Ο περιορισμός στο σπίτι και ο διαρκής κίνδυνος της επιδημίας, γίνονται λόγοι για να αυξηθούν οι επενδύσεις, τονίζει ο Αριστείδης Ντάλας, Founder – Lead Architect της Aristides Dallas Architects.

Ο εγκλεισμός, η απομόνωση και αυτή η απόλυτη παύση της ζωής που όλοι βιώνουμε, θα αποτελέσει την ψυχολογική αφορμή να αναπτυχθεί περισσότερο ο κλάδος της οικοδομής, τονίζει ο Founder – Lead Architect της Aristides Dallas Architects Α. Ντάλας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ο περιορισμός στο σπίτι και ο διαρκής κίνδυνος της επιδημίας γίνονται οι λόγοι για να αυξηθούν οι επενδύσεις, σε μια Ελλάδα που προσφέρει αντίστοιχα τις κατάλληλες ευκαιρίες.

Αναφερόμενος στο ρόλο της αρχιτεκτονικής, υπογραμμίζει ότι ακίνητα με μικρότερη ζήτηση μπορούν να αποκτήσουν πλέον μεγαλύτερη αξία λόγω του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Ειδικά για την τουριστική αγορά σημειώνει ότι αυτό που θα αποτελέσει στο μέλλον ζητούμενο είναι η διανοητική εργασία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και τα αποτελέσματα που μπορεί να φέρει στο φως η δημιουργικότητα. Ο ίδιος εκτιμά ότι το τοπίο των επενδύσεων μοιάζει ανεξάντλητο προσθέτοντας ότι οι σύγχρονοι επενδυτές θα έπρεπε να τολμούν περισσότερο και να μην φοβούνται να συμπεριλάβουν λιγότερο διάσημους τόπους στα επενδυτικά πλάνα τους.

Σημειώνεται ότι ο κ. Ντάλας θα συμμετάσχει στο πανελ του  Architects Talk by Archisearch.gr στην ενότητα LEISURE ARCHITECTURE, που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2021.

Πόσο έχει επηρεαστεί η αγορά των τουριστικών ακινήτων από την πανδημία; Πως βλέπετε να διαμορφώνεται η ζήτηση φέτος;

Σίγουρα η πανδημία αποτελεί ένα τεράστιο πλήγμα για πάρα πολλούς κλάδους και είναι πολύ λυπηρό να βλέπουμε την αδράνεια που έχει επιφέρει στους διάφορους τομείς. Η οικοδομή θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν έχει επηρεαστεί τόσο από αυτή την κατάσταση. Οι επενδύσεις που γίνονται είναι έτσι κι αλλιώς μακροχρόνιες και στοχεύουν στην μετά – covid 19 περίοδο. Αυτή η παύση λοιπόν με τα lockdowns και τους περιορισμούς στάθηκε η αφορμή να τρέξουν σε πιο έντονους ρυθμούς τα έργα που το είχαν ανάγκη.

Ο εγκλεισμός, η απομόνωση και αυτή η απόλυτη παύση της ζωής που όλοι βιώνουμε, πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει την ψυχολογική αφορμή να αναπτυχθεί περισσότερο ο κλάδος. Ο περιορισμός στο σπίτι και ο διαρκής κίνδυνος της επιδημίας γίνονται οι λόγοι για να αυξηθούν οι επενδύσεις, σε μια Ελλάδα που προσφέρει αντίστοιχα τις κατάλληλες ευκαιρίες. Η έννοια της τηλεργασίας έχει εισάγει νέα δεδομένα στην εργασιακή καθημερινότητα. Έχει γίνει αφορμή να επαναπροσδιοριστεί η έννοια της εργασίας και να ενισχυθεί μια νέα μορφή κοινότητας, αυτή των digital nomads. Με τη χρήση νέων μέσων, την κοινή χρήση αρχείων που δουλεύονται σε δίκτυο και την επικοινωνία να μένει ανεπηρέαστη από τις χιλιομετρικές αποστάσεις όλη η κοινότητα εκπαιδεύτηκε στο νέο αυτό μοντέλο εργασίας. Αυτό θα αλλάξει και την έννοια της κατοικίας, η οποία πλέον μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε. Κατά συνέπεια η αγορά της δεν θα μείνει στα στενά όρια μιας πόλης ή μιας χώρας, αλλά είμαι σίγουρος ότι πολύ σύντομα θα δούμε να επεκτείνεται στην ελληνική ύπαιθρο και τα νησιά.

