Σε εξέλιξη βρίσκονται µεγάλες αναπλάσεις στην Αττική, οι οποίες αναµένεται να συµβάλουν σηµαντικά στην τόνωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Έτσι θα έρθουν στο προσκήνιο της ζήτησης περιοχές που µέχρι τώρα θεωρούνταν «υποβαθµισµένες» ή «ξεχασµένες», αλλά κυρίως να εκκινήσουν και άλλες μεγάλες επενδύσεις. Αναδιαμόρφωση του χάρτη της αγοράς ακινήτων φέρνει η μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό, με τη ζήτηση για κατοικίες αλλά και για εμπορικούς χώρους να εκτοξεύεται, συμπαρασύροντας επίσης τις τιμές των ακινήτων στους όμορους δήμους. Σημαντικές ανακατατάξεις στο εγχώριο real estate θα επιφέρει η διπλή ανάπλαση σε Λεωφόρο Αλεξάνδρας και Βοτανικό, ενώ ήδη μεγάλοι παίκτες της αγοράς ακινήτων έχουν σπεύσει να τοποθετηθούν στην περιοχή.

Φαληρικός Όρμος

Η ανάπλαση του φαληρικού Όρμου θα ενοποιήσει το κοµµάτι από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας µέχρι και τον Άλιµο, καθιστώντας πλέον την παράκτια περιοχή πιο εύκολα προσβάσιµη για τους κατοίκους όχι µόνο των γύρω δήµων, αλλά και όλου του Λεκανοπεδίου. Η ολοκλήρωσή του αναµένεται να επηρεάσει σηµαντικά σε επίπεδο αγοραστικού ενδιαφέροντος περιοχές όπως η Βουλιαγµένη, η Γλυφάδα και το Ελληνικό, αλλά και άλλες, όπως το Παλαιό Φάληρο, τη Βάρη, το Λαγονήσι, την Παλαιά Φώκαια και τα Λεγρενά. Τα έργα της δευτερης φάσης προβλέπουν τη δημιουργία ενός τεράστιου Πάρκου που θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη προσβασιμότητα στο παραλιακό μέτωπο της περιοχής και την περιβαλλοντική αναβάθμιση της, την κατασκευή πάρκινγκ 900 θέσεων, την κατασκευή γραμμικών κτιρίων συνολικής έκτασης 3.500 τετραγωνικών με χρήσεις εμπορικές, εστίασης, και αναψυχής.

Να σημειωθεί ότι η περιοχή του Φαληρικού Όρµου καταλαµβάνει έκταση 800 στρεµµάτων κατά µήκος ακτογραµµής µήκους περίπου 2 χλµ. και περιλαμβάνει την παραλιακή ζώνη πέριξ των αστικών περιοχών Μοσχάτου, Καλλιθέας και Παλαιού Φαλήρου, από την εκβολή του Κηφισού Ποταµού µέχρι το ∆ηµοτικό Αθλητικό Κέντρο του δήμου Παλαιού Φαλήρου. Ουσιαστικά αποτελεί το πρώτο τμήμα του-εν πολλοίς αξιοποίητου- παραλιακού μετώπου μήκους 45 χλμ., από το Φάληρο έως το Σούνιο. Με την ολοκλήρωση των έργων αυτών, το νέο Πάρκο του Φαληρικού Όρμου θα συνδεθεί (μέσω της Εσπλανάδας) με το Κέντρο Πολιτισμού Ι.Σ.Νιάρχος, την Μαρίνα Φλοίσβου και το υφιστάμενο Πάρκο Φλοίσβου, δημιουργώντας έναν μεγάλο πνεύμονα πρασίνου για τη Αθήνα και τις περιοχές του Πειραιά, του Φαλήρου, του Μοσχάτου, της Καλλιθέας και του Παλαιού Φαλήρου.

Ελληνικό

Αναδιαμόρφωση του χάρτη της αγοράς ακινήτων φέρνει η μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό, με τη ζήτηση για κατοικίες αλλά και για εμπορικούς χώρους να εκτοξεύεται, συμπαρασύροντας επίσης τις τιμές των ακινήτων στους όμορους δήμους. Όπως έχει αναφέρει και σε έκθεση της η Τράπεζα της Ελλάδος «Στα νότια προάστια και γενικότερα στο παράκτιο μέτωπο της Αττικής, τη λεγόμενη Αθηναϊκή Ριβιέρα, η εμβληματική επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού προβλέπεται ότι θα πυροδοτήσει έντονη ζήτηση για κατοικίες, τόσο εντός όσο και εκτός των ορίων της έκτασης του πρώην αεροδρομίου».

Οι πρώτες μεγάλες επενδύσεις που σχεδιάζονται στο Ελληνικό είναι μεταξύ άλλων η δημιουργία του ολοκληρωμένου Τουριστικού Συγκροτήματος με καζίνο (IRC) επένδυση συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, ο πύργος μικτής χρήσης που θα κατασκευαστεί εντός του Επιχειρηματικού Κέντρου (Commercial Hub) του Ελληνικού στην περιοχή της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, ο πύργος των κατοικιών (Marina Tower) καθώς και η ανάπτυξη δύο σύγχρονων, πολυτελών ξενοδοχείων και των αντίστοιχων τουριστικών – οικιστικών συγκρο#τημάτων στο παράκτιο μέτωπο.

