Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, πιθανότατα στις αρχές του καλοκαιριού αναμένεται να δημοσιευτεί το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ, το οποίο εκτός απροόπτου αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το Φθινόπωρο.

Στο νέο Εξοικονομώ – Αυτονομώ η προτεραιότητα δεν θα αποφασίζεται από το χρόνο εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων αλλά θα υπάρχουν κριτήρια προτεραιοποίησης. Συγκεκριμένα βασικό κριτήριο θα είναι η Εξοικονόμηση: Δηλαδή θα υπολογίζεται το πόση ενέργεια θα εξοικονομήσει ο ιδιοκτήτης με βάση τις αλλαγές που θέλει να πραγματοποιήσει. Τα χρήματα τα οποία θα δαπανά για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές σε συνάρτηση με την ενεργειακή απόδοση που θα επιτυγχάνεται, θα είναι το βασικό κριτήριο. Η αποτίμηση στην ουσία της επένδυσης, θα κρίνει σημαντικά την χορήγηση της επιδότησης. Στα κριτήρια εντάσσονται και κλιματικά δεδομένα οι λεγόμενες βαθμοημέρες καθώς και η παλαιότητα του οικήματος. Πάνω από τις μισές κατοικίες στην χώρα μας, χρονολογούνται πριν από το 1980, η ένταξη του κριτηρίου παλαιότητας καθιστά δικαιότερη την επιλογή των δικαιούχων.

Το κριτήριο της ενεργειακής κλάσης παραμένει καθώς θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό. Η τρέχουσα ενεργειακή απόδοση των κατοικιών (ανεξάρτητα από την χρονολογία) σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία από το προηγούμενο “Εξοικονομώ” δείχνει ότι 9/10 οικήματα βρίσκονταν στο χαμηλότερο ενεργειακό κλιμάκιο, δηλαδή υπήρχε πράγματι ανάγκη να αναβαθμιστούν ενεργειακά. Μια αλλαγή που εξετάζεται είναι να μην συμπεριλαμβάνονται μέσα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα πλέον τα φωτοβολταϊκά.

Εκτός από τα ενεργειακά κριτήρια θα λαμβάνονται υπόψη και εισοδηματικά κριτήρια, με προτεραιότητα στη στήριξη των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων.

Ακόμη μια αλλαγή που εξετάζεται είναι το ταυτόχρονο άνοιγμα της πλατφόρμας για την υποβολή των αιτήσεων για όλες τις περιφέρειες ή το άνοιγμα σε δύο φάσεις μία για το Βόρειο και μια για το Νότιο τμήμα της Ελλάδας ώστε να μην υπερφορτωθεί το σύστημα. Τέλος αυξημένες αναμένεται ότι θα είναι και οι αμοιβές των μηχανικών.