EXPO NEWS

Η Οικοδομή βασικός στυλοβάτης – αιμοδότης της Ελληνικής οικονομίας

Η οικοδομή είναι ένας βασικός στυλοβάτης – αιμοδότης της Ελληνικής οικονομίας και προσπάθειες προβολής των εταιρειών των χώρου, ευκαιρίες για παρουσίαση νέων προϊόντων και τεχνολογιών, δυνατότητες επικοινωνίας ανάμεσα στους συντελεστές του κλάδου σαν αυτές που δίνει η έκθεση ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO  δεν θα πρέπει να περνούν ανεκμετάλλευτες από κανέναν μας, υπογραμμίζει μιλώντας στο ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO News ο διευθυντής Νοτίου Ελλάδος της Marmodom κ. Μιχάλης Νησανάκης. Ο ίδιος τονίζει ότι τόσο η MARMODOM όσο και οι άλλες δύο εταιρείες του ομίλου ΑΕΤΟΣ της FHL H. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ η COLORSTYLE και η PITTSBURGH PAINTS θα δώσουν το παρών στην έκθεση του Οκτωβρίου.

Ο κ. Νησανάκης σημειώνει ότι το 2021 έκλεισε  με αρκετά υψηλές ανοδικές τάσεις όσο αφορά στην οικοδομή ενώ το 2022 ξεκίνησε με πολύ καλούς οιωνούς, δείχνοντας την πολυπόθητη επιστροφή στην κανονικότητα με ενδιαφέροντα έργα αλλά και με έντονη την παρουσία του ιδιωτικού τομέα κυρίως μέσα από τα επιδοτούμενα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης.

Ο ίδιος στέκεται στο φαινόμενο του πληθωρισμού και αναφέρει ότι δυστυχώς οι ανατιμήσεις σε όλες τις κατηγορίες κατασκευαστικών υλικών είναι ιδιαίτερα υψηλές, ενώ ήδη καταγράφονται επιπτώσεις στις τιμές των προϊόντων. Το μεγάλο ερώτημα, υπογραμμίζει ο κ. Νησανάκης είναι εάν οι αυξήσεις αυτές ειδικά των πρώτων υλών και της ενέργειας περιοριστούν αλλά και πότε. Παράλληλα ο κ. Νησανάκης αναφέρεται στα προϊόντα της Marmodom και τις λύσεις που προσφέρει για το ζητούμενο των ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων. Τέλος το στέλεχος της Marmodom αναφέρεται στην παρουσία της εταιρείας σε Ελλάδα και εξωτερικό αλλά και στο ρόλο που διαδραματίζει η έρευνα και καινοτομία.

Πως κινήθηκε το 2021 η αγορά έτοιμων κονιαμάτων και πως εξελίσσεται μέχρι στιγμής το 2022; Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για το επόμενο διάστημα; Ποιοι παράγοντες κατά την εκτίμησή σας θα καθορίσουν την εξέλιξη της ζήτησης στον κατασκευαστικό κλάδο;

Ο τομέας της οικοδομικής δραστηριότητας θα μπορούσαμε να πούμε ότι τελικά παρουσίασε απέναντι στην πανδημία του COVID 19 ισχυρά αντισώματα που θα ζήλευαν ακόμη και οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία – δημοσιεύσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) το 2021 έκλεισε με αρκετά υψηλές ανοδικές τάσεις όσο αφορά στην οικοδομή συγκρινόμενο πάντα με το 2020. Σημαντική θεωρώ την επισήμανση ότι στο 2021 η «Τουριστική οικοδομή» ναι μεν  έδωσε ειδικά στο πρώτο τρίμηνο κάποιες καλές «ανάσες» στον τομέα των κατασκευών αλλά γενικότερα κινήθηκε σε χαμηλότερα από τα συνηθισμένα προ covid εποχή επίπεδα. Το 2022 μπορούμε να πούμε ότι ξεκίνησε με πολύ καλούς οιωνούς, δείχνοντας την πολυπόθητη επιστροφή στην κανονικότητα με ενδιαφέροντα έργα αλλά και με έντονη την παρουσία του ιδιωτικού τομέα κυρίως μέσα από τα επιδοτούμενα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης. Η δική μας αγορά (οικοδομική) όπως προαναφέρθηκε κράτησε το 2021, ξεκίνησε δυνατά το 2022 αλλά ταυτόχρονα η πολεμική κρίση στην Ουκρανία  αλλά κυρίως και μία ανεξέλεγκτη κούρσα αυξήσεων στην αγορά πρώτων υλών σε συνδυασμό με τις συχνές ελλείψεις ήταν αναμενόμενο να δημιουργήσουν έναν σοβαρό προβληματισμό και στον χώρο μας. Πάντως είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ότι υπάρχει μια συσσωρευμένη «οικοδομική ενέργεια» που μόλις ελευθερωθεί θα ωθήσει τον κλάδο σε πραγματικά πολύ υψηλά επίπεδα. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε κι εμείς στην Marmodom επενδύουμε σε νέα προϊόντα και τεχνολογίες, οχυρώνουμε τις σχέσεις μας με το πελατολόγιο μας, ακολουθούμε τις εξελίξεις του χώρου, εναρμονιζόμαστε με τις τελευταίες ευρωπαϊκές τεχνικές οδηγίες – νομοθεσίες, στελεχώνουμε τα τμήματά μας και θεωρώ ότι καθημερινά καταξιωνόμαστε όλο και περισσότερο στην τεχνική συνείδηση του ελληνικού οικοδομικού οργανισμού.

