EXPO NEWS

Έργα οδικά, αντιπλημμυρικά, υδρευτικά, και αρδευτικά είναι εκείνα που ετοιμάζεται να τρέξει η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, προυπολογισμού άνω των 6 δισ.

Μεταξύ άλλων η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, το Μετρό της Θεσσαλονίκης, ο Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος (Ε65), ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης (ΒΟΑΚ), ο αυτοκινητόδρομος Πατρών-Πύργου,

Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πρόδρομες εργασίες για την κατασκευή της γραμμής 4 του Μετρό και η πρόοδος είναι σχεδόν στο 50%. Ο πρώτος μετροπόντικας έχει ήδη διανύσει τα πρώτα 30 μέτρα, και είναι σε φάση συστηματοποίησης της εκσκαφής. Ο δεύτερος είναι ήδη στην Ελλάδα και αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο. Ο δεύτερος Μετροπόντικας με το όνομα “Νίκη” προγραμματίζεται να διανοίξει 7,2 χλμ τερματίζοντας σε διάστημα 28 μηνών.

Μετρό Θεσσαλονίκης

Εντός του 2024 αναμένεται η λειτουργία του μετρό Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού  2 δσ.ευρώ Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2023, θα έχει οριστικοποιηθεί η τελική χάραξη των νέων επεκτάσεών του, ώστε η ωρίμανση της δημοπράτησης της επέκτασης προς τα βορειοδυτικά να προχωρήσει μέσα στην τετραετία. Μετά την ολοκλήρωση του βασικού έργου, θα παραδοθεί σε λειτουργία και η επέκταση προς Καλαμαριά.

Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος – Ε65

Με το νότιο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου να έχει μπει στην τελική ευθεία και τις εργασίες του βορείου τμήματος να “τρέχουν”, ο οδικός άξονας Κεντρικής Ελλάδας – Ε65, που εντάσσεται στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών, θα συνδέσει την Ανατολική με τη Δυτική Ελλάδα, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας.

Τα έργα και στο νότιο και στο βόρειο τμήμα εκτελεί η ΤΕΡΝΑ για λογαριασμό της “Κεντρική Οδός Α.Ε.” αμφότερες μέλη του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Το βόρειο τμήμα του Ε65, έχει συνολικό μήκος 70,5 χλμ. και προϋπολογισμό 442,1 εκατ. ευρώ. Οι εργασίες κατασκευής του εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν 36 μήνες και θα τονώσουν την απασχόληση με περισσότερες από 1.000 νέες θέσεις εργασίας, συνεισφέροντας  περίπου 0,5% στο ΑΕΠ της χώρας. Στο σύνολό του εκτιμάται ότι ο Ε65 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στην τετραετία, ενώ το τμήμα Λαμία – Ξυνιάδα εκτιμάται ότι θα παραδοθεί έως τις αρχές του 2024.

Αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος

Υπό κατασκευή βρίσκεται ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος. Συνολικά η πρόοδος του έργου είχε φτάσει πάνω από 15% και στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2024 η πρόοδος να αγγίξει το 25%. Η χρονιά-σταθμός θα είναι το 2024 καθώς σε αυτήν προσδοκάται η πρόοδος να εκτοξευτεί σε επίπεδα άνω του 80%. Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται το 2025. Με τον νέο αυτοκινητόδρομο, ο χρόνος ταξιδιού από την Πάτρα έως τον Πύργο μειώνεται κατά ~40’. Συνεπώς, το συνολικό ταξίδι Αθήνα – Πύργος θα γίνεται πλέον σε 2 ώρες και 45’.

Οδική σύνδεση Άκτιο – Αμβρακία

Στο τέλος Νοεμβρίου αναμένεται η παράδοση των τελευταίων 17 χιλιομέτρων που ολοκληρώνει την αναβάθμιση σε αυτοκινητόδρομο του άξονα Άκτιο-Αμβρακία. Πέρυσι δόθηκε ένα τμήμα 17 χιλιομέτρων που αφορούσε το ανατολικό τμήμα της Αμβρακίας Οδού (η λεγόμενη Παράκαμψη Αμφιλοχίας) και πλέον τρέχει η ολοκλήρωση και του τελευταίου τμήματος από τον Άγιο Νικόλαο μέχρι τη Βόνιτσα. Με την απόδοση αυτού του τμήματος όλος ο άξονας της Αμβρακίας Οδού, από το Άκτιο μέχρι το νότιο άκρο της Αμβρακίας λίμνης θα έχει δοθεί στην κυκλοφορία.

Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης

Το πρώτο εργοτάξιο στο τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος, έχει ήδη εγκατασταθεί από το 2022. Ήδη εχουν ξεκινήσει εργασίες σε τμήμα 2,7 χλμ, ενώ εκτιμάται ότι όλα τα μέτωπα θα έχουν ανοίξει εντός του 2024. Το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη έχει συμβασιοποιηθεί την άνοιξη του 2023, με την εκκίνηση των εργοταξίων να εκτιμάται μέσα στους πρώτους μήνες του 2024. Όσον αφορά τη διεξαγωγή διαγωνισμού για το τμήμα Χανιά – Χερσόνησος, το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών αναμένεται στα τέλη Αυγούστου 2023.

Ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης αποτελεί ένα υψίστης σημασίας έργο, καθώς με την ολοκλήρωση της κατασκευής του αναμένεται να επιτευχθεί σημαντική μείωση των ατυχημάτων που βαρύνουν τον σημερινό άξονα, ιδίως με θανατηφόρα ατυχήματα και σοβαρούς τραυματισμούς. Τέλος, γκάζι στα αρδευτικά έργα βάζει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με στόχο την κάλυψη των αναγκών στην Περιφέρεια. Μεταξύ αυτών τα εγγειοβελτιωτικά έργα στην περιοχή Βάλτου Αμφιλοχίας και στο Μπραμιανό Ιεράπετρας, προϋπολογισμού 118 εκατ. ευρώ, φράγμα Ενιπέα προϋπολογισμού 185 εκατ. ευρώ και 63 νέα αρδευτικά έργα, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε διαφορετικές φάσεις ωρίμανσης, προϋπολογισμού 784 εκατ. ευρώ.

δειτε επισης