Θετικό σήμα, συνολικά για την κατασκευαστική και οικοδομική αγορά της χώρας, εκπέμπει η επικείμενη έναρξη των εργασιών κατασκευής του εμβληματικού project, στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου, αναμένεται να δημιουργηθεί μία νέα πόλη. Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την κατασκευή των δύο Πύργων (κατοικιών και γραφείων) που πρόκειται να κατασκευαστούν στην έκταση του πρώην αεροδρομίου. Ο Πύργος Κατοικιών, ύψους έως 200 μέτρων, με συνολική επιφάνεια 45.000 τ.μ., θα έχει πανοραμική θέα τόσο στη θάλασσα όσο και στην υπόλοιπη έκταση του Ελληνικού αλλά και στην πόλη της Αθήνας. Ο Πύργος Γραφείων θα βρίσκεται στο πάνω μέρος της έκτασης, επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης.

Ήδη, η Lamda Development, έχει ξεκινήσει πώληση κατοικιών αλλά και εμπορικών χώρων από τα σχέδια. Στην σχετική φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ιστοσελίδα του project, η προπώληση ακινήτων αφορά τρεις τύπους κατοικιών: μονοκατοικία, διαμέρισμα και διαμέρισμα σε πύργο κατοικιών. Όσον αφορά τις τιμές πώλησης, η Lamda έχει ορίσει στο business plan της ως ελάχιστη τιμή το ποσό των 3.500-4.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, εξαιρουμένων των κατοικιών που θα αναπτυχθούν στο παραλιακό μέτωπο, οι τιμές των οποίων αναμένεται να είναι πολύ υψηλότερες (περί τις 10.000 ευρώ το τετραγωνικό).

Ο πράσινος ουρανοξύστης

Στα 250 εκατ. ευρώ θα ανέλθει το κόστος του πρώτου πράσινου ουρανοξύστη στην χώρα μας, του Marina Tower, που θα ανεγερθεί την έκταση του Ελληνικού, ενώ η κατασκευή του θα ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Ο ουρανοξύστης, ύψους 200 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, θα διαθέτει 200 διαμερίσματα σε 45 ορόφους. Με την ολοκλήρωσή του, εντός της επόμενης πενταετίας, θα είναι το ψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα και ένα από τα συνολικά έξι ψηλά κτίρια που θα ανεγερθούν στο Ελληνικό.

Παράλληλα, ο Marina Tower θα είναι ένας από τους πιο πράσινους ουρανοξύστες παγκοσμίως και ένα υπόδειγμα βιώσιμου σχεδιασμού, ενσωματώνοντας τις βέλτιστες περιβαλλοντικές πρακτικές και τα πλέον σύγχρονα διεθνώς πρωτόκολλα ασφάλειας. Τον σχεδιασμό του έχει αναλάβει η κορυφαία εταιρεία Foster + Partners. Η  Lamda Development, που αναπτύσσει το έργο, βρίσκεται στο στάδιο εκπόνησης των μελετών με στόχο την κατάθεσή τους προς αδειοδότηση εντός του 2022.

Θα ακολουθήσει η δημοπράτηση κατασκευής του έργου, με την διενέργεια διαγωνισμού για την επιλογή της κατασκευαστικής εταιρείας ή κοινοπραξίας που θα αναλάβει την ανέγερση του Marina Tower. Για την υλοποίηση του έργου, έχουν ήδη ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες γεωτεχνικές έρευνες και μελέτες, ώστε να αξιολογηθούν από τους εξειδικευμένους γεωτεχνικούς και στατικούς μελετητές του έργου και να ληφθούν υπόψη όλα τα δεδομένα που απαιτούνται για την θεμελίωση και στατική επίλυση του πύργου.

Οι μελέτες θα κατατεθούν σε περιβάλλον BIM (Building Information Modeling), σε όλες τις φάσεις του κύκλου ζωής του έργου. Αναφορικά με την διαδικασία πώλησης των διαμερισμάτων (200 διαμερίσματα σε 45 ορόφους), σύμφωνα με τα στελέχη της Lamda, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος και διαπιστώνεται πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από πιθανούς αγοραστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τα πρώτα έργα που θα ξεκινήσουν στο Ελληνικό

Ήδη, στην έκταση του Ελληνικού, έχουν ξεκινήσει οι πρόδρομες εργασίες, ενώ από τα πρώτα έργα που θα ξεκινήσουν είναι το κτίριο για ΑΜΕΑ στην περιοχή κοντά στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, όπως και το κέντρο ενημέρωσης κοινού που θα ανεγερθεί στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά. Εντός του επόμενου διαστήματος, πρόκειται να ξεκινήσουν τα έργα υποδομών, όπως το πρωτεύον και δευτερεύον οδικό δίκτυο, καθώς και τα έργα στο παράκτιο μέτωπο 3,5 χλμ., που περιλαμβάνουν τη δημιουργία μιας νέας παραλίας μήκους 1 χλμ, ανοιχτής σε όλους.

Παράλληλα, θα προχωρήσουν τα έργα δημιουργίας του Μητροπολιτικού Πάρκου, μεγάλο τμήμα του οποίου θα ολοκληρωθεί κατά την πρώτη πενταετία. Στα επόμενα δύο χρόνια, σχεδιάζεται επίσης, η τμηματική ολοκλήρωση των αθλητικών εγκαταστάσεων που θα είναι προσβάσιμες στους πολίτες.

Κατοικίες

Την ίδια στιγμή, η Lamda Development, λόγω της υψηλής ζήτησης που εκδηλώνεται, προχωρά σε αναθεώρηση του αρχικού πλάνου ανάπτυξης, αρχής γενομένης από την απόφαση για την κατασκευή 1000 επιπλέον κατοικιών κατά την πρώτη 5ετία της επένδυσης.

Οι κατοικίες αυτές, ήταν αρχικά προγραμματισμένες να κατασκευαστούν κατά τη δεύτερη φάση του έργου, δηλαδή μετά την πρώτη πενταετία. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Lamda Development, κ. Αθανασίου, οι κατοικίες αυτές, χωροθετούνται πάνω από τη Λ. Ποσειδώνος, στο ύψος των αθλητικών εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά. Υπενθυμίζεται ότι, το αρχικό πλάνο προέβλεπε την ανάπτυξη μόλις 400 κατοικιών κατά την πρώτη πενταετία του έργου, εκ των οποίων οι 250 θα βρίσκονται στον πύργο κατοικιών και οι υπόλοιπες στην περιοχή της Μαρίνας του Αγίου Κοσμά. Πλέον, το νούμερο αυτό, αυξάνεται σε 1.400, χωρίς να αποκλείονται και νέες διαφοροποιήσεις στο μέλλον.