Πώς η Sanitec πέτυχε να περιορίσει τις συνέπειες της κρίσης και να εξαργυρώσει την καλή ποιότητα και την άμεση παράδοση των προϊόντων της στην αγορά;
Πώς κινήθηκε η ζήτηση της αγοράς ειδών υγιεινής το 2020; Επηρεαστήκατε από την κρίση της πανδημίας και με ποιο τρόπο;

Δυστυχώς, το 2020 βιώσαμε όλοι τόσο κοινωνικά όσο και επαγγελματικά μια πρωτόγνωρη κρίση με την πανδημία του COVID-19. Γενικώς, τόσο στην ελληνική όσο και σε ξένες αγορές, οι πωλήσεις ειδών υγιεινής επηρεάστηκαν αρκετά, δεδομένου ότι το είδος αφορά είτε σε ανακαινίσεις χώρων είτε σε νέες κατασκευές, τομείς που κατά την περίοδο αυτή σχεδόν αδρανοποιήθηκαν. Όπως ήταν αναμενόμενο και η εταιρεία SANITEC ABEE επηρεάστηκε από τα γεγονότα, βίωσε ανατροπές στις πωλήσεις της, όμως, κατόρθωσε να εξαργυρώσει την καλή ποιότητα και την άμεση παράδοση των προϊόντων της στην αγορά, γεγονός που την βοήθησε ώστε να περιοριστεί πολύ η μείωση της ζήτησης των πελατών της.

Είστε αισιόδοξοι για την πορεία του κλάδου σας για φέτος; Βλέπετε ανάκαμψη της ζήτησης το επόμενο διάστημα;

Δεδομένου ότι ο κλάδος των ειδών υγιεινής ακολουθεί, ουσιαστικά, την επανεμφανιζόμενη αυξητική τάση της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην χώρα και στο εξωτερικό, θεωρούμε ότι στο επόμενο διάστημα, κυρίως εντός του 2022, θα παρατηρηθεί γενική βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης. Είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ότι, επειδή ο τομέας αυτός έχει μεγάλη εξάρτηση από τις κατασκευαστικές επενδύσεις αλλά και από τις αυξανόμενες παραγγελίες του εκάστοτε τοπικού πελατολογίου, τα σημάδια ανάκαμψης των ζητήσεων θα γίνουν γρήγορα ορατά.

Ποιο είναι το προφίλ της SANITEC και ποια η θέση της στην ελληνική αγορά; Πώς κινήθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα της περασμένης χρονιάς;

H SANITEC ABEE είναι μια από τις ηγέτιδες βιομηχανίες ειδών υγιεινής στην Ελλάδα, έχοντας εμπειρία άνω των τριών δεκαετιών στον χώρο και εξοπλίζει έναν μεγάλο αριθμό καταστημάτων ειδών υγιεινής, ξυλεμπορικών χονδρεμπόρων, ξενοδοχειακών μονάδων κλπ με πολλά από τα προϊόντα της. Τα οικονομικά αποτελέσματα της προηγούμενης χρονιάς, παρά τα μειωμένα απόλυτα ποσά τους, κατόρθωσαν να συγκρατηθούν – όπως αναφέραμε παραπάνω – λόγω της εξαιρετικής ποιότητας των προϊόντων και της άμεσης διαθεσιμότητάς τους, γεγονός που την ωφέλησε έναντι του ανταγωνισμού της.

Εκτός από την ελληνική αγορά, έχετε παρουσία και στο εξωτερικό. Σε ποιες αγορές εστιάζετε και ποιο είναι το ποσοστό των εξαγωγών σας;

Η εταιρεία έχει παρουσία στο εξωτερικό για πάνω από 25 έτη, εξάγοντας τα προϊόντα της σε διάφορες χώρες -στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική.  Ακολουθεί αυστηρές διαδικασίες αξιολόγησης των πρώτων υλών και ανανεώνει τις συλλογές της, αναλόγως με τις ζητήσεις της κάθε τοπικής αγοράς.  Το ποσοστό των εξαγωγών παρατηρείται αυξανόμενο κάθε έτος και κυμαίνεται περίπου στο επίπεδο του 27% του τζίρου της.

Ποιες είναι οι τάσεις στον τομέα των ειδών υγιεινής; Μιλήστε μας για τα προϊόντα που παράγει η SANITEC και για τα πλεονεκτήματα που εμφανίζουν οι λύσεις της εταιρείας σας.

Η SANITEC ABEE την τελευταία δεκαετία παρακολουθεί τις τάσεις στον τομέα των ειδών υγιεινής και προσαρμόζεται αναλόγως. Η αισθητική πλέον είναι πιο λιτή, πιο μινιμαλιστική, ενώ η απαίτηση για υψηλή ποιότητα με πρώτης κλάσεως υλικά, οι διεθνείς πιστοποιήσεις και το εξαιρετικό After Sales Service είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της εταιρείας. Επιπλέον, αξιοσημείωτη είναι και η ποικιλία των μοντέλων και των χρωμάτων που διαθέτει η SANITEC, κάτι στο οποίο υπερτερεί έναντι άλλων εταιρειών του ανταγωνισμού.

Κατά τη γνώμη σας, τι μπορεί να γίνει από πλευράς κράτους ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του κλάδου σας;

Θεωρούμε ότι το κράτος θα πρέπει, κατ’ αρχήν, να μεριμνήσει για την επανεκκίνηση της δραστηριότητας του κατασκευαστικού κλάδου, δεδομένου ότι μεγάλες ποσότητες ειδών υγιεινής κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον, οι κρατικές/ευρωπαϊκές επιδοτήσεις για συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων σε διεθνείς εκθέσεις θα βοηθούσαν κατά πολύ στην βελτίωση της θέσης της κάθε εταιρείας. Τέλος, θα προσθέταμε ότι οι κρατικές ενισχύσεις, παράλληλα με τη μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων και άλλων αγκυλώσεων που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν, όσον αφορά επενδύσεις μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, επιδοτήσεις σε ανακαινίσεις κλπ, θα ενίσχυαν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα του κλάδου μας.