Μιλήστε μας για την εταιρεία, την παρουσία της στην Ελληνική αγορά, τα προϊόντα αλλά και τις λύσεις που προσφέρει στην αγορά της οικοδομής.

Η Marmodom έχει την τύχη να προέρχεται από έναν πραγματικά πετυχημένο όμιλο στο κομμάτι εξόρυξης, επεξεργασίας και εμπορίας μαρμάρων τον FHL Η. Κυριακίδης. Μία ποιοτική, καταξιωμένη εταιρία με συνεχόμενες διακρίσεις παγκοσμίως για τα προϊόντα της, προϋπάρχει όπως αντιλαμβάνεστε το DNA του νικητή, διαθέτουμε μία εξαίρετη πρώτη ύλη από τα ιδιόκτητα λατομεία στον Βώλακα, μα πάνω από όλα υπάρχουν και οι άνθρωποι, η ομάδα η οικογένεια που μπορούν και θέλουν να δώσουν στην Marmodom αυτό που της αναλογεί.

Η παρουσία μας ιδιαίτερα στην βόρεια Ελλάδα δεν είναι αμελητέα, πλέον όμως μπορούμε να πούμε ότι έχουμε αρχίσει να συστηνόμαστε στο Πανελλήνιο, όλο και περισσότερο ο τεχνικός κόσμος γνωρίζει αλλά κυρίως αποδέχεται την Marmodom. Θέλουμε να δώσουμε στην αγορά μια νέα, φρέσκια πρόταση, ελληνική 100%, με βασικούς πυλώνες, την ποιότητα των προϊόντων, την σχέση ποιότητας – τιμής, την σχέση σεβασμού και εκτίμησης μεταξύ εταιρίας και εμπόρου – συνεργάτη, την άμεση τεχνική υποστήριξη, την προσφορά προϊοντικών συστημάτων που παρέχουν ουσιαστικές λύσεις στην καθημερινότητα της κατασκευής, την παροχή προϊόντων – συστημάτων με προτεραιότητα την ασφάλεια του τεχνίτη – εφαρμοστή, την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση του περιβάλλοντος και τελευταίο και πιο σημαντικό με σεβασμό στον άνθρωπο, στον καταναλωτή -αν και δεν μου αρέσει αυτή η λέξη- που χτίζει ή επισκευάζει, αναβαθμίζει ένα «οίκημα» για να στεγάσει την δουλειά του, την οικογένειά του, τα όνειρά του, όλη του την ζωή.

Παρέχουμε λοιπόν με προτεραιότητα τα παραπάνω, προϊόντα και λύσεις που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της σύγχρονης κατασκευής, στεγανωτικά συστήματα, συστήματα τοποθέτησης υλικών επένδυσης επιφανειών, σύστημα αποκατάστασης σκυροδέματος, σύστημα πατητής τσιμεντοκονίας, επιχρίσματα τοιχοποιίας, ένα υπερπλήρες σύστημα εξωτερικής Θερμομόνωσης και πολλά άλλα δομικά υλικά με αυτοσκοπό να «χτίζουμε εμπιστοσύνη» στην συνεργασία μας με όσους μας τιμούν με την προτίμησή τους.

