Ο Γενικός διευθυντής της ΜΑΡΜΥΚ Πάνος Ηλιόπουλος μιλά για τις επιπτώσεις της κρίσης της πανδημίας, τις ευκαιρίες που ανοίγονται για το ελληνικό μάρμαρο αλλά και για τις επιδόσεις και τις προσδοκίες της εταιρείας.

Πως ήταν το 2020 για την αγορά του μαρμάρου; Ποια ήταν τα κυριότερα προβλήματα που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε με την πανδημία;

Το 2020 ήταν μια πρωτόγνωρη χρονιά για τον κλάδο μας. Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα τον φόβο της πανδημίας, τα lockdown, την παύση των εξαγωγών και του εμπορίου αλλά και την απαγόρευση των ταξιδιών που δε μας επέτρεπε την επαφή με τους πελάτες μας. Ήταν μία χρονιά που μας έμαθε πάρα πολλά πράγματα. Το πιο σημαντικό που θα ξεχώριζα είναι ότι το 2020 μάθαμε ότι είναι πιο σημαντικό να ξέρεις να προσγειώνεσαι από το να ξέρεις να πετάς. Και αυτό γιατί αναγκαστήκαμε να προσγειωθούμε σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα.

Ως προς την αγορά μας, ο κλάδος κατέγραψε υποχώρηση πωλήσεων της τάξης του 30%. Πρόκειται για σημαντική υποχώρηση, ωστόσο γεγονός είναι ότι πολλά από τα έργα που χρησιμοποιούν ελληνικά μάρμαρα έπρεπε να ολοκληρωθούν παρά την πανδημία. Έτσι δε σταμάτησε η χρήση του ελληνικού μαρμάρου. Δεδομένων των συνθηκών είμαστε ικανοποιημένοι από την πορεία το 2020.

Πώς βλέπετε την αγορά φέτος; Υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης και σε ποιους συγκεκριμένους κλάδους;

Σε γενικές γραμμές είμαστε αισιόδοξοι. Δεν προβλέπεται βεβαίως να φτάσουμε στα προ πανδημίας επίπεδα, αλλά τα μεγέθη της αγοράς αναμένεται να φτάσουν τα προ 5ετίας επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει ζήτηση και ενδιαφέρον τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Να σημειώσουμε ότι η Η Ελλάδα είναι μια μεγάλη δύναμη και τα μάρμαρα μας είναι διεθνώς καθώς εμφανίζουν συγκριτικά πλεονεκτήματα στην ποιότητα, το χρώμα ενώ και οι ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου έχουν μεγάλη εμπειρία στην εξόρυξη και επεξεργασία του μαρμάρου. Τα πλεονεκτήματα αυτά αποτελούν το «διαβατήριο» και μας δίνουν τη δυνατότητα να ανακάμψουμε γρήγορα και να διεκδικήσουμε από τις διεθνείς αγορές αλλά και από την εγχώρια, το κομμάτι που μας αναλογεί

Ποια είναι τα προϊόντα με τη μεγαλύτερη ζήτηση και σε ποιες εφαρμογές;

Το μάρμαρο έχει μεγάλη «ευελιξία» και μπορεί να προσαρμοστεί σε πάρα πολλές εφαρμογές σε μία κατασκευή. Καταρχάς, ως πρώτη ύλη, το μάρμαρο έχει όγκο, είναι τρισδιάστατο. Ο παραγωγός του μαρμάρου, παίρνει αυτήν την πρώτη ύλη, τη επεξεργάζεται και αποκτά τη δυνατότητα να χρησιμοποιείται σε πλήθος εφαρμογών από τα δάπεδα, τους τοίχους μέχρι σε τμήματα των κατασκευών, στο επιθυμητό πάχος και μορφή. Με απλά λόγια ο μαρμαράς «πλάθει» το μάρμαρο προσαρμόζοντάς το στις ανάγκες του πελάτη ή του έργου και όσον αφορά τη διάσταση και όσον αφορά την επεξεργασία. Κάτι που δεν έχουν άλλα συνθετικά υλικά που βλέπουμε να χρησιμοποιούνται κυρίως για λόγους κόστους αλλά ίσως και λόγω μη σωστής ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού που δεν γνωρίζει ποιες δυνατότητες έχουν τα ελληνικά μάρμαρα. Να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα είναι η 4η χώρα παγκοσμίως στις εξαγωγές μαρμάρου. Γεγονός σημαίνει ότι τα ελληνικά μάρμαρα έχουν καλή ποιότητα, είναι αναγνωρίσιμα και αξιοποιούνται σε πλήθος πετυχημένων εφαρμογών.

