EXPO NEWS

Krallis - proedros seepy

Άκρως θετική η εικόνα της αγοράς πισίνας – Υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένων τεχνιτών

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνικών Επιχειρήσεων Πισίνας και Υδρομασάζ Αλέξης Κράλλης παρουσιάζει την εικόνα της αγοράς πισίνας στη χώρα μας, μιλά για την αύξηση της ζήτησης αλλά και για τα προβλήματα του κλάδου. Κυριότερο εξ αυτών η έλλειψη εξειδικευμένων τεχνιτών που θα καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες της αγοράς.

Να ξεκινήσουμε από την κατάσταση στην αγορά. Ποια είναι αυτή τη στιγμή η εικόνα στην αγορά της κατασκευής πισίνας και πως διαμορφώνεται η ζήτηση. Η ζήτηση προέρχεται κυρίως για κύριες κατοικίες, για εξοχικές ή από τον τουρισμό;

Η εικόνα της αγοράς φέτος είναι θετική, υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση και στην ξενοδοχειακή πισίνα και στην ιδιωτική πισίνα, ένας τομέας που ήταν σχεδόν σταματημένος από το 2010 όταν ξεκίνησε η κρίση, μέχρι το 2019-2020. Η ιδιωτική πισίνα είχε πέσει πολύ, πάρα πολύ. Πλέον η ζήτηση έχει αυξηθεί πάρα πολύ. Επίσης καταγράφεται σημαντική αύξηση και σε ένα νέο είδος τουρισμού, στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και κατοικίες τύπου Airbnb. Δηλαδή βλέπουμε ότι υπάρχει μια τάση, όσοι έχουν εξοχικά, να τα νοικιάζουν ανεξαρτήτως εισοδήματος του ιδιοκτήτη. Δηλαδή βλέπουμε να ενοικιάζονται Airbnb ακίνητα από εφοπλιστές μέχρι πολύ απλό κόσμο που θέλει ένα συμπλήρωμα στο εισόδημά του.

Κατάλαβε ο Έλληνας ότι το να κρατάει το ακίνητό του κλειστό δεν συμφέρει κανένα. Και για να μπορέσει να πάρει μια καλύτερη τιμή προσθέτουν στα σπίτια συνήθως πισίνες αλλά και υδρομασάζ. Η αγορά λοιπόν παρουσιάζει ικανοποιητική ζήτηση.

Ποιο είναι λοιπόν το πρόβλημα;

Το πρόβλημα του κλάδου μας είναι ότι όπως και σε πολλούς άλλους τεχνικούς κλάδους δεν υπάρχουν εξειδικευμένα χέρια. Και όταν λέμε ότι δεν υπάρχουν εξειδικευμένα χέρια είναι μια δουλειά η οποία θέλεις ανθρώπους με τεχνική γνώση για να την κάνεις.

Επίσης είναι δύσκολο το ωράριο του εργαζόμενου σε μια εταιρεία που κατασκευάζει πισίνες. Καθώς η περίοδος που κατασκευάζονται πισίνες είναι σχετικά περιορισμένη, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που μπορούμε να δουλέψουμε μέχρι τον Ιούνιο, μπορεί να δουλεύουμε από τις οκτώ το πρωί μέχρι τις εννιά το βράδυ για να ανταπεξέλθουμε. Και αρκετά νέα παιδιά όσο καλή και εάν είναι η αμοιβή δεν αντέχουν. Οπότε είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί με το τι καινούρια έργα θα πάρουμε, ανάλογα με το προσωπικό που έχουμε.

Το βέβαιο είναι ότι δεν μπορείς να κάνεις μια σοβαρή τεχνική δουλειά χωρίς να έχεις εξειδικευμένο κόσμο. Και δυστυχώς η εξειδίκευση και η εκπαίδευση για εμάς κρατά περίπου ένα χειμώνα ολόκληρο.

Αυτό είναι το γενικότερο πρόβλημα της χώρας. Η έλλειψη εξειδικευμένων εργατικών χεριών ισχύει για όλα τα τεχνικά επαγγέλματα. Κινδυνεύουμε να χαθεί η τεχνική γνώση της οικοδομής που κάποτε περνούσε από γενιά σε γενιά. Αυτο είναι δυστυχώς το μεγάλο πρόβλημα του κλαδου όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.

Ποιες είναι οι τελευταίες τάσεις στην κατασκευή πισίνας. Τι ζητούν οι πελάτες ;

Η κυρίαρχη τάση αυτή τη στιγμή είναι οι πιο ρηχές πισίνες. Όταν μιλάμε για ρηχές, εννοούμε πολύ ρηχές. Δηλαδή από το 1 μέτρο στα ρηχά μέχρι το 1,2 – 1,6 μέτρο στα βαθιά.

