Σε εφαρμογή θέτει ξανά η κυβέρνηση την στεγαστική κοινωνική πολιτική για νέα ζευγάρια, χαμηλόμισθους και άνεργους με τη χορήγηση φθηνών έως και άτοκων δανείων για την ανέγερση ή την αγορά κατοικίας. Ο «νέος ΟΑΕΔ» στο πλαίσιο