκοινωνιακός κόμβος

Ο νέος σταθμός στον Ελαιώνα αναμένεται να λειτουργήσει ως ένας συγκοινωνιακός κόμβος μετεπιβίβασης, ο οποίος θα υποστηρίζεται από:

– Το Μετρό, μέσω του σταθμού «Ελαιώνας», με τον οποίο γειτνιάζει άμεσα

– Το σταθμό αστικών λεωφορειακών γραμμών του ΟΑΣΑ (αφετηρία/τέρμα)

– Αφετηρία Λεωφορειακών Λεωφορείων ΚΤΕΛ Δυτικής Αττικής

– Χώρο Στάθμευσης Ι.Χ. αυτοκινήτων και δικύκλων (park & ride)

– Χώρους μετεπιβίβασης από/ προς τα ταξί

– Χώρους στάσης δικύκλων και ΙΧ αυτοκινήτων για μετεπιβίβαση (kiss & ride)

– Χώρους υποστήριξης πρακτορείων διεθνών λεωφορειακών γραμμών, οι οποίοι θα περιληφθούν, κατά το δυνατόν, στις εγκαταστάσεις του Κεντρικού Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων.

δειτε επισης