Η ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας, μετά από την κρίση της πανδημίας, είναι γεγονός και πιστοποιείται από τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ταυτόχρονα, η αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας συνοδεύεται και από αυξήσεις στις τιμές υλικών κατασκευής νέων κτιρίων, οδηγώντας, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, σε αύξηση του κόστους κατασκευής κατά 20% έως 30%.

Πιο αναλυτικά, το μέγεθος της οικοδομικής δραστηριότητα, τον Μάιο, παρουσίασε αύξηση 62,9% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 111,8% στην επιφάνεια και κατά 97% στον όγκο σε σχέση με πέρυσι. Μοχλός για την αύξηση είναι η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα η οποία εμφάνισε αύξηση 63,% στον αριθμό των αδειών, 113,7% στην επιφάνεια και 98,2% στον όγκο σε σχέση με πέρυσι.

Σε ορίζοντα 12μήνου (Ιούνιος 2020 – Μάιος 2021), το μέγεθος της οικοδομικής δραστηριότητας αυξήθηκε κατά 18,9% στον αριθμό των αδειών, 23,1% στην επιφάνεια και 18,2% στον όγκο. Την ίδια στιγμή, πάντως, ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών παρουσίασε τον Ιούλιο αύξηση 4,1% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2020. Εκπρόσωποι του τεχνικού κόσμου εκτιμούν ότι, η κατάσταση θα χειροτερέψει από τον Σεπτέμβριο όπου η οικοδομική δραστηριότητα θα ξεκινήσει εκ νέου, αφού ήδη το κόστος κατασκευής έχει αυξηθεί κατά 20% με 30%.

Σημαντικές είναι οι αυξήσεις που καταγράφονται από τις αρχές του έτους σε βασικά υλικά που σχετίζονται με την υλοποίηση δημοσίων έργων καθώς σε ορισμένες κατηγορίες αγγίζουν μέχρι και το 75%.