Η έκθεση ΟΙΚΟΔΟΜΗ σημείο αναφοράς για το χώρο της κατασκευής! 

Στις δραστηριότητες της Ilicon στον τομέα του façade engineering αναφέρεται το στέλεχος της εταιρείας Βιργίλιος Μαρωνίδης μιλώντας στο ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO Newsletter. Ο κ. Μαρωνίδης υπογραμμίζει τη σημασία της μελέτης για το κέλυφος στο σύγχρονο κτίριο και επιπλέον αναφέρεται στα έργα υποδομών στα οποία έχει συμμετάσχει η Ilicon. Ο ίδιος σημειώνει ότι στην έκθεση ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO η Ilicon  θα παρουσιάσει την πλέον ολοκληρωμένη λίστα λύσεων με καινοτόμα και πιστοποιημένα συστήματα παθητικής πυροπροστασίας με γυαλί. Τέλος χαρακτηρίζει την έκθεση ως σημείο αναφοράς για το χώρο της κατασκευής καθώς αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου οι επαγγελματίες του κλάδου της κατασκευής να έρθουν πιο κοντά.

Μιλήστε μας για την Ilicon. Ποια είναι η δραστηριότητα της εταιρείας και πως συμβάλει στην επίτευξη του στόχου της εξοικονόμησης ενέργειας στο σύγχρονο κτίριο.

Η ilicon είναι μία εταιρεία μηχανικών με 20ετή πείρα, οι οποίοι εξειδικεύονται σε θέματα “façade engineering” με πιστοποιημένα συστήματα  υαλόθυρων και υαλοπετασμάτων από μεταλλικά προφίλ (χάλυβας ή αλουμίνιο) με ευρύ φάσμα ειδικών εφαρμογών όπως πυράντοχες, αντιβαλλιστικές και αντιδιαρρηκτικές κατασκευές. Τα συστήματα της εταιρείας είναι πλήρως πιστοποιημένα σύμφωνα με τα εναρμονισμένα ευρωπαϊκά πρότυπα, όπως για παράδειγμα το πιο πρόσφατο EN16034, το πρότυπο που αφορά εξωτερικές θύρες και παράθυρα με ιδιότητες πυραντίστασης ή/και ελέγχου καπνού.

Όλα τα πυράντοχα συστήματα της ilicon τα οποία προορίζονται για χρήση στο κέλυφος του κτιρίου προσφέρουν χαμηλούς συντελεστές θερμοπερατότητας (Uw, UD) συμβάλλοντας έτσι στην εξοικονόμηση ενέργειας στο σύγχρονο κτίριο. Επίσης όλα τα επιμέρους τμήματα των συστημάτων αποτελούνται από ανακυκλώσιμα υλικά (πυράντοχα προφίλ, πυράντοχοι υαλοπίνακες κ.ο.κ.) συμβάλλοντας έτσι στην κυκλική οικονομία και την «πράσινη» ανάπτυξη. Τέλος, η ili-Con έχει και μία ακόμα σημαντική ιδιότητα, αυτή του τεχνικού σύμβουλου της Saint-Gobain Glass, σε θέματα ενεργειακών υαλοπινάκων και των αρχιτεκτονικών εφαρμογών αυτών με γνώμονα πάντα λύσεις υψηλής αισθητικής και εξοικονόμησης ενέργειας για το σύγχρονο κτίριο.

Σε ποια κτίρια είναι απαραίτητη η μελέτη για το κέλυφος και τι ακριβώς προσφέρει;

Η Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίου (Μ.Ε.Α.)  αποτελεί μια από τις απαραίτητες μελέτες για κάθε κτίριο άνω των 50 τ.μ., νέο ή υφιστάμενο που ανακαινίζεται ριζικά και περιλαμβάνεται στο φάκελο που υποβάλλεται στην αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία για την έκδοση της οικοδομικής άδειας. Η σημασία της Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης, είναι η ενσωμάτωση ενός ολοκληρωμένου ενεργειακού σχεδιασμού των κτιρίων που στόχο έχει τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσής τους, την εξοικονόμηση  ενέργειας και κατ’ επέκταση την εξοικονόμηση πόρων/χρημάτων για τους τελικούς χρήστες των κτιρίων καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ποιες είναι οι πιο πρόσφατες παρεμβάσεις που υλοποιήσατε σε σημαντικά κτίρια – έργα υποδομών της χώρας; Ποιες καινοτομίες εφαρμόστηκαν και ποια η συμβολή τους για την ενεργειακή αποδοτικότητα;

Τα τελευταία χρόνια η ilicon, κυρίως στο τομέα των συστημάτων παθητικής πυροπροστασίας, έχει συμμετάσχει με τα πυράντοχα υαλωτά συστήματά της σε πληθώρα σημαντικών έργων υποδομής και κτιρίων. Τα σημαντικότερα από πλευράς έργων υποδομής είναι:

Η ανακαίνιση και επέκταση του Αεροδρομίου «Μακεδονία» στην Θεσσαλονίκη.
Η ανακαίνιση και επέκταση των περιφερειακών αεροδρομίων της Fraport (αεροδρόμιο Σαντορίνης, αεροδρόμιο Σκιάθου «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» και αεροδρόμιο Κω «Ιπποκράτης»).
Κατασκευή κεντρικής γραμμής Μετρό Θεσσαλονίκης.
Γραμμή 2 Μετρό Θεσσαλονίκης (γνωστή ως επέκταση Καλαμαριάς).
Επέκτασης γραμμής 3 Μετρό Αθήνας.
Νέα πτέρυγα Μονάδας Εντατικής Θεραπείας «Σωτηρία».
Ανακαίνιση Εθνικής Πινακοθήκης (κατασκευή κεντρικού υαλοπετάσματος με σημειακή στήριξη).