Παλαιότερα μέχρι το 2010 υπήρχε ζήτηση για πιο βαθιές πισίνες. Πλέον μία στις εκατό πισίνες είναι βαθιά. Οι περισσότεροι ζητούν τις ρηχές πισίνες στις οποίες μπορείς να περπατάς. Ιδίως στα ξενοδοχεία, που υπάρχουν λόγοι ασφάλειας αλλά και οικονομίας, καθώς χρειάζονται λιγότερα μπετά αλλά και χημικά για τη συντήρηση. Αυτό έχει επικρατήσει και η τάση που βλέπουμε είναι πως ό,τι ιδιωτική πισίνα σχεδιάζεται από αρχιτέκτονες δεν έχει βάθος μεγαλύτερο από 1,50 – 1,60 μέτρο.

Πόσο δύσκολη είναι η κατασκευή πισίνας στην ελληνική αγορά; Είστε ικανοποιημένοι από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο;

Η κατασκευή πισίνας δεν περιβάλλεται από κάποιο ιδιαίτερο νομοθετικό πλαίσιο και αυτό δε μας ικανοποιεί θεωρούμε ότι το νομοθετικό πλαίσιο είναι ελλιπές. Μπορεί ο οποιοσδήποτε να κατασκευάσει και να παραδώσει πισίνα. Θεωρούμε ότι αυτό είναι λάθος και πιέζουμε το κράτος να υπάρξει καλύτερη ρύθμιση και αυστηρότεροι κανονισμοί τόσο στην κατασκευή όσο και στην συντήρηση της ιδιωτικής και της δημόσιας πισίνας.

Ποιο είναι αυτή τη στιγμή το μέγεθος του κλάδου σας

Ο κλάδος μας αυτή τη στιγμή αποτελείται από περίπου 50 σοβαρές εταιρείες, οι οποίες απασχολούν από 15 έως 30 άτομα. Υπάρχουν ακόμη 150 εταιρείες «one man show» οι οποίες προσλαμβάνουν ανάλογα με τις δουλειές που αναλαμβάνουν εξωτερικά συνεργεία, που δεν είναι μόνιμοι υπάλληλοι. Αυτοί είναι όμως οι άμεσα εξαρτώμενοι. Υπάρχει ένα πλήθος άλλων επαγγελμάτων όπως μηχανικοί , αρχιτέκτονες, πλακάδες , σοβατζήδες , υδραυλικοί , ηλεκτρολόγοι και πολλοί άλλοι που επίσης εξαρτούν το εισόδημα τους από την κατασκευή της πισίνας.

Έχει επηρεαστεί η δραστηριότητά σας από τις αλλαγές στο Νέο Οικοδομικό Κανονισμό;

Βέβαια υπάρχει μεγάλη επιβράδυνση στον κλάδο καθώς ξαφνικά άρχισε να προσμετράται η πισίνα στον οικοδομήσιμο χώρο. Δηλαδή τα τετραγωνικά της πισίνας πλέον προσωμετρώνται που σημαίνει ότι εάν εγώ έχω να χτίσω 200 μέτρα και ξαφνικά η πισίνα μου αφαιρεί τετραγωνικά, τότε δεν προχωράω στην κατασκευή της πισίνας.

Έχει βοηθήσει τον κλάδο σας η άνοδος του τουρισμού;

Η άνοδος του τουρισμού έχει βοηθήσει πολύ την αγορά μας και θα εξακολουθεί να βοηθά αρκεί βεβαίως να γίνεται μέσα σε λογικά πλαίσια. Η χώρα έχει φτάσει σε πολλά σημεία ειδικά στις Κυκλάδες στα όρια της, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει το τουριστικό προϊόν να γίνει δυσάρεστο.

Πόσο προσιτή είναι η πισίνα για το μέσο Έλληνα; Πόσο είναι το κόστος για να βάλει κάποιος μια πισίνα στο σπίτι του;

Το κόστος μια μέση πισίνα δεν είναι ακριβό. Μια μέση πισίνα κοστίζει από 15 έως 25 χιλιάδες ευρώ, όσο δηλαδή ένα μέσο αυτοκίνητο. Το πρόβλημα δεν είναι το κόστος αλλά η έλλειψη χώρου, όταν ζουν 6 εκατομμύρια στο Λεκανοπέδιο και άλλο 1,5 εκατομμύριο στη Θεσσαλονίκη. Οι περισσότεροι, εάν εξαιρεθούν κάποιες περιοχές στα Βόρεια Προάστια και στα Μεσόγεια, δεν έχουν χώρο για να κάνουν πισίνα πχ στο Κολωνάκι ή στα Πατήσια. Πάντως η Ελλάδα έχει ελάχιστες πισίνες σε σχέση με τον πληθυσμό της. Εάν κατά μέσο όρο στην Μεσογειακή Ευρώπη αντιστοιχεί μία πισίνα ανά πέντε κατοίκους στην Ελλάδα η αντίστοιχη αναλογία είναι μία πισίνα ανά δέκα κατοίκους. Και βέβαια στην Ελλάδα έχουμε μεγάλη ακτογραμμή και πολύ ωραία θάλασσα, που λειτουργεί ανασταλτικά. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης.

δειτε επισης