Ποια είναι τα βασικά ζητούμενα και ποιες οι ιδιαιτερότητες της αγοράς των τουριστικών ακινήτων;

Μιλώντας πάντα για αρχιτεκτονική, πιστεύουμε περισσότερο στη δύναμη του σχεδιασμού κι όχι του εμπορίου. Στην πραγματικότητα, ακίνητα με μικρότερη ζήτηση μπορούν να αποκτήσουν πλέον μεγαλύτερη αξία λόγω του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα τοπία έχουν πια κορεστεί . Αυτό που θα αποτελέσει το ζητούμενο στο μέλλον της τουριστικής αγοράς είναι η διανοητική εργασία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και τα αποτελέσματα που μπορεί να φέρει στο φως η δημιουργικότητα.

Πόσο πράσινα είναι τα ξενοδοχεία και οι τουριστικές κατοικίες που κατασκευάζονται σήμερα; Η βιωσιμότητα αποτελεί ζητούμενο για την αγορά; Ποιες είναι οι γενικότερες τάσεις στον κλάδο του τουριστικού ακινήτου;

Τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρη και συνειδητή η αντιμετώπιση του περιβάλλοντος στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό γενικότερα. Ευρωπαϊκά προγράμματα  και περιβαλλοντικοί στόχοι μπαίνουν πολλές φορές στα θεμέλια, στις αρχικές συζητήσεις γύρω από τις νέες επενδύσεις στον κλάδο του τουριστικού ακινήτου. Παρόλα αυτά η μεσογειακή αρχιτεκτονική πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πάντοτε είχε ενσωματωμένες βιοκλιματικές αρχές, γεγονός που είναι ακόμη πιο εμφανές στις νησιώτικες περιοχές. Μέσω νέων μέσων , τεχνικών και υλικών τα περιθώρια βελτίωσης των βιοκλιματικών προσεγγίσεων ολοένα και διευρύνονται. Η βιωσιμότητα ορίζει ένα σύνολο παραμέτρων που απαιτούν  σεβασμό στο τοπίο και το περιβάλλον, στον χρήστη και ταυτόχρονα στο κοινωνικό σύνολο. Ένα τρίπτυχο που περικλείει τις βασικές αρχές μια πετυχημένης αρχιτεκτονικής σύνθεσης.

Υπάρχει ζήτηση για ανακαινίσεις τουριστικών ακινήτων; Ποιες είναι οι τάσεις σε αυτήν την αγορά;

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν είμαστε από τα γραφεία που παράγουν εμπορική αρχιτεκτονική, άρα ίσως δεν έχουμε την πιο έγκυρη γνώμη πάνω στο θέμα. Για να μας επιλέξει κάποιος συνήθως επιζητά κάτι παραπάνω από μια συμβατική ανακαίνιση, καθότι στην πραγματικότητα δεν αναλαμβάνουμε ανακαινίσεις εσωτερικών χώρων και διακόσμησή τους με την διάθεση της ωραιοποίησης τους. Κάθε αρχιτεκτονική μας πρόταση αποτελεί μια επέμβαση στο dna του χώρου και στα βασικά δομικά χαρακτηριστικά του. Το τελικό αποτέλεσμα αποτελεί μια ολική επαναφορά τόσο του μέσα, όσο και του έξω που τελικά έχει άμεση επίδραση στην οικονομική επιτυχία ενός νέου concept.

Σε ποιες περιοχές εντοπίζετε τη μεγαλύτερη ζήτηση για νέα ακίνητα αλλά και για ανακαινίσεις;

Το τοπίο των επενδύσεων μοιάζει ανεξάντλητο. Είτε η περιοχή είναι κοντά στο αστικό κέντρο, είτε στην ελληνική ύπαιθρο. Η καλή αρχιτεκτονική μπορεί να βρεθεί σε οποιοδήποτε τόπο. Οι σύγχρονοι επενδυτές θα έπρεπε να τολμούν περισσότερο και να μην φοβούνται να συμπεριλάβουν λιγότερο διάσημους τόπους στα επενδυτικά πλάνα τους. Είτε αφορά ανέγερση, είτε ανακαίνιση. Η επιτυχία μιας επένδυσης δεν εξαρτάται πλέον αποκλειστικά από την επιλογή του τόπου.  Έχουμε δει παραδείγματα επιτυχημένων ξενοδοχείων σε τόπους που κανείς έως τότε δεν γνώριζε. Και αυτή είναι η νίκη της Αρχιτεκτονικής και το Design σήμερα.