Άλλα σημαντικά κτήρια στα οποία έχει συμμετάσχει τα τελευταία χρόνια η ilicon είναι:

Κτίριο γραφείων “The Orbit” στη Λεωφ. Κηφισιάς.
Επέκταση εμπορικού κέντρου River West Open στο Αιγάλεω.
Κτιριακό συγκρότημα Piraeus Port Plaza στον Πειραιά.

Σε όλα τα παραπάνω έργα, η ilicon συμμετείχε με τα πυράντοχα υαλωτά συστήματα της (πυράντοχες υαλόθυρες και σταθερά υαλοστάσια/ υαλοπετάσματα) τα οποία τοποθετήθηκαν τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους στο κέλυφος των κτιρίων όπου αυτό απαιτούνταν. Ενδεικτικά χρησιμοποιήθηκαν:

Πυράντοχα σταθερά υαλοστάσια “glass-to-glass joint”, δηλαδή σύνδεση πυράντοχων υαλοπινάκων χωρίς να παρεμβάλλεται κατακόρυφος ορθοστάτης-προφίλ μεταξύ των υαλοπινάκων (όπως π.χ. στο κτίριο “The Orbit”).

Εξωτερικό (μη πυράντοχο) υαλοπέτασμα με σύστημα σημειακής στήριξης στο κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης. Λόγω της ιδιαιτερότητας και των απαιτήσεων της κατασκευής, η ilicon ανέλαβε εκτός από την κατασκευή-τοποθέτηση και τον σχεδιασμό/ μελέτη του φορέα σημειακής στήριξης με προένταση.

Τι θα παρουσιάσετε στην αγορά των κατασκευών κατά τη συμμετοχή σας στην έκθεση ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO τον ερχόμενο Οκτώβριο;

Η παθητική πυροπροστασία και ειδικότερα η εφαρμογή πυράντοχων υαλωτών συστημάτων στα σύγχρονα κτίρια, όπως για παράδειγμα οι πυράντοχες υαλόθυρες, είναι ένας τομέας που εξελίσσεται συνεχώς, ακολουθώντας έτσι τις πιο σύγχρονες κατασκευαστικές και αρχιτεκτονικές απαιτήσεις της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας αγοράς. Σε αυτή τη βάση και με γνώμονα πάντα τον στόχο της βιωσιμότητας και αειφορίας, η ilicon θα παρουσιάσει την πλέον ολοκληρωμένη λίστα λύσεων με καινοτόμα και πιστοποιημένα συστήματα παθητικής πυροπροστασίας με γυαλί, μεταξύ των οποίων:

Πυράντοχες υαλόθυρες με πολύ λεπτά προφίλ.
Πυράντοχα σταθερά υαλοστάσια με πολύ λεπτά προφίλ.
Πυράντοχες υαλόθυρες χωρίς προφίλ (μόνο με γυαλί).

Φυσικά οι επισκέπτες  της έκθεσης θα έχουν την δυνατότητα να δουν από κοντά και τα υπόλοιπα αναγνωρισμένα πυράντοχα συστήματα της εταιρείας μας καθώς να ενημερωθούν για όλες τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν αυτά.

Η έκθεση ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO δίνει την ευκαιρία στους επαγγελματίες του κλάδου να ενημερώνονται για τις τελευταίες τάσεις και τις λύσεις που προσφέρονται στην αγορά. Πόσο σημαντική είναι κατά την άποψή σας αυτή η δυνατότητα;

Η έκθεση ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO αποτελεί μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου οι επαγγελματίες του κλάδου της κατασκευής να έρθουν πιο κοντά, καθώς ως έκθεση αποτελεί ένα σημείο αναφοράς στο χώρο της κατασκευής. Ειδικά μετά τα 2 τελευταία χρόνια της πανδημίας, η ανάγκη για εκ τους σύνεγγυς επικοινωνία είναι μεγάλη όσο ποτέ άλλοτε. Επικοινωνία που μπορεί να αναπτυχθεί είτε μέσω συναντήσεων μεταξύ των επαγγελματιών του χώρου είτε μέσω των συζητήσεων που προσφέρονται μέσα από τις διάφορες εκδηλώσεις της έκθεσης (workshops & ημερίδες). Συναντήσεις και συζητήσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάδειξη των νέων απαιτήσεων και προοπτικών που παρουσιάζει η ελληνική παραγωγή και καινοτομία και εν γένει ο ελληνικός κατασκευαστικός κλάδος, με στόχο τόσο την εγχώρια όσο και την παγκόσμια αγορά.