Σε νέα στάδια διακυμάνσεων και αναταράξεων εισέρχεται το 2022 ο κλάδος της οικοδομής τονίζει μιλώντας στο ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO NEWS ο διευθύνων σύμβουλος και μέτοχος επένδυσης της Penetron Hellas Θοδωρής Μεντζικοφάκης.

Ο ίδιος προσθέτει ότι η χρονιά που διανύουμε μπορεί να χαρακτηριστεί σαν χρονιά ανατροπών με τις εταιρείες ανεξαρτήτως κλάδου ή μεγέθους να εισέρχονται σε αχαρτογράφητα νερά, με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης και των επιπτώσεων αυτής. Ο κ. Μεντζικοφάκης κάνει ιδιαίτερη μνεία στην εξωστρέφεια της Penetron σημειώνοντας ότι μετά τα Βαλκάνια, την Κύπρο και την Τουρκία, από πέρυσι διευρύνεται ο εξαγωγικός χαρακτήρας της εταιρείας και προς τις χώρες την Βαλτικής.  Για την παρουσία της Penetron Hellas στην Οικοδομή ο κ. Μεντζικοφάκης υπογραμμίζει ότι στους στόχους είναι η παρουσίαση μεταξύ άλλων της αναγκαίας χρήσης των τεχνολογιών που εξασφαλίζουν στις κατασκευές διαχρονικότητα, μέσω της ανθεκτικότητας, αλλά και της αειφόρου ανάπτυξης. Ταυτόχρονα εκφράζει την ελπίδα ότι φέτος η έκθεση ΟΙΚΟΔΟΜΗ να φέρει εκτός από τους επαγγελματίες του κλάδου της Ελληνικής αγοράς και των Βαλκανίων, ακόμα περισσότερους επισκέπτες και από τις άλλες χώρες και περιοχές. Όπως λέει χαρακτηριστικά θα πρέπει να ενδυναμωθεί και να επεκταθεί περαιτέρω η εξωστρέφεια όλων των και σίγουρα η έκθεση Οικοδομή μπορεί να συντελέσει σε αυτό δραστικά.

Ο κλάδος της οικοδομής συνέρχεται από την δίδυμη κρίση, της οικονομίας και της πανδημίας. Ποια ήταν η πορεία της δικής σας αγοράς των χημικών προϊόντων για κατασκευές (construction chemicals) το 2021 και ποιες είναι οι προοπτικές για το 2022;

Η ίαση του κλάδου της οικοδομής φαίνεται, παρά την σημαντική βελτίωση κατά την περυσινή χρονιά, να περνά νέα στάδια διακυμάνσεων και αναταράξεων. Το 2022 θα μπορούσε, σίγουρα, να χαρακτηριστεί σαν μια χρονιά ανατροπών και επιπλέον για ακόμη μια φορά, πλεύσης σε αχαρτογράφητα νερά, για όλες τις εταιρείες, ανεξαρτήτως κλάδου και κατηγορίας.

Αν και η προηγούμενη χρονιά, το 2021, παρά το αυξητικό κόστος των A’ υλών, έκλεισε για τις περισσότερες εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου, αλλά και του κλάδου μας, των εταιρειών με παραγωγή ή διανομή χημικών προϊόντων για τις κατασκευές, αρκετά καλά ή τουλάχιστον αισιόδοξα, αυτή η χρονιά, ξεκινώντας ακόμη πιο αισιόδοξα, φάνηκε να ανατρέπει αυτό το κλίμα, με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και στη συνέχεια, με την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης και των επιπτώσεων αυτής.

Η εταιρεία μας, έχοντας καταφέρει πέρυσι, για 8η συνεχή χρονιά να πετύχει αύξηση των πωλήσεων, κατά περίπου 12%, ξεπερνώντας, συνολικά, τα 9 εκατομμύρια ευρώ σε πωλήσεις, συνεχίζει το ίδιο αισιόδοξα και για την φετινή χρονιά, παρά το αρνητικό κλίμα που φυσιολογικά καλύπτει τις αγορές γενικά. Θα συμπληρώναμε πως διατηρούμε τους στόχους της εταιρείας, για τη νέα χρονιά, σε υψηλά επίπεδα και διευρύνουμε τους ορίζοντες των προσδοκιών μας, εξελίσσοντας, τόσο την γκάμα των προϊόντων μας, όσο και την οργάνωση και τη στελέχωσή μας.