Μιλήστε μας για τη ΜΑΡΜΥΚ. Σε ποιες αγορές απευθύνεται η εταιρεία και σε ποια έργα έχει συμμετάσχει;

Η ΜΑΡΜΥΚ είναι μια εταιρεία καθετοποιημένη και δραστηριοποιείται σε 13 διαφορετικά ελληνικά λατομεία μαρμάρου. Διαθέτει πολύ μεγάλο χρωματολόγιο δηλαδή ποικιλομορφία χρωμάτων που καλύπτει το λευκό, μπεζ, γκρι, έως και μαύρο και διάφορα έγχρωμα μάρμαρα. Δουλεύουμε πάνω στο μάρμαρο για περισσότερα από 40 χρόνια, από το 1979 και εξάγουμε τα μάρμαρα που παράγονται στα δικά μας λατομεία, σε περισσότερες από 50 χώρες. Η ΜΑΡΜΥΚ είναι μια εταιρεία που δε λέει όχι σε οποιαδήποτε απαίτηση του πελάτη και έχει τη δυνατότητα να παράξει όλα τα προϊόντα μαρμάρων από ακατέργαστο μέχρι κατεργασμένο τελικό προϊόν σε κάθε μορφή είτε μιλάμε για τυποποιημένο, είτε για ειδικό προϊόν ή για ειδικές κατασκευές. Παράλληλα είναι μια πάρα πολύ καλά εξοπλισμένη που παρακολουθεί στενά τις τεχνολογικές εξελίξεις. Είμαστε από τις εταιρείες που φέραμε στην ελληνική αγορά καινοτόμες τεχνικές όπως το digital dry lay, δηλαδή την ψηφιακή απεικόνιση του τελικού αποτελέσματος είτε πρόκειται για το δάπεδο ή για τον τοίχο: ακόμη και πριν την παραγωγή ή από τη στιγμή που το μάρμαρο παραχθεί μπορούμε να το κόψουμε εικονικά και να δώσουμε στον πελάτη το τελικό αποτέλεσμα ώστε να εγκρίνει το αισθητικό αποτέλεσμα του μαρμάρου που θα παραγγείλει σε εμάς. Δηλαδή ο πελάτης απολαμβάνει την καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών, με την αξιοποίηση των τεχνολογικών δυνατοτήτων που παρέχουμε.

Άρα στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ΜΑΡΜΥΚ περιλαμβάνεται και η έρευνα και ανάπτυξη;

Ναι. Σε επίπεδο πρώτων υλών τα τελευταία 15 έτη έχουμε αυξήσει τα λατομεία μας από 7 σε 13. Τα νέα λατομεία αποτελούν προϊόν έρευνας και ανάπτυξης για τον εντοπισμό κοιτασμάτων μαρμάρου, προκειμένου η ΜΑΡΜΥΚ να ενισχύσει τη χρωματική παλέτα των κοιτασμάτων της. Επιπλέον η εταιρεία έχει αναπτύξει την έρευνα γύρω από την επεξεργασία του μαρμάρου, με αξιοποίηση των νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων που παρέχει ο σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός.

Ποια είναι τα πιο εμβληματικά έργα στα οποία έχετε συμμετάσχει;

Η εταιρεία έχει συμμετάσχει σε πάρα πολλά έργα παγκοσμίως. Ενδεικτικά μπορώ να σας πω ότι προμηθεύει όλα τα καταστήματα Burberry’ s σε όλο τον κόσμο από το 2010. Πρόσφατα τοποθετήσαμε μάρμαρο της εταιρείας στα νέα flagship καταστήματα της Luis Vuitton. Πέραν αυτών έχουμε προμηθεύσει με μάρμαρα μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μερικά χαρακτηριστικά κτίρια που χρησιμοποιούν μάρμαρα της ΜΑΡΜΥΚ είναι τα ξενοδοχεία Hilton, Atlantis, Sheraton, 4 Seasons, Westin και άλλα . Επίσης ελληνικά μάρμαρα της ΜΑΡΜΥΚ συναντούμε σε κορυφαίες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας με έδρα την Καλιφόρνια. Τέλος σημαντική είναι η χρήση μαρμάρων της εταιρείας μας σε κυβερνητικά κτίρια, όπως στην Ουάσιγκτον, το Άμπου Ντάμπι και αλλού.