Ποιες μεγάλες τουριστικές επενδύσεις αναπτύχθηκαν ή πρόκειται να αναπτυχθούν στη «ναυαρχίδα» του ελληνικού τουρισμού;

Παρά την επιδημία Covid, η τουριστική βιομηχανία δεν έχει επιβραδύνει τις επενδύσεις της καθώς οι περισσότεροι από τους επενδυτές πιστεύουν ότι πρόκειται για βραχυπρόθεσμη κρίση και ότι η ζήτηση για ελληνικές διακοπές, ιδιαίτερα μετά την επιτυχή διαχείριση, θα επιστρέψει γρήγορα στα επίπεδα των τελευταίων ετών. Αυτό εκτιμά σχετικό report της Danos που εστιάζει στην περιοχή της Κρήτης και στα project που αναπτύχθηκαν ή πρόκειται να αναπτυχθούν στη ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού. Πιο συγκεκριμένα η έκθεση σημειώνει ότι ο χειρισμός της υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα δημιούργησε μια θετική εικόνα στα διεθνή ΜΜΕ γεγονός που δημιούργησε επιπλέον κίνητρα για την υλοποίηση επενδύσεων πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το report που βασίζεται σε στοιχεία του 2020, προωθούνται δύο νέα ξενοδοχεία 5 αστέρων στο Ηράκλειο της Κρήτης. Το πρώτο ξενοδοχείο θα διαθέτει 50 δωμάτια και η επένδυση θα πραγματοποιηθεί από την MS WHITE HOSPITALITY. Παράλληλα ο Δήμος Ηρακλείου ενέκρινε πρόσφατα τη δημιουργία ενός άλλου ξενοδοχείου από την MS WHITE HOSPITALITY.

Στο Ρέθυμνο, ένα ακόμη νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων, το Minos Ambassador αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του, δίπλα στο Minos Hotel που ανήκει στην ίδια εταιρεία.

Στο νομό Λασιθίου και συγκεκριμένα στην Ιεράπετρα, εγκαινιάζεται ένα ακόμη νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων, το Numo Ierapetra Beach Resort από τη Numo Hotels & Resorts, μέλος του ομίλου Troulis Royal Collection. Έχει 132 δωμάτια και σουίτες, εστιατόρια, πισίνα, μπαρ, γυμναστήριο κλπ.

Μεταξύ των επενδύσεων που εγκρίθηκαν ήταν η κατασκευή μιας νέας ξενοδοχειακής μονάδας κατηγορίας 5 αστέρων, χωρητικότητας 405 κλινών ενεργειακής κλάσης Α + στην περιοχή Μαράθι (Ακρωτήρι) του Δήμου Χανίων.

Η Mirum Hellas, εταιρεία συμφερόντων του  ρώσου επιχειρηματία Vitaly Borisov θα ξεκινήσει σε μεγάλες περιοχές κοντά στην Ελούντα και τον Αγ. Νικόλαο, στο Λασίθι, τη μεγάλη τουριστική επένδυση Elounda Hills. Η επένδυση αφορά την κατασκευή, σε έξι ανεξάρτητες περιοχές των 675 στρεμμάτων, ξενοδοχειακών συγκροτημάτων 5 αστέρων, παραθεριστικών κατοικιών προς πώληση, μαρίνας για 202 γιοτ, αθλητικών εγκαταστάσεων, spa κ.λπ. Επιπλέον, σε παραθαλάσσια περιοχή στο Βαθύ (πολύ κοντά στο Daios Cove Luxury Resort & Villas), που βρίσκεται 10 χλμ νότια του Αγίου Νικολάου, η Mirum σχεδιάζει να δημιουργήσει μια επένδυση Park Residences, που περιλαμβάνει την κατασκευή πολυτελών βιλών και ξενοδοχειακού συγκροτήματος 5 αστέρων με συνολική χωρητικότητα 200 κλινών, που θα διαχειρίζεται διεθνής ξενοδοχειακή αλυσίδα.

Επιπλέον Ισραηλινή εταιρεία ενδιαφέρεται να μετατρέψει τρία κτίρια σε ξενοδοχεία στην παλιά πόλη των Χανίων. Η εταιρεία σχεδιάζει να μετατρέψει σε ξενοδοχείο τα ιστορικά κτίρια της ” Μεραρχίας” – Rosa Nera,  “Τουρκικές Φυλακές” και “Στρατώνες”, με συνολική έκταση 3.303 τ.μ., στο λόφο του Καστελλίου πάνω από το λιμάνι της παλιάς πόλης των Χανίων. Η εταιρεία σχεδιάζει επένδυση 18.000.000 ευρώ.

Οι νέες αναπτύξεις περιλαμβάνουν τη νέα μονάδα που ονομάζεται SanSal Boutique Hotel, εμπνευσμένη από την ιστορική τοποθεσία του ξενοδοχείου, ανάμεσα στα Ενετικά Τείχη, το San Salvatore Bastion και την παλαιότερη μονάδα πετρελαίου στην Ελλάδα (Park AVEA), στην περιοχή της Νέας Χώρας, στα Χανιά. Βρίσκεται στην Ακτή Κανάρη, σε μικρή απόσταση από το κέντρο της πόλη, δυναμικότητας 23 δβματίων και σουιτών, με Rooftop Pool & Lounge Bar, εστιατόριο με μεσογειακές γεύσεις και ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα.

Ένα ολοκαίνουργιο ξενοδοχειακό συγκρότημα 5 αστέρων, το Robinson Club Ierapetra, ξεκίνησε να λειτουργεί σε παραθαλάσσια περιοχή 142 στρεμμάτων στο Κουτσουνάρι της Ιεράπετρας, στο Λασίθι. Το Robinson Club Ierapetra αποτελείται από 340 δωμάτια και σουίτες, εστιατόρια, μπαρ, πέντε πισίνες, γυμναστήριο, spa, δύο συνεδριακούς χώρους, αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδική χαρά 1.800 τ.μ., πάρκινγκ κ.λπ.

Τέλος σύμφωνα με την ανάλυση, θεωρείται ως ιδιαίτερα καλή επιλογή η δημιουργία μεγάλων τουριστικών εγκαταστάσεων με κτίρια από 150.000 τ.μ. έως 1,5 εκατ. τ.μ., σε περιοχές από 1.000 έως 10.000 στρέμματα αντίστοιχα. Μέσα σε αυτές τις περιοχές μπορούν να κατασκευαστούν επιπλωμένα σπίτια από 22.500 έως 225.000 τ.μ., δηλαδή 110 έως 1.100 οικιστικές μονάδες με μέση έκταση 200 τμ. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι όχι μόνο μπορούν να πωληθούν ανεξάρτητα, αλλά μπορούν επίσης να εξυπηρετηθούν όλο το χρόνο από τις ξενοδοχειακές υποδομές.