EXPO NEWS

Οι 2+1 κτιριακές αναπτύξεις στο Ελληνικό

Σε φάση εκκίνησης μπαίνουν δύο μεγάλες κτιριακές αναπτύξεις από τη Lamda Development στο Ελληνικό. Σε εξέλιξη είναι η κατασκευή του Marina Tower του πρώτου πράσινου αλλά και του υψηλότερου πύργου κατοικιών στην Ελλάδα.

Πρόκειται για το Commercial Hub, το νέο εμπορικό, ψυχαγωγικός και επιχειρηματικό προορισμό στην έκταση του Ελληνικού αλλά και το Riviera Galleria. Το τελευταίο είναι το νέο πολυτελές εμπορικό κέντρο στην μαρίνα του Αγίου Κοσμά. Το Commercial Hub θα εκτείνεται σε συνολική έκταση περίπου 185 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Θα αποτελείται από εμπορικό κέντρο, γραφειακούς χώρους και εμπορικά καταστήματα.

Το εμπορικό κέντρο, Vouliagmenis Mall, θα αναπτυχθεί σε τρία ισόγεια επίπεδα και έναν όροφο και θα είναι συνολικής επιφάνειας 130 χιλιάδες τετραγωνικών μέτρων. Όπως έχει δηλώσει η διοίκηση της Lamda Development το εμπορικό κέντρο θα είναι το μεγαλύτερο και το πιο σύγχρονο στην Ελλάδα. Θα φιλοξενεί καταστήματα νέας γενιάς από τα δημοφιλέστερα, αλλά και ανερχόμενα ελληνικά και διεθνή brands. Θα προσφέρει, επίσης, ολοκληρωμένες προτάσεις εστίασης, ψυχαγωγίας και ευεξίας, με εκθέσεις, συναυλίες, γυμναστήρια, gaming corners, κινηματογράφους, χώρους παιδικής αναψυχής, κ.ά., που θα λειτουργούν και μετά το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων. Περί τα 30 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα θα είναι και τα εμπορικά καταστήματα στο Commercial Hub σε συνεργασία με την Fourlis, τα οποία θα αναπτυχθούν σε 4 μεγάλα αυτόνομα κτίρια, δύο επιπέδων.

Μεγάλα εμπορικά καταστήματα εντός του Ελληνικού

Ήδη η θυγατρική του Ομίλου Fourlis, Trade Estates έχει αναθέσει σε αρχιτεκτονική ομάδα τη σχετική προμελέτη του χώρου. Επιπλέον έχει αποφασιστεί η εγκατάσταση ενός μεσαίου μεγέθους ΙΚΕΑ και ενός καταστήματος Intersport. Στον υπόλοιπο ελεύθερο εμπορικό χώρο προβλέπεται η δημιουργία περί των 10 καταστημάτων, επιφάνειας 1.500 έως 2.000 τ.μ. που θα μισθωθούν σε τρίτους. Όσον αφορά τα γραφεία, θα είναι συνολικής επιφάνειας περί τα 30 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχουν 4 κτίρια με 4 συνολικά επίπεδα και προβλέπονται περί τις 4.000 θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων.

Η συνολική επένδυση για το έργο στο Ελληνικό ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ, ενώ η επισκεψιμότητα του εκτιμάται σύμφωνα με πληροφορίες στα 17 εκατ. ετησίως. Τον σχεδιασμό του έργου έχει αναλάβει το βραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Aedas, με έδρα το Χονγκ Κονγκ.

Riviera Galleria

Μετά το Commercial Ηub σε φάση εκκίνησης μπαίνει και το Riviera Galleria το νέο πολυτελές εμπορικό κέντρο στο Ελληνικό. Σύμφωνα με πληρoφορίες το Riviera Galleria, θα βρίσκεται στην περιοχή του Παράκτιου Μετώπου του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά. Μάλιστα θα αποτελείται από 3 κτίρια με εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής υπηρεσιών και χώρους αναψυχής. Επιπλέον θα υπάρχει ένα τέταρτο κτίριο φορτοεκφόρτωσης. Στο ισόγειο των κτιρίων θα αναπτυχθούν κυρίως εμπορικά καταστήματα, ενώ στον όροφο των κτιρίων, χώροι εστίασης και αναψυχής.

