Η κρίση της πανδημίας ήταν μια ευκαιρία για να βγάλουμε τον καλύτερο εαυτό μας, τονίζει ο επικεφαλής της RAVENNA A.E.

Ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες, υπάρχουν τρόποι να λειτουργεί σωστά και κερδοφόρα μία επιχείρηση, τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της RAVENNA A.E., Ανδρέας Πλάτωνας Βρεττός, σημειώνοντας ότι η κρίση της πανδημίας αποτέλεσε μια ευκαιρία για να δείξει ο καθένας τον καλύτερο εαυτό του και να βρει λύσεις ώστε η επιχείρησή του να έχει τις λιγότερες δυνατές αρνητικές συνέπειες.

Ο κ. Βρεττός αποκαλύπτει, μάλιστα, ότι η RAVENNA A.E.  κατάφερε να βρει τους ρυθμούς της μετά τη λήξη του πρώτου lockdown και συνέχισε την ανοδική της πορεία τόσο στις πωλήσεις όσο και σε αύξηση του προσωπικού που πλέον έχει ξεπεράσει τα 190 άτομα. Η θετική πορεία συνεχίζεται και το 2021, το οποίο τρέχει με διψήφια αύξηση των πωλήσεων. Εξάλλου, ο επικεφαλής της RAVENA A.E. υπογραμμίζει ότι τα προϊόντα της εταιρείας μπορούν να καλύψουν, τόσο λόγω του design όσο και λόγω της υψηλής ποιότητας, τις νέες αυξημένες απαιτήσεις της αγοράς. Τέλος, ο κ. Βρεττός εμφανίζεται αισιόδοξος για την επιτυχία της έκθεσης ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO, από την οποία, όπως λέει, δε θα μπορούσε να λείπει η νούμερο 1 εταιρεία στα πλακάκια και είδη υγιεινής.

Ποια ήταν η πορεία σας το 2020; Επηρεάστηκαν οι δραστηριότητες της RAVENNA No1 από την πανδημία και σε ποιο βαθμό;

Η πανδημία ήταν ένα πρωτόγνωρο γεγονός για όλους μας και, φυσικά, ξαφνικό και για τους επιχειρηματίες, οι οποίοι δεν θα μπορούσαν να έχουν λάβει μέτρα. Αυτό όμως, σε καθαρά επιχειρηματικό πλαίσιο, ήταν μια ευκαιρία να προσπαθήσει ο καθένας να δείξει τον καλύτερό του εαυτό και πόσο αποφασισμένος είναι να βρει λύσεις ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες, ώστε να έχει τις λιγότερες δυνατές αρνητικές συνέπειες στην επιχείρησή του. Και η RAVENNA επηρεάστηκε από την πανδημία, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό, λόγω της ανοδικής πορείας που έχει η εταιρεία τα τελευταία χρόνια.

Πέρυσι, εν μέσω της πανδημίας, η RAVENNA No1 προχώρησε στο άνοιγμα ενός καινούριου καταστήματος στην Αθήνα. Πλέον, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, ποιες είναι οι προσδοκίες σας από τη νέα αυτή επένδυση;

Το γεγονός ότι έγινε lockdown, σχεδόν αμέσως μετά το ξεκίνημα του νέου καταστήματος RAVENNA στον Κηφισό, ήταν αρκετά δυσάρεστο, καθώς είναι η μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει στην Ελλάδα στον κλάδο μας. Καταφέραμε και δημιουργήσαμε έναν χώρο πρότυπο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, έναν άνετο και σύγχρονο εκθεσιακό χώρο που βοηθά τους πελάτες να περιηγηθούν και να δουν καλύτερα τα προϊόντα. Επίσης, δώσαμε μεγάλη σημασία στις συνθήκες εργασίας, εξασφαλίζοντας έναν άρτια σχεδιασμένο και λειτουργικό χώρο για το προσωπικό της εταιρείας με κουζίνες, μπάνια, αποδυτήρια, και ένα περιβάλλον που φτιάχνει τη διάθεση.

Παρά το αρχικό σοκ των πρώτων ημερών του lockdown, αντιλήφθηκα ότι πρόκειται για μια ευκαιρία να βγάλω τον καλύτερό μου εαυτό σαν επιχειρηματίας και να δώσω το παράδειγμα ότι ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες, υπάρχουν τρόποι να λειτουργεί σωστά και κερδοφόρα μία επιχείρηση. Και όπως αποδεικνύεται, υπάρχουν, καθώς μετά τη λήξη του πρώτου lockdown, η εταιρεία είχε βρει και πάλι τους ρυθμούς της και επανήλθε στα επιθυμητά επίπεδα. Συνεχίσαμε την ανοδική μας πορεία τόσο σε πωλήσεις, όσο και σε αύξηση του προσωπικού, το οποίο πλέον έχει ξεπεράσει τα 190 άτομα. Σε αυτή την ανάπτυξη, βοήθησε πάρα πολύ η προσθήκη των νέων προϊόντων στο κατάστημα του Κηφισού, όπως έπιπλα υπνοδωματίου, γραφείου, καθιστικού, τραπεζαρίας, παιδικά έπιπλα και φωτιστικά. Οπότε, μπορεί το τέλος του 2020 να μας βρήκε με ένα δεύτερο lockdown, αλλά η χρονιά έκλεισε με διψήφιο ποσοστό αύξησης.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για τη φετινή χρονιά; Πως εκτιμάτε ότι θα κινηθεί η αγορά;

Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με τη συνέχεια του δεύτερου lockdown, δυσάρεστο γεγονός αλλά το αξιοποιήσαμε για να οργανώσουμε την εταιρεία καλύτερα, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο άνοιγμα. Από τις αρχές του 2021 έως και σήμερα, η RAVENNA έχει σημειώσει αύξηση πωλήσεων με διψήφιο ποσοστό, το οποίο πιστεύουμε ότι θα διατηρήσουμε έως τέλος του έτους. Η RAVENNA είναι μια ξεχωριστή περίπτωση εταιρείας που λειτουργεί με εντελώς δικό της -αυτόνομο- τρόπο, σεβόμενη τους καταναλωτές και τον ανταγωνισμό και πάντα εφαρμόζοντας πρωτοποριακές λύσεις. Ωστόσο, είναι πάρα πολύ ευχάριστο για εμάς το γεγονός ότι δεχόμαστε τηλέφωνα από ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, εκτός Ελλάδος, οι οποίες θέλουν να επισκεφθούν και να γνωρίσουν από κοντά την εταιρεία μας, γιατί πραγματικά, αν κάποιος δεν έχει επισκεφθεί τα καταστήματα RAVENNA ,στον Κηφισό και τη Θεσσαλονίκη, δεν μπορεί να αντιληφθεί τι σημαίνει RAVENNA.

Ποιο είναι το προφίλ αλλά και η φιλοσοφία της RAVENNA No1 και ποια η θέση της στην ελληνική αγορά;

Η εταιρεία συνεχίζει το επιχειρηματικό της πλάνο και μένει πιστή στη φιλοσοφία της, που είναι και ο λόγος της μεγάλης επιτυχίας της: η μεγαλύτερη ποικιλία σε ετοιμοπαράδοτα προϊόντα, στις καλύτερες τιμές. Και η ανταπόκριση του καταναλωτικού κοινού είναι άκρως ενθαρρυντική, αφού αυτό το πλάνο και η φιλοσοφία έχουν τοποθετήσει τη RAVENNA στη Νο1 θέση της αγοράς. Αυτή τη στιγμή, έχουμε το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην κατηγορία «πλακάκια και είδη υγιεινής» και στόχος μας είναι, μέσα στην επόμενη πενταετία, να έχουμε ανάλογη επιτυχία και στις κατηγορίες «έπιπλα» και «φωτισμός».

Ποιες λύσεις προσφέρει η εταιρεία στον τομέα της ανακαίνισης του μπάνιου και του δαπέδου;

Προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις τόσο στην ανακαίνιση του μπάνιου και των δαπέδων του σπιτιού, όσο και στη δημιουργία ή την ανακαίνιση των επαγγελματικών χώρων. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που περιλαμβάνει πλακάκια, είδη υγιεινής και βέβαια έπιπλα και φωτιστικά για ολόκληρο το σπίτι και κάθε επαγγελματικό χώρο.

Ποιες είναι οι σύγχρονες τάσεις στους κυρίως κλάδους δραστηριότητάς, σας στα πλακάκια και τα είδη υγιεινής; Πώς απαντά η RAVENNA No1 στις νέες απαιτήσεις της αγοράς;

Η οικοδομική δραστηριότητα φαίνεται να απέκτησε ξανά ζωή στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, με μία σημαντική διαφορά. Πλέον, βλέπουμε πολυκατοικίες να χτίζονται αλλά αυτή τη φορά τα έργα γίνονται μόνο από επαγγελματίες κατασκευαστές. Τα τελευταία 2 χρόνια, όλες οι πολυκατοικίες που κατασκευάζονται στην Ελλάδα είναι υψηλών προδιαγραφών, σε αντίθεση με καταστάσεις που έχουμε δει στο παρελθόν. Με βάση αυτή την αλλαγή στο τοπίο, θεωρούμε ότι άνθρωποι με την απαραίτητη γνώση, εμπειρία και νέες ιδέες θα ανεβάσουν τελικά τον πήχη στο επίπεδο των οικοδομών, ανεβάζοντας και τις απαιτήσεις. Απαιτήσεις που τα προϊόντα της RAVENNA μπορούν να καλύψουν, τόσο λόγω design όσο και λόγω υψηλής ποιότητας.

Θα στηρίξετε με τη συμμετοχή σας τη φετινή έκθεση ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας;

Για όλους τους προαναφερθέντες λόγους, η RAVENNA αποφάσισε να λάβει μέρος στην έκθεση που απευθύνεται αποκλειστικά σε κατασκευαστές και πολιτικούς μηχανικούς. Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, λόγω του COVID-19 που συνεχίζονται, πιστεύουμε ότι η έκθεση θα έχει ικανοποιητικά επίπεδα προσέλευσης. Σε κάθε περίπτωση, η RAVENNA, η Νο1 εταιρεία στα πλακάκια και είδη υγιεινής, δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτό το γεγονός.