EXPO NEWS

H Build Expo στην Ελλάδα θα μας δώσει την ευκαιρία να γνωριστούμε με τους ειδικούς της κατασκευής και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μελλοντικές συνεργασίες στον ελληνικό χώρο, τονίζει μιλώντας στο ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO Newsletter ο Albino Angeli CEO της   XlamDolomiti. Ο ίδιος δηλώνει ενθουσιασμένος που θα γνωρίσει το ελληνικό κοινό στην έκθεση ενώ αναφέρεται στην πορεία της  XlamDolomiti καθώς και στα προϊόντα που θα παρουσιάσει στην φετινή έκθεση

Πείτε μας λίγα λόγια για την εταιρεία σας, την ιστορία σας, την δραστηριότητα και το μέγεθός σας.

Η XLAM DOLOMITI είναι η κορυφαία Ιταλική εταιρεία παραγωγής δομικών πάνελ CLT. Επίσης η εταιρεία δραστηριοποιείται στον σχεδιασμό και κατασκευή κτιρίων με το ξύλο ως μοναδικό δομικό υλικό ή  με σύμμεικτη κατασκευή από ξύλο και σκυρόδεμα ή χάλυβα.

Η XlamDolomiti  λειτουργεί από το 2010, με κύκλο εργασιών άνω των 30 εκατ. και 80 εργαζόμενους. Ξεχωρίζει στην αγορά για τη σταθερότητά και την προσήλωση στην  ποιότητα, όπως πιστοποιείται από τις πολυάριθμες πιστοποιήσεις που έχει επιτύχει.

Ανήκει στον Όμιλο Paterno που αντιπροσωπεύει μια σημαντική εγγύηση οικονομικής σταθερότητας και αξιοπιστίας, με κύκλο εργασιών άνω των 150 εκατ. ευρώ και με περίπου 900 εργαζόμενους.

Η δύναμη της εταιρείας βρίσκεται στη παραγωγή CLT ή Cross-Laminated Timber. Η ξυλεία CLT είναι δομικά προκατασκευασμένα μεγάλα πάνελ (έως 13,5 m x 3,5 m) που αποτελούνται από τουλάχιστον τρία στρώματα τα οποία είναι διασταυρωμένα και συνδέονται με κόλλα χωρίς φορμαλδεΰδη (formaldehyde-free glues) για να σχηματίσουν ένα συμπαγές στοιχείο ξύλου.

Τα πάνελ με την μέθοδο σχεδιασμού BIM (Building Information Modelling) και με την χρήση CNC machinery  παραδίδονται pre-cut στο εργοτάξιο  διαμορφωμένα με τα ανοίγματα και αριθμημένα έτοιμα για συναρμολόγηση, το οποίο είναι εξαιρετικά γρήγορο και ακριβές.

Για ιδιαίτερα σύνθετα έργα τα οποία απαιτούν υψηλές ταχύτητες υλοποίησης , η XlamDolomiti  προσφέρει τις υπηρεσίες της ως γενικός εργολάβος (κατασκευή ξενοδοχείων, πολυώροφα κτίρια, τουριστικά χωριά κλπ).

Οι κύριες επιχειρηματικές δράσεις του Ομίλου είναι οι εξής:

– Eurobrico (www.eurobrico.it) με 30 καταστήματα λιανικής στον χώρο των υλικών οικοδομής

-Casa tua Italia (www.casatuaitalia.it) με 15 καταστήματα επίπλων

-Funivie Lagorai  (www.skilagorai.it)  χιονοδρομικό κέντρο

-Και τέλος η εταιρεία καλλιέργειας μήλων www.melagorai.it.

Πως κινήθηκε η αγορά σας το 2023 και ποιες οι προσδοκίες σας για το 2024 μέχρι στιγμής;

Κάθε νέα χρονιά είναι μια καλύτερη χρονιά για την κατασκευή που ενισχύει την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Η παγκόσμια αγορά κατασκευών μαζικής ξυλείας καθοδηγείται από την δέσμευση για κλιματική αλλαγή και την μείωση  εκπομπών άνθρακα που προκαλείται από βιομηχανίες έντασης ενέργειας όπως το τσιμέντο. Το μέγεθος της ευρωπαϊκής αγοράς CLT ξυλείας έφτασε τα 1,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2023. Αναμένεται ότι η αγορά θα φτάσει τα 4,0 εκατομμύρια κυβικά μέτρα  και παραπάνω έως το 2032 (IMARC). Η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των καταναλωτών και των επαγγελματιών του κλάδου σχετικά με τα πλεονεκτήματα του CLT, η προτίμηση της βιώσιμης κατασκευής και η ευαισθητοποίηση για την διατήρηση του περιβάλλοντος,  είναι μερικοί από τους κύριους παράγοντες που ωθούν την αγορά προς αυτόν τον τρόπο κατασκευής.

Οπότε το μέλλον  της sustainable και environmental friendly κατασκευής που προσφέρει η XlamDolomiti προμηνύεται ευοίωνο όχι μόνο για την επόμενη χρονιά αλλά και για όλα τα επόμενα χρόνια που έρχονται.

Ποιες καινοτομίες ή νέα προϊόντα θα παρουσιάσετε στην έκθεση ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO που θεωρείτε ότι θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η mass timber ξυλεία είναι σε άνοδο παγκόσμια. Παρ’ όλ’ αυτά υπάρχουν χώρες όπως η Ελλάδα που ακόμη δεν είναι αρκετά εξοικειωμένες με αυτόν τον τρόπο δόμησης.  Για αυτό θα παρουσιάσουμε πώς είναι δυνατή η κατασκευή πολυώροφου κτιρίου μόνο με τη χρήση ξύλινων δομικών στοιχείων.