Τα τρία κτίρια θα είναι συνολικής επιφάνειας 41.000 τ.μ. ενώ προβλέπεται και η δημιουργία κατάλληλου χώρου στάθμευσης 966 θέσεων αυτοκινήτων. Στον περιβάλλοντα χώρο προβλέπεται η δημιουργία μία ειδικής έκτασης για καλλιτεχνικές εκθέσεις καθώς και πλατεία. Επιπρόσθετα θα υπάρχει μεγάλος ανοιχτός χώρος, όπου θα φιλοξενούνται μεγάλες εκδηλώσεις.

Στην παρούσα φάση έχουν εκκινήσει και οι εργασίες διαμόρφωσης των εκτάσεων κατασκευής της Riviera Galleria. Οι εργασίες αυτές αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2023 και περιλαμβάνουν καθαρισμό των εκτάσεων, μεταφυτεύσεις δέντρων κ.α.

Όσον αφορά τα κτίρια, για το πρώτο οι προπαρασκευαστικές εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν το Μαϊου του 2023 και θα διαρκέσουν 1,5 περίπου χρόνο. Για το δεύτερο κτίριο οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο του 2023 και να διααρκέσουν 1 χρόνο. Τέλος οι εργασίες κατασκευής του τρίτου κτιρίου αναμένεται να ξεκινήσουν τον προσεχή Μάϊο.

Οι κύριες κατασκευαστικές εργασίες & για τα τρία κτίρια θα να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2025 στο Ελληνικό

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 70 εκατ. ευρώ, ωστόσο συνυπολογίστηκαν απρόβλεπτα έξοδα με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός του να ανέρχεται στα 80 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα η διοίκηση της Lamda Development, έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο για το πώς θα είναι το Riviera Galleria. Ανέφερε χαρακτηριστικά «ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας Kengo Kuma που σχεδίασε το κτίριο εμπνεύσθηκε την κίνηση των κυμάτων και σχεδιάσθηκε με τέτοιο τρόπο «έτσι ώστε να βρίσκεται σε πλήρη σύμπνοια με την υπέροχη ακτογραμμή της Αττικής, τον αστικό ιστό της πόλης και την πλούσια βλάστηση του μεγαλύτερου παραθαλάσσιου πάρκου στην Ευρώπη. Το εντυπωσιακό στέγαστρό της αντανακλά την κίνηση του νερού και γίνεται ένα με το τοπίο, αναδεικνύοντας το φυσικό του κάλλος».

Σε εξέλιξη η κατασκευή του Marina Tower

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή του Marina Tower, του υψηλότερου και πράσινου ουρανοξύστη στην χώρα. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, μέχρι το τέλος του 2023 αναμένεται να έχουν κατασκευαστεί οι πρώτοι όροφοι του Marina Tower, του ουρανοξύστη που θα δεσπόζει στο Ελληνικό. Ήδη τα έργα, όπως φαίνεται και από βίντεο που έδωσε προ ημερών στην δημοσιότητα η Lamda Development, έχουν ξεκινήσει. Η σχετική διαδικασία της θεμελίωσης αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του Μαϊου. Μάλιστα οι πρώτοι όροφοι του Marina Tower αναμένεται να “ξεπροβάλουν” στο χώρο του Ελληνικού μέχρι τα Χριστούγεννα του 2023. Ο ουρανοξύστης, ύψους 200 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, θα διαθέτει 200 διαμερίσματα σε 45 ορόφους. Με την ολοκλήρωσή του θα είναι το ψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα και ένα από τα συνολικά έξι ψηλά κτίρια που θα ανεγερθούν στο Ελληνικό.

Βασικό χαρακτηριστικό της σχεδιαστικής προσέγγισης αποτελεί η δημιουργία ενός αισθητικά λιτού κτιρίου, σε πλήρη εναρμόνιση με τη θάλασσα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μεσογειακού τοπίου. Ξεχωρίζει η σημαντική παρουσία του πράσινου και του υδάτινου στοιχείου, που ενισχύουν έτσι το βιοκλιματικό χαρακτήρα του κτιρίου. Όλες οι κατοικίες είναι διαμπερείς και προσφέρουν ανεμπόδιστη πανοραμική θέα. Κάθε διαμέρισμά του έχει τα πλέον σύγχρονα ποιοτικά χαρακτηριστικά, σε χώρους, παροχές και ανέσεις, εξαιρετικά υλικά κατασκευής, φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς και όλες τις προδιαγραφές ενός έξυπνου κτιρίου. Ήδη το σύνολο των κατοικιών του Marina Tower έχει προπωληθεί.

δειτε επισης