Η εξωστρέφεια αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό της Penetron Hellas ABEE καθώς καλύπτετε την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Πως εξελίσσεται η διεθνής δραστηριότητα της εταιρείας; Ποια είναι τα μεγαλύτερα project που έχετε συμμετάσχει; Είστε ανοιχτοί σε προτάσεις για διεθνείς συνεργασίες;

Σίγουρα, η εξωστρέφεια της εταιρείας μας, με σχεδόν 50% εξαγωγικό χαρακτήρα και με την εξάπλωση των προϊόντων και των υπηρεσιών σε όλη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, βοηθά στο να παραμένουμε θετικά σκεπτόμενοι και βέβαια, τα αποτελέσματα του A’ τριμήνου, με ανάπτυξη των πωλήσεων άνω του 15% στο σύνολο της περιοχής ευθύνης μας, δικαιώνει αυτή μας την προσδοκία.

Η Penetron Hellas ABEE, στα 16 χρόνια δραστηριότητάς της, έχει αναπτύξει δίκτυο αντιπροσώπων σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και στην Κύπρο, ενώ τα τελευταία χρόνια υποστηρίζει και την συνεργαζόμενη εταιρεία μας στην Τουρκία. Από πέρυσι, διευρύνεται και ο εξαγωγικός της χαρακτήρας προς τις χώρες την Βαλτικής. Αντίστοιχα δυναμικά εξελίσσεται η πορεία της εταιρείας στη διεθνή κατασκευαστική αγορά και που από φέτος ειδικά, εκτός από τις αγορές της Αμερικής και της Ασίας, επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της Ευρώπης, αλλά και της Αφρικής και Μέσης Ανατολής.

Η εταιρεία μας, ως γνωστόν, τροφοδοτεί τις περισσότερες εταιρείες παραγωγής σκυροδέματος με τα πρόσμικτα προϊόντα ανάπτυξης κρυστάλλων, για στεγανές και ανθεκτικές κατασκευές, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στα μεγαλύτερα παγκόσμια projects, αλλά και σε έργα LEED και έργα με διαχρονικότητα και βιωσιμότητα. Στην Ελλάδα δε, συμμετέχει με αυτή την σειρά προϊόντων, στα νέα έργα που εξελίσσονται κατά μήκος της «Αθηναϊκής Ριβιέρας», στον παραλιακό άξονα. Ακόμη, συμμετέχει δυναμικά στα περισσότερα υδραυλικά έργα, όπως εγκαταστάσεις βιολογικών, ΧΥΤΑ και βιοαερίου, ενώ προσβλέπει στην ενδυνάμωση της γκάμας με προϊόντα επισκευής και προστασίας των κατασκευών.

Η μητρική Penetron International, παραμένει πάντα ανοιχτή σε διεθνείς συνεργασίες και προκλήσεις, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την εξέλιξη της τεχνολογίας και τη διασφάλιση της ποιότητας, αλλά και στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και συστημάτων, όπως τα συστήματα βιομηχανικών δαπέδων και τα συστήματα σφράγισης αρμών.

Η έκθεση Οικοδομή EXPO πραγματοποιείται τον ερχόμενο Οκτώβριο. Ποιες λύσεις για τη σύγχρονη οικοδομή θα παρουσιάσει στους επαγγελματίες του κλάδου η Penetron; Ποιες είναι οι δικές σας προσδοκίες από την μεγαλύτερη επαγγελματική έκθεση του κλάδου;

Μετά από ένα μεγάλο διάστημα απουσίας, η έκθεση Οικοδομή επιστρέφει και δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους παράγοντες και τους επαγγελματίες του κατασκευαστικού κλάδου, αλλά και των επιμέρους κατηγοριών, να βρεθούν ξανά, δια ζώσης, να επικοινωνήσουν, να ενημερωθούν, να ανταλλάξουν απόψεις και πληροφορίες και να συνεισφέρουν με αυτόν τον τρόπο στην εξέλιξη της δουλειάς μας, έμπρακτα και με παρουσία.