Η επιθυμία του κοινού για βιώσιμα, φυσικά υλικά κατασκευής είναι επίκαιρη όσο ποτέ, όπως και το πάθος των ειδικών για κατασκευές με αποτελεσματικό, γρήγορο και κυρίως με ανθεκτικό τρόπο . Και αυτό είναι το οποίο προσφέρει το CLT. Τα πλεονεκτήματα του είναι πολλά.

Ταχύτητα κατασκευής και ως εκ τούτου οικονομικά αποδοτικότερο. Πολύ χαμηλότερο εργατικό κόστος αφού ο χρόνος εγκατάστασης και παράδοσης  είναι εξαιρετικά γρήγορος.

Σημαντικά μειωμένη εισφορά στα ένσημα ΙΚΑ (50%).

Μη προσμέτρηση στα τετραγωνικά δόμησης  της  περιμετρικής φέρουσας τοιχοποιίας ως φυσικό, ανακυκλώσιμο και πρωτογενή υλικό.

Χαμηλότερο κόστος θεμελίωσης λόγω των μικρότερων φορτίων που την επιβαρύνουν σε συνδυασμό με την μεγάλη διάρκεια ζωής.

Υψηλό βαθμό αντισεισμικότητας (λόγω χαμηλού βάρους). Ως εκ τούτου είναι η ιδανικότερη λύση σε προσθήκη επιπλέον ορόφου σε ήδη υπάρχουσα οικοδομή.

Φυσικό θερμομονωτικό υλικό. Σε συνδυασμό με την εξωτερική θερμομόνωση επιτυγχάνονται άριστοι ενεργειακοί δείκτες.

Βιωσιμότητα και προστασία περιβάλλοντος. Η ξυλεία αποθηκεύει τεράστιες ποσότητες άνθρακα. Τα δέντρα απορροφούν άνθρακα από την ατμόσφαιρα όπου παραμένει αποθηκευμένος, ακόμα και όταν τα ξύλα κοπούν και χρησιμοποιηθούν με οποιοδήποτε τρόπο.

Βιοφιλικός σχεδιασμός. Αυξάνοντας τη χρήση ξύλου στο περιβάλλον που ζούμε και αναπνέουμε, πολλαπλασιάζονται τα θετικά οφέλη για την ψυχική μας υγεία καθώς ενισχύεται η επαφή μας με τη φύση και ελαττώνεται το στρές.

Ευελιξία στα αρχιτεκτονικά σχέδια.

Η έκθεση ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2023, άφησε στην αγορά άκρως θετικό αποτύπωμα. Ποια είναι η δική σας γνώμη σας;

Είναι η πρώτη φορά που παίρνει μέρος ως εκθέτης η XlamDolomiti στην «Οικοδομή». Η συνεργάτιδα εταιρεία μας στην Ελλάδα, www.ecohouses.gr (Κ.Καράμπελας-Η.Κωστάκη) , η οποία δραστηριοποιείται και εξειδικεύεται στην τεχνολογία CLT, μας ενημέρωσε για την περσινή σας επιτυχία και μας προκάλεσε το ενδιαφέρον και την επιθυμία να συμμετάσχουμε. Είναι θαυμάσια ευκαιρία για εμάς η παρουσία μας στην έκθεση και φυσικά νιώθουμε  ενθουσιασμένοι που θα  γνωρίσουμε το ελληνικό κοινό.

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για τη συμμετοχή σας στην επόμενη έκθεση ΟΙΚΟΔΟΜΗ;

Οι εκθέσεις που συμμετέχει η XlamDolomiti ανά τον κόσμο μας γεμίζουν γνώση και ευχάριστες εμπειρίες. Πριν λίγες μέρες επέστρεψα από το International Mass Timber Conference στο Όρεγκον όπου συνδεθήκαμε με ένα ευρύτερο κοινό και αποκτήσαμε πολύτιμες γνώσεις για την αγορά που μας αφορά.

Είμαστε αισιόδοξοι και ευελπιστούμε ότι η Build Expo στην Ελλάδα θα μας δώσει την ευκαιρία να γνωριστούμε με τους ειδικούς της κατασκευής και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μελλοντικές συνεργασίες στον ελληνικό χώρο.

Πώς εκτιμάτε ότι θα συμβάλει η έκθεση ΟΙΚΟΔΟΜΗ στην προώθηση της εταιρικής σας εικόνας και την επέκταση του δικτύου σας;

Οι εκθέσεις για εμάς είναι κάτι περισσότερο από εκδηλώσεις μάρκετινγκ. Αποτελούν δυναμικές ευκαιρίες για επιχειρηματική ανάπτυξη. Η ζωντανή επίδειξη, η δύναμη της αλληλεπίδρασης με τον επισκέπτη , η εξερεύνηση πιθανών συνεργασιών αλλά και οι διευρυμένες βάσεις δεδομένων .   βελτιώνουν τις στρατηγικές της XlamDolomiti , ενισχύουν την παρουσία μας στον κλάδο και προσφέρουν την τέλεια πλατφόρμα για να λανσάρουμε την επιχείρησή μας θέτοντας τις βάσεις για συνεχή επιτυχία και ανάπτυξη. Έτσι και η έκθεση Οικοδομή όντας η μεγαλύτερη και η πιο δημοφιλής έκθεση στον κλάδο της κατασκευής θα μας προσφέρει όλα τα παραπάνω εφόδια για την προώθηση της εταιρείας μας στον ελληνικό χώρο.

 

δειτε επισης