Ως εταιρεία με παραγωγικό αντικείμενο και μονάδα παραγωγής, πόσο επηρεάζεστε από το πληθωριστικό κύμα των τελευταίων μηνών; Βλέπετε αυξήσεις στα κόστη των πρώτων υλών και της ενέργειας; Θα υπάρξουν επιπτώσεις στις τιμές των προϊόντων;

Δυστυχώς οι ανατιμήσεις σε όλες τις κατηγορίες κατασκευαστικών υλικών είναι ιδιαίτερα υψηλές, το σκυρόδεμα έχει σημειώσει μία αύξηση τιμής άνω του 25%, τον τελευταίο χρόνο οι τιμές των πλαστικών αυξήθηκαν κατά 120%, ο χυτοσίδηρος περίπου 60% και τα ηλεκτρολογικά κοντά στο 40%. Αν μάλιστα σε αυτά προσθέσουμε τις αυξήσεις κατά 480% του ρεύματος μέσης τάσης, την αύξηση του κόστους των μεταφορικών τουλάχιστον κατά 40% τότε είναι εύκολα αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος.

Επιπτώσεις υπάρχουν ήδη στις τιμές των προϊόντων, το ερώτημα είναι εάν οι αυξήσεις αυτές ειδικά των πρώτων υλών και της ενέργειας περιοριστούν αλλά και πότε; Υπάρχουν τεχνικές – κατασκευαστικές εταιρείες με κλεισμένες συμφωνίες για μεγάλα έργα που αδυνατούν να ολοκληρώσουν και θα πρέπει να συνεχίσουν με σοβαρές οικονομικές ζημιές ή να αθετήσουν συμφωνίες. Ερχόμαστε από μία περίοδο πανδημίας με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, συνεχίζουμε με αυξήσεις πρώτων υλών και ενέργειας αλλά και ένα πολεμικό περιβάλλον (Ουκρανία) που περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Ρυθμιστικές παρεμβάσεις της πολιτείας αλλά και επιχειρηματική εξωστρέφεια είναι αναγκαία όσο ποτέ, ο μέσος Έλληνας καταναλωτής σχεδόν ασφυκτιά πρέπει να κοιτάξουμε λίγο πιο «μακριά», ίσως έτσι μπορέσουμε να στηρίξουμε και τα πιο «κοντινά»…

Ποια η παρουσία της Marmodom στην διεθνή αγορά; Σε ποιες χώρες πραγματοποιείτε εξαγωγές και τι μερίδιο των πωλήσεων κατευθύνεται στο εξωτερικό; Ποιοι είναι οι στόχοι εξωστρέφειας της εταιρείας;

Είμαστε μια εξωστρεφής εταιρία, προερχόμαστε από ένα εξωστρεφή οργανισμό, κατά συνέπεια η δραστηριοποίηση εκτός συνόρων ήταν και θα είναι μία από τις προτεραιότητες μας. Ο όμιλος έχει ολοκληρώσει πάνω από 1.500 έργα παγκοσμίως με κάποια από τα ορόσημά μας να είναι:

-Το Μεγάλο Τζαμί του Αμπού Ντάμπι που καλύπτεται εξ’ολοκλήρου με πάλλευκο μάρμαρο

– οι μαρμάρινες κολώνες και επενδύσεις του Εθνικού Κοινοβουλίου, του Παλατιού των Διεθνών Συνεδρίων και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Τασκένδης, Ουζμπεκιστάν

– ο ιερός τόπος προσκυνητών της Μέκκας και της Μεδίνας στη Σαουδική Αραβία

-Το πάλλευκο, μαρμάρινο Τζαμί στην πόλη Shali, Τσετσενία

-το Θεματικό Πάρκο Ferrari World στο Αμπού Ντάμπι

Ο όμιλος, κινούμενος στην παγκόσμια αγορά, άνοιξε το δρόμο και για την θυγατρική MARMODOM που δίνει σε πολυτελείς, οικιακής ή εμπορικής χρήσης, κτήρια λύσεις  με τα συστήματα τοποθέτησης δαπέδων και στεγάνωσης. Τo σύμπλεγμα κατοικιών πολυτελείας Wireless 98 στην Μπανγκόγκ της Ταϊλάνδης, όπου η τιμή τετραγωνικού μέτρου στα ακίνητα είναι από τις ακριβότερες παγκοσμίως, είχε επιλέξει την ελληνική κόλλα πλακιδίων της MARMODOM για την διάστρωση των πολυτελών φυσικών πετρωμάτων του. Ίδιας κατηγορίας διαμερίσματα πολυτελείας όπως το Marque Sukhumvit ή το πολυδιάστατο σύμπλεγμα αυξημένης πράσινης συνείδησης The Parq εμπιστεύτηκαν τα προϊόντα μας. Επίσης πολυάστερα ξενοδοχεία όπως το Sindhorn Kempinski Hotel ή το Shangri La Hotel στην Μπανγκόγκ και Μανίλα αντίστοιχα, έχουν επιλέξει τα προϊόντα της MARMODOM, αλλά και χώροι γραφείων όπως το Kronos στην Ταιλάνδη ή το Zuelling στις Φιλιππίνες, όπως και mall μεγάλης επισκεψιμότητας, όπως το Icon Siam Shopping Mall ή το King Power Duty Free Shopping Mall, διασφάλισαν την ποιότητα της κατασκευής του με προϊόντα της MARMODOM.

