Το Open Space κερδίζει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των επαγγελματιών και της αγοράς

Η ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO αναμένεται  να φιλοξενήσει και πάλι με επιτυχία το OPEN SPACE, το οποίο αποτελείται από workshops και case studies και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επαγγελματιών του κλάδου. Όπως επισημαίνει ο Γ. Σηφοστρατουδάκης, στο ΟΙΚΟΔΟΜΗ Expo NEWS, φέτος στο επίκεντρο του Open Space θα βρεθεί το κτήριο μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης. Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν πετυχημένα ελληνικά παραδείγματα και εφαρμογές, θα γίνουν παρουσιάσεις για την ενεργειακή αποδοτικότητα, το πράσινο κτήριο, το νομοθετικό πλαίσιο και τα διεθνή πρότυπα ενώ αναμένεται να δώσουν το παρών φορείς αλλά και επαγγελματίες του κλάδου. Ο κ. Σηφοστρατουδάκης τονίζει ότι, με τις νέες ανάγκες που δημιουργεί η πανδημία, ο κτηριακός κλάδος αναδιαμορφώνεται και δημιουργείται η ανάγκη για περισσότερη ασφάλεια αλλά και για διαμόρφωση έξυπνων χώρων εργασίας και διαβίωσης. Καταλήγοντας, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι ο πήχης για το Open Space είναι ήδη ψηλά καθώς η εκδήλωση κερδίζει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των επαγγελματιών και της αγοράς.

Στις ημερίδες του πρώτου Open Space που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO οι επισκέπτες επαγγελματίες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις νέες τάσεις και λύσεις γύρω από μια ευρεία γκάμα θεμάτων που σχετίζονται με την οικοδομή. Ποιος είναι ο δικός σας απολογισμός ενόψει και της φετινής εκδήλωσης;

Πρόκεται για ένα Open Space, το οποίο συγκέντρωσε αρκετά μεγάλη συμμετοχή και, φυσικά, το ενδιαφέρον. Απαντήθηκαν κύρια θέματα της αγοράς πάνω σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων για τάσεις, καινοτομίες και εφαρμογές στον κτιριακό κλάδο. Δημιουργήθηκε η ευκαιρία για διάδραση και συζήτηση καθώς, επίσης, παρουσιάστηκαν ομιλίες και case studies λύσεων και εφαρμογών, αναφορικά με τη δόμηση και την αρχιτεκτονική, την ενεργειακή αναβάθμιση και άλλα ενδιαφέροντα ζητήματα.

Δώστε μας μια εικόνα για τα φετινά workshops και τα case studies που θα παρουσιαστούν στο Open Space. Ποιοι φορείς και επαγγελματίες θα δώσουν το παρών παρουσιάζοντας τις νέες λύσεις τους;

Τα φετινά workshops και case studies θα επικεντρωθούν γύρω από θέματα που αφορούν στα κτήρια μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης.

Την πυροπροστασία στα κτήρια, τις διεθνείς τάσεις και τους κανονισμούς

Την αειφορία στα κτήρια. Θα παρουσιαστούν επιτυχημένα ελληνικά παραδείγματα και εφαρμογές πράσινων κτηρίων από την ελληνική αγορά.

Τέλος, μεταξύ άλλων, θα γίνει λόγος για τη σκίαση και τις προσόψεις καθώς και για το ρόλο τους στην ενεργειακή ταυτότητα του κτηρίου.

Το παρών θα δώσουν φορείς όπως: ο ΠΣΥΠΕΝΕΠ, το ΕΛΙΠΥΚΑ, το ΚΑΠΕ αλλά και επαγγελματίες, όπως πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, τοποθετητές/εγκαταστάτες συστημάτων.

Ποιες είναι οι θεματικές που θα καλυφθούν από το φετινό Open Space; Ποιους επαγγελματίες της Οικοδομής θα αφορούν;

Θα υπάρξουν παρουσιάσεις σε σχέση με την ενεργειακή αποδοτικότητα, το πράσινο κτήριο, νομοθετικό πλαίσιο και διεθνή πρότυπα, πυροπροστασία κατασκευών και νέοι κανονισμοί, παρουσιάσεις πιστοποιημένων κτηρίων κ.ά. Θα αφορούν όλους τους επαγγελματίες που απασχολούνται στον κλάδο της δόμησης/οικοδομής.

Θα υπάρξουν παρουσιάσεις σε σχέση με το πράσινο κτήριο και την ενεργειακή αποδοτικότητα; Ποια θέματα θα καλύψουν;

Θα υπάρξουν παρουσιάσεις αναφορικά με το πράσινο κτήριο και την αειφορία, θα παρουσιαστούν ελληνικά παραδείγματα πιστοποιημένων κτηρίων, συστήματα αξιολόγησης & πιστοποίησης, σύγχρονες τάσεις κ.ά

Μετά από την οικονομική κρίση αλλά και την κρίση της πανδημίας, η οικονομία, σταδιακά, επανέρχεται σε κανονικούς ρυθμούς. Τι σημαίνει αυτό για τον κλάδο της Οικοδομής; Είστε αισιόδοξος;

Με τις νέες ανάγκες που δημιουργεί η πανδημία, ο κτιριακός κλάδος αναδιαμορφώνεται. Δημιουργείται η ανάγκη για περισσότερη ασφάλεια, διαμόρφωση έξυπνων χώρων εργασίας και διαβίωσης που διευκολύνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Ελπίζω ότι, με το τέλος αυτής της πανδημίας, τα κτήριά μας θα είναι πιο βιώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον.

Είναι το Open Space το νέο σημείο αναφοράς για τον επαγγελματία του κλάδου της οικοδομής που θέλει να είναι ενημερωμένος για τις νέες τάσεις και λύσεις στην αγορά; Πού βάζετε τον πήχη για την εκδήλωση;

Στο Open Space, ο επαγγελματίας του κλάδου μπορεί να αποκτήσει μια σφαιρική εικόνα του κτιριακού κλάδου, πάνω σε ζητήματα επίκαιρα. Πέρα από αυτό, υπάρχει η δυνατότητα για δικτύωση με επαγγελματίες του χώρου και πιθανές συνεργασίες καθώς και η ανταλλαγή απόψεων με ειδήμονες του χώρου. Ο πήχης είναι ήδη ψηλά, αφού κάθε χρόνο το Open Space κερδίζει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον επαγγελματιών και αγοράς.