Η Ελλάδα γίνεται επίκεντρο ξένων επενδυτών και η οικοδομή παίρνει πάλι τα πάνω της!

Η φετινή χρονιά ήταν μία από τις πιο επιτυχημένες, καθώς εκτιμάται ότι τα έσοδα από τον τουρισμό θα αγγίξουν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε αρκετές μάλιστα περιοχές δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η τουριστική high season και προβλέπεται παράταση. Το «ελληνικό καλοκαίρι» αποτελεί ένα ιδιαίτερα κερδοφόρο brand και όλο και περισσότεροι επενδυτές θέλουν ένα μερίδιό του.

Το profile των νέων επενδύσεων

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει γίνει επενδυτικό επίκεντρο σε ό,τι αφορά τον τουρισμό. Η δημιουργία νέων υπερσύγχρονων τουριστικών μονάδων που απευθύνονται σε εξειδικευμένα κοινά, αποτελεί μία ιδιαίτερα κερδοφόρα δραστηριότητα για τον κατασκευαστικό τομέα. Τα μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία αναλαμβάνουν τη δημιουργία κτηρίων τα οποία έχουν χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα, εξοικονομούν ενέργεια με διάφορους τρόπους και είναι αρμονικά ενταγμένα στο περιβάλλον που βρίσκονται -από άποψη αισθητικής-, ακολουθώντας τις διεθνείς σχεδιαστικές τάσεις. Κυρίαρχο στοιχείο τους είναι η λειτουργικότητα, η απλότητα και φυσικά η αξιοποίηση των premium υλικών τα οποία αντανακλούν και την ποιότητα των υπηρεσιών.

Η καλή πλευρά του ανταγωνισμού

Οι νέες επενδύσεις όμως, θέτουν ψηλότερα τον πήχη και για τους παλιούς παίχτες στον ξενοδοχειακό τουρισμό. Έτσι, πλέον όλο και περισσότερες μονάδες αναζητούν λύσεις και νέες τεχνολογίες ώστε να μην πετύχουν μονάχα μία αισθητική αναβάθμιση, αλλά να μπορέσουν να ενσωματώσουν νέα συστήματα και τεχνολογίες που μειώνουν τις ενεργειακές ανάγκες. Ταυτόχρονα επιτρέπουν την ανάπτυξη υπηρεσιών που κάποτε ήταν «πολυτέλεια», όπως spa, σάουνες, ειδικούς χώρους εργασίας, συνεδρίων και πολλά άλλα.

Ο αστικός τουρισμός

Ένα μεγάλο μέρος των επενδυμένων κεφαλαίων αφορά παλιά σπίτια -ή ακόμη και ολόκληρα κτήρια- μέσα στις μεγάλες ελληνικές πόλεις που μεταμορφώνονται σε καινοτόμες και ιδιαίτερα ελκυστικές κατοικίες για βραχυπρόθεσμη ενοικίαση. Εδώ υπάρχει η μεγάλη πρόκληση για τους αρχιτέκτονες και τους τεχνίτες, καθώς πολλά από αυτά τα projects είναι εντελώς καινοτόμα ή πειραματικά. Τα άριστης ποιότητας υλικά συναντιούνται με διάφορα συστήματα –ανάλογα την ιδέα και το ποιους θα φιλοξενήσει το κτήριο- και δημιουργούν κάτι το μοναδικό. Τέτοια projects βλέπουμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κυρίως, όπου αποτελούν και πεδία συνάντησης τουριστών που έρχονται για να συνδυάσουν την αστική εξερεύνηση με την δουλειά τους, όπως οι digital nomads. Η συνολική εμπειρία είναι και αυτή που καθορίζει πόσο διάστημα θα μείνουν, αλλά και το πόσα χρήματα θα διαθέσουν.