Βοτανικός – Αλεξάνδρας

Σημαντικές ανακατατάξεις στο εγχώριο real estate θα επιφέρει η διπλή ανάπλαση σε Λεωφόρο Αλεξάνδρας και Βοτανικό. Ήδη μεγάλοι παίκτες της αγοράς ακινήτων έχουν σπεύσει να τοποθετηθούν στην περιοχή, ενώ τα πρώτα έργα στο Βοτανικό συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ που εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης, αποτελούν το πρώτο βήμα για την αναμόρφωση της περιοχής. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς «η διπλή ανάπλαση σε Λεωφόρο Αλεξάνδρας και Βοτανικό αποτελεί αναμφίβολα τη δεύτερη μεγαλύτερη ευκαιρία για το εγχώριο real estate μετά την επένδυση στο παραλιακό μέτωπο, τόσο για την Αττική όσο και τη χώρα συνολικά. Το μεγαλόπνοο σχέδιο σε βάθος χρόνου θα αποτελέσει το “μήλον της Έριδος” για τους επενδυτές, προσελκύοντας επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες θα αλλάξουν την εικόνα της πρωτεύουσας. Οι συνολικές παρεμβάσεις στη Λ. Αλεξάνδρας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 20 στρέμματα.

Θα πραγματοποιηθούν στην καρδιά της Αθήνας και θα απαιτήσουν επενδύσεις ύψους δεκάδων εκατ. ευρώ. Περιοχές όπως του Γκύζη και οι Αμπελόκηποι δεν αποκλείεται να αποτελέσουν το νέο επίκεντρο της πόλης, αντίστοιχα με εκείνο που είχε σημειωθεί στο παρελθόν στην περιοχή του Ψυρρή. Ο Βοτανικός θα δεχτεί τον μεγαλύτερο όγκο επενδύσεων. Οι επενδύσεις που θα γίνουν θα μετατρέψουν τη ζώνη βιομηχανίας-βιοτεχνίας και χονδρεμπορίου σε μια περιοχή που θα συμπεριλάβει σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, κοινόχρηστους χώρους, χώρους πρασίνου, καθώς και κτίρια κεντρικών λειτουργιών. Η παρέμβαση αυτή σε μια έκταση περίπου 220 στρεμμάτων θα αλλάξει τη σημερινή εικόνα και θα τη μετασχηματίσει σε μια περιοχή υψηλού προφίλ και αξίας στο κέντρο της πρωτεύουσας».

ΧΡΩΠΕΙ

Σε αλλαγή και αναβάθμιση της οδού Πειραιώς μαζί με τα υπόλοιπα έργα που προγραμματίζονται στην περιοχή αναμένεται να οδηγήσει η κατασκευή του πρότυπου Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου στο πρώην κτίριο της ΧΡΩΠΕΙ. Ο διαγωνισμός για την Πολιτεία Καινοτομίας βρίσκεται ήδη στη δεύτερη φάση του, μετά και την ανάρτηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο, το οποίο θα μεταμορφώσει την όψη της οδού Πειραιώς σε συνδυασμό με άλλα μεγάλα κτιριακά έργα που προγραμματίζονται εκεί, όπως το νέο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών.

Το Κέντρο Καινοτομίας θα κατασκευαστεί σε έκταση 18 στρεμμάτων επί της οδού Πειραιώς, στο ακίνητο στο οποίο στεγαζόταν στο παρελθόν η ΧΡΩΠΕΙ. Στο πλαίσιο της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Κέντρου Καινοτομίας στην Αθήνα και θα αναλάβει την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης και ανάδειξης της καινοτομίας και εμπορικής εκμετάλλευσης των εν λόγω εγκαταστάσεων.

Κορυδαλλός

Σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης αλλά και μελλοντικές υπεραξίες ανοίγονται στην περιοχή του Κορυδαλλού, με την απομάκρυνση των φυλακών και την δημιουργία πάρκου και πολυχώρου πολιτισμού στην θέση τους. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς η περιοχή του Κορυδαλλού μέχρι σήμερα, λόγω της ύπαρξης των φυλακών ήταν υποβαθμισμένη. Πλέον με τη μετεγκατάσταση η οικιστική περιοχή περιμετρικά των φυλακών Κορυδαλλού θα αλλάξει εικόνα προσελκύοντας επενδυτικό ενδιαφέρον όταν αρχίσουν να υλοποιούνται τα πρώτα έργα ανάπλασης, ενώ ραγδαία αύξηση των τιμών στα ακίνητα θα καταγραφεί όταν τα έργα αρχίσουν να αποκτούν τη τελική τους μορφή.

Προς επίρρωση των παραπάνω, στελέχη της κτηματαγοράς αναφέρουν ως παράδειγμα την ιστορία του άλσους Αιγάλεω που για εκατό περίπου χρόνια (από το 1874 έως και το 1965) βρίσκονταν οι εγκαταστάσεις της Εταιρείας Ελληνικού Πυροδοτοποιείου το οποίο ήταν στην εποχή της ακμής του μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες της χώρας. Πέντε χρόνια μετά το τέλος της λειτουργίας του (1970) η έκταση περιήλθε στην ιδιοκτησία του δημοσίου, με αποτέλεσμα να κατεδαφιστούν τα κτίρια και ο χώρος να μετατραπεί σε άλσος, εντός του οποίου έχουν κατασκευαστεί σχολεία, αθλητικά κέντρα καθώς και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής – πρώην Τεχνολογικό Ίδρυμα Αθηνών. Το Άλσος Αιγάλεω αποτελεί πλέον έναν από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου στη δυτική Αθήνα ενώ αποτελεί και την ακριβότερη περιοχή για αγορά ή ενοικίαση κατοικίας στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Προαστίων ειδικά αν το ακίνητο βρίσκεται περιμετρικά του άλσους.