Σίγουρα η τεχνολογία και τα μέσα διευκόλυναν όλους μας την προηγούμενη, τόσο διαφορετική όσο και δύσκολη, χρονική περίοδο με την πανδημία, αλλά προσωπικά, δηλώνω παραδοσιακός και σίγουρα η χαρά της δια ζώσης επικοινωνίας μεταξύ μας, είναι αναντικατάστατη και πολύ χρήσιμη διαδικασία στην αλυσίδα του κατασκευαστικού κλάδου και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να την στερηθώ! Η εταιρεία μας, μέσα από τη φετινή διοργάνωση της έκθεσης, εκτός από την προβολή των προϊόντων και συστημάτων και τις εξελίξεις αυτών, θα ήθελε να παρουσιάσει την αναγκαία χρήση των τεχνολογιών που εξασφαλίζουν στις κατασκευές διαχρονικότητα, μέσω της ανθεκτικότητας, αλλά και της αειφόρου ανάπτυξης.

Σημαντική, είναι και η χρήση τεχνολογιών με πρόσμικτα ανάπτυξης κρυστάλλων στο σκυρόδεμα και τεχνολογίες αυτοΐασής του, που θα μπορούσαν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην μείωση του σχετικού αποτυπώματος του άνθρακα. Ευελπιστούμε φέτος, η έκθεση αυτή, να φέρει, εκτός από τους επαγγελματίες του κλάδου της Ελληνικής αγοράς και των Βαλκανίων, ακόμα περισσότερους επισκέπτες και από τις άλλες χώρες και περιοχές.

Είστε αισιόδοξος για την πορεία της κατασκευαστικής αγοράς το επόμενο διάστημα; Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε προς τους επαγγελματίες του κλάδου;

Τα μεγάλα project, που έχουν εξαγγελθεί για φέτος στην Ελλάδα, και η καλή πορεία της μέχρι σήμερα ανάπτυξης οικοδομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα αλλά και την ευρύτερη περιοχή, πιστεύουμε να κρατήσουν την αγορά «ζεστή», αν και το ενεργειακό κόστος και η αύξηση των προϊόντων σίγουρα δημιουργούν σύννεφα στη σκέψη όλων μας.

Θα πρέπει, βέβαια, η εξωστρέφεια όλων των εταιρειών να ενδυναμώσει και να επεκταθεί περαιτέρω και σίγουρα η έκθεση Οικοδομή μπορεί να συντελέσει σε αυτό δραστικά. Άλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος  που η εταιρεία μας, κι εγώ προσωπικά, στηρίζουμε αυτό το θεσμό χρόνια τώρα και ελπίζουμε, για μια ακόμη φορά, η έκθεση αυτή να μπορέσει να βοηθήσει τους επαγγελματίες και τις εταιρείες του κλάδου των κατασκευών, να κρατήσουν ζωντανή και ενεργή την τάση που διαγραφόταν από την περυσινή χρονιά και να μπορέσουμε όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά, να ανατρέψουμε τα εμπόδια και τις αναστολές που δημιουργήθηκαν το τελευταίο διάστημα.

Σίγουρα, όλοι μας, ελπίζουμε και στη σύντομη λήξη αυτού του ανώφελου και καταστροφικού πολέμου, που δεν αρμόζει στις εξελιγμένες κοινωνίες που επιθυμούν να λέγονται πολιτισμένες. Προσβλέπουμε λοιπόν, στη μετά από καιρό συνάντησή μας, στην καθιερωμένη γιορτή της οικοδομής και των κατασκευών, στην έκθεση Οικοδομή, τον ερχόμενο Οκτώβριο και θα χαρούμε να σας δούμε όλους ξανά εκεί και να μας επισκεφτείτε στο περίπτερο της Penetron Hellas ABEE.