EXPO NEWS
Περιοχές υψηλής ζήτησης εξοχικών κατοικιών, όπως τα Ιόνια Νησιά και η Κρήτη ξεχωρίζουν τον τελευταίο χρόνο, με την ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα να καταγράφει «έκρηξη».
Σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές έχει μεταφερθεί τους τελευταίους μήνες η οικοδομική δραστηριότητα, καθώς, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο λεκανοπέδιο της Αττικής παρατηρείται πλέον «κόπωση» στις νέες επενδύσεις για κατοικίες, είτε λόγω υψηλού κόστους επένδυσης, είτε λόγω έλλειψης εργατοτεχνικού προσωπικού, που έχει πλέον αντίκτυπο και στον ρυθμό ανέγερσης νέων οικιστικών έργων. Αντιθέτως, στην περιφέρεια, συνεχίζεται η υψηλή ζήτηση, ιδίως για εξοχικές κατοικίες, ενώ υπάρχει και μεγαλύτερη διαθεσιμότητα (συγκριτικά με την Αττική) τεχνιτών, μιας και όπως εξηγούν στελέχη της αγοράς, οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι εύκολο να μετακινηθούν, π.χ. στην Αττική, επειδή υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση, κυρίως για οικογενειακούς και προσωπικούς λόγους.
Έτσι, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, κατά την διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου του έτους, στην Αττική, σημειώθηκε ετήσια αύξηση κατά 20% του αριθμού των αδειών, κατά 14,3% της επιφάνειας, αλλά και μόλις 5,5% του όγκου της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας. Αντιθέτως, σε περιοχές, όπως η Κρήτη και ακόμα περισσότερα τα Ιόνια Νησιά, τα νούμερα είναι πολλαπλάσια. Συγκεκριμένα, στα Ιόνια Νησιά, σημειώθηκε αύξηση κατά 102,8% με βάση τον αριθμό των αδειών, κατά 155,1% με βάση την επιφάνεια και κατά 167,9% με βάση τον όγκο της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας. Αντίστοιχα, στην Κρήτη, η αύξηση των αδειών διαμορφώθηκε σε 96%, της επιφάνειας σε 88,8% και του όγκου σε 79,8%.
Ανάλογη εικόνα παρατηρείται και σε ό,τι αφορά το διάστημα του προηγούμενου 12μήνου, που σαφώς προσφέρεται για ακόμα πιο ασφαλή συμπεράσματα και αποτύπωση της σχετικής τάσης. Έτσι, στην Αττική την περίοδο Απριλίου 2023 – Μαρτίου 2024 (σε σχέση με το προηγούμενο 12μηνο Απριλίου 2022 – Μαρτίου 2023), η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα σημείωσε αύξηση κατά 6,2% με βάση τον αριθμό των αδειών, κατά 12% με βάση την επιφάνεια και κατά 9,8% με βάση τον όγκο. Ο αντίστοιχος ρυθμός στα Ιόνια Νησιά (με βάση τον όγκο) ήταν επτά φορές υψηλότερος, φτάνοντας το 70,7%. Στην δε Κρήτη, σημειώθηκε αύξηση κατά 39,8% στον αριθμό των αδειών, κατά 42,1% στην επιφάνεια και κατά 39,4% στον όγκο.
Η παραπάνω εξέλιξη, αντανακλάται και στο μερίδιο της Αττικής, ως ποσοστό επί του συνόλου. Κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, αλλά και πιο πρόσφατα, οι άδειες που εκδίδονταν στο λεκανοπέδιο, αντιστοιχούσαν σε τουλάχιστον 30-40% του συνόλου της χώρας.
Με βάση όμως τα στοιχεία του τελευταίου 12μήνου, το ποσοστό αυτό έχει πλέον υποχωρήσει σε 21,3%, είναι δηλαδή μόλις το 1/5 των συνολικών αδειών που εκδόθηκαν τον τελευταίο χρόνο. Ακόμα χαμηλότερο σε 19,2% διαμορφώνεται το αντίστοιχο ποσοστό κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο κι ενώ παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η πρόσφατη αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών από πολλούς δήμους, λόγω προσφυγών στο ΣτΕ ενάντια στα διάφορα «ευεργετήματα» του ΝΟΚ (Νέος Οικοδομικός Κανονισμός), θα μειώσει κι άλλο την αναλογία αδειών ανάμεσα στην Αττική και την υπόλοιπη χώρα.
Αντιθέτως, όπως αναφέρει σε πρόσφατη ανάλυσή της, η Elxis, εταιρεία που ειδικεύεται στην αγορά των εξοχικών κατοικιών, οι περιοχές της Κρήτης (ιδίως στα νότια των νομών Ρεθύμνου και Χανίων), αλλά και όλη η δυτική πλευρά της ηπειρωτικής Ελλάδας, που «βρέχεται» από το Ιόνιο Πέλαγος, από την Πρέβεζα και την Ηγουμενίτσα στα βόρεια, μέχρι την Πάλαιρο και τον Μύτικα στην Αιτωλοακαρνανία, αποτελούν σημεία μεγάλης ζήτησης για αγορά εξοχικών κατοικιών από ξένους, ιδίως από τις χώρες της βόρειας και δυτικής Ευρώπης. Έτσι, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, κ. Γιώργο Γαβριηλίδη, οι τιμές πώλησης καταγράφουν αύξηση κατά 10% για νεόδμητες εξοχικές κατοικίες, συγκριτικά με πέρσι, με την μέση αξία να διαμορφώνεται πέριξ των 350.000 – 450.000 ευρώ, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ακινήτου (ποιότητα κατασκευής, παροχές και επιφάνεια) και την τοποθεσία του. Αυτό έχει κινητοποιήσει και περισσότερα κεφάλαια, για την ανάπτυξη νέων εξοχικών.
δειτε επισης