Είναι γεγονός ότι όχι μόνο η Marmodom ή η κάθε επιχείρηση αλλά το σύνολο της Ελληνικής οικονομίας  έχει ανάγκη την επιχειρηματική εξωστρέφεια προκριμένου να διασφαλιστεί ένα υγειές οικονομικό μέλλον. Η εταιρεία μας επενδύει στην καινοτομία, στην εκπαίδευση του προσωπικού, στην συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές αλλά σημαντική πρέπει να είναι και η αρωγή της πολιτείας, με κίνητρα, φορολογικές διευκολύνεις, συνεργασία με φορείς του εξωτερικού και στο κομμάτι αυτό μάλλον πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη…

Ποιες είναι οι λύσεις που προσφέρει η Marmodom σε σχέση με το σύγχρονο ζητούμενο για ενεργειακά αποδοτικά κτίρια;  Ποιος είναι ο ρόλος της εξωτερικής θερμομόνωσης για το σύγχρονο κτίριο και ποιες είναι οι προσδοκίες σας από το πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ;

Η εξωτερική θερμομόνωση δεν είναι απλά μία τάση, μία μόδα της εποχής, θεωρώ ότι πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες επεμβάσεις, κατασκευαστικές καινοτομίες στην σύγχρονη δόμηση. Μιλώντας για ενεργειακά κτίρια αυτά που προσφέρει η εξωτερική θερμομόνωση είναι ιδιαίτερα σημαντικά: Δημιουργούμε ένα πιο σταθερό θερμοκρασιακά περιβάλλον εσωτερικής διαβίωσης, πιο ευχάριστο. Συμβάλει σημαντικά στην ενεργειακή οικονομία -ιδιαίτερα σε μία εποχή που οι ανατιμήσεις στα καύσιμα και οι αυξήσεις στην παροχή ενέργειες οδηγούν στην απόγνωση οικογένειες με μέσα και κάτω εισοδήματα, Συντελεί στην προστασία του περιβάλλοντος με μείωση εκπομπών CO₂ και άλλων ατμοσφαιρικών ρύπων. Τέλος επεμβαίνει θεαματικά στην αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων με σύγχρονες επιφάνειες πιο καλαίσθητες και με αντοχή στον χρόνο.

Η Marmodom έρχεται να καλύψει αυτή την ανάγκη με ένα πλήρες πολυσύστημα προϊόντων το Biopanoply, πιστοποιημένο με ETAG 004 φιλικό στο εφαρμοστή, με υψηλή ενεργειακή απόδοση, χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα, ανθεκτικό στον χρόνο με χιλιάδες επιλογές αποχρώσεων και υφών ώστε να υπερκεράσει και τα πιο απαιτητικά αισθητικά κριτήρια του υποψήφιου καταναλωτή.

Διαθέτοντας το Biopanoply που αποτελείται από τρία υποσυστήματα τα Biopanoply EPS, XPS και WOOL (ανάλογα με το είδος του μονωτικού υλικού), έχοντας ακρυλικά και σιλικονούχα επιχρίσματα με δύο διαφορετικές υφές και πέντε διαφορετικές κοκκομετρίες, έξι διαφορετικά συγκολλητικά κονιάματα και επιπλέον ένα καινοτόμο υπερελαστικό τελικό επίχρισμα που εφαρμόζεται με ρολό (το Easyroll) δικαιολογημένα η Marmodom έχει απαιτήσεις και υψηλές προσδοκίες όχι μόνο από τα επιδοτούμενα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης αλλά από το σύνολο του κατασκευαστικού κλάδου. Σε όλα τα παραπάνω σημειώστε και κάτι ακόμη, στην φετινή ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2021 θα παρουσιάσουμε μια μοναδική καινοτομία, μέσα από μία νέα σειρά premium προϊόντων την HYDOM εισάγουμε πρώτοι στην αγορά μια νέα καινοτομία την πρώτη κόλλα εξωτερικής θερμομόνωσης τεχνολογίας GEL ταυτόχρονα με ένα νέο αυτοκαθαριζόμενο σοβά (Pearl Effect) και τρία νέα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης το HYPANOPLY Pearl (αδιάβροχο – αυτοκαθαριζόμενο), το HYPANOPLY Impact (antivandal σύστημα με εξαίρετη αντοχή στις κρούσεις) και το HYPANOPLY Anti-Graffiti (σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης με την δυνατότητα αφαίρεσης graffiti)

