Αισθητή αύξηση στο τελικό κόστος των νεόδμητων ακινήτων καταγράφεται το τελευταίο διάστημα. Αιτία η αύξηση του οικοδομικού κόστους, ενώ κι ο αυξημένος πληθωρισμός επηρεασε σημαντικά το τελικό κόστος. 

Ο πληθωρισμός και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα επηρεάζουν βασικά υλικά κατασκευής, όπως ο οικοδομικός σίδηρος με τα αποθέματα να μειώνονται και την τιμή του να έχει αυξηθεί κατά 80%, από τα 600 ευρώ το τόνο στα 1.100 ευρώ τον τόνο. Οι συνεχείς ανατιμήσεις των οικοδομικών υλικών έχουν προκαλέσει σοκ στην αγορά ακινήτων αφού οι παραγγελίες υλικών, αποδεικνύονται εξαιρετικά ρευστές καθώς με άλλη τιμή γίνονται οι παραγγελίες ενώ με την παραλαβή των υλικών οι τιμές μπορεί να έχουν διαφοροποιηθεί, όπως επισημαίνουν πηγές της αγοράς.

Ενδεικτικό της ρευστότητας της κατάστασης είναι ότι οι συμβάσεις προμήθειας υλικών (με κλειδωμένη τιμή) μέχρι πρόσφατα είχαν 3μηνη διάρκεια, ωστόσο πλέον έχουν περιοριστεί στις 20 ημέρες. Στο πλαίσιο αυτό οι κατασκευαστές μετακυλύουν το επιπλέον κόστος με τρεις τρόπους:

  • Με αύξηση των τιμών των ακινήτων που έχουν μείνει απούλητα το προηγούμενο διάστημα πριν την άνοδο του οικοδομικού κόστους
  • Με συμπίεση του περιθωρίου κέρδους τους
  • Με επιλογή φθηνότερων υλικών με στόχο τον μετριασμό του αυξημένου κόστους