Κλείνοντας το θέμα αυτό θέλω να τονίσω ότι τα συστήματα Biopanoply και Hypanoply της Marmodom είναι συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης συμμορφωμένα με τις τελευταίες ευρωπαϊκές προδιαγραφές που παράγονται στην Ελλάδα, από ελληνικά χέρια, με βασικές ελληνικές πρώτες ύλες και σχεδιασμένα για τις ελληνικές κλιματικές ιδιαιτερότητες από τα βουνά της Πίνδου μέχρι τις παραλίες της Κρήτης.

Ποιος είναι ο ρόλος της έρευνας και καινοτομίας για την εταιρεία σας;

Η καρδιά κάθε σύγχρονης βιομηχανίας έτσι και της Marmodom χτυπάει στο τμήμα έρευνας, ανάπτυξης, βελτίωσης, σχεδιασμού και υλοποίησης προϊόντων που πρέπει να ανταποκρίνονται στις συνεχόμενα μεταβαλλόμενες ανάγκες του κατασκευαστικού κλάδου, στις νέες τεχνολογίες έχοντας πάντα ως προτεραιότητα τον άνθρωπο, την ποιότητα, την ασφάλεια και το περιβάλλον.

Οι άνθρωποι της Marmodom πρέπει να λατρεύουν το καινούριο, το καινοτόμο αλλά να κρατούν και την επαφή με τον τεχνικό κόσμο με τον άνθρωπο που καθημερινά εμπιστεύεται τα υλικά μας για το μεροκάματο του. Σε έναν ζωντανό οργανισμό η καρδιά συνεργάζεται με τους πνεύμονες έτσι και σε μας η καρδιά (έρευνα – ανάπτυξη) είναι σε μία καθημερινή αλληλεπίδραση με τους πνεύμονες (τμήμα πωλήσεων και τεχνικής υποστήριξης). Η μεταφορά των «απαιτήσεων» του «μάστορα», η παρακολούθηση του ανταγωνισμού, η καταγραφή των νέων τάσεων και των όποιων κατασκευαστικών προβληματισμών είναι απαραίτητες για εμάς ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε άμεσα και να μετατρέψουμε το πρόβλημα σε προϊόν – λύση. Οι άνθρωποι στην Marmodom σεβόμαστε το παλιό αλλά στοχεύουμε στο νέο, κάπως έτσι μπορούμε και «χτίζουμε εμπιστοσύνη» κάπως έτσι προκύπτουν και καινοτομίες, προϊόντα σαν αυτά της HYDOM για τα οποία μιλήσαμε λίγο πριν αλλά θα πούμε πολλά περισσότερα σίγουρα στο μέλλον.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στην αγορά ενόψει της έκθεσης που αποτελεί σημείο αναφοράς για τον κλάδο της οικοδομής και των κατασκευών ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2021;

Θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Η οικοδομή είναι ένας βασικός στυλοβάτης – αιμοδότης της Ελληνικής οικονομίας και προσπάθειες προβολής των εταιρειών των χώρου, ευκαιρίες για παρουσίαση νέων προϊόντων και τεχνολογιών, δυνατότητες επικοινωνίας ανάμεσα στους συντελεστές του κλάδου (όπως παραγωγικές βιομηχανίες, κατασκευαστικές εταιρείες, εργολάβοι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες) σαν αυτές που μας δίνει μια τόσο σημαντική κλαδική έκθεση όπως η ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO  δεν θα πρέπει να περνούν ανεκμετάλλευτες από κανέναν μας. Η MARMODOM μαζί με άλλες δύο εταιρείες του ομίλου ΑΕΤΟΣ της FHL H. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ την COLORSTYLE και την PITTSBURGH PAINTS θα είναι εκεί για να τα ξαναπούμε ή να γνωριστούμε αλλά και για να χτίσουμε, επιδιορθώσουμε, ανακαινίσουμε μαζί, κυρίως «χτίζοντας εμπιστοσύνη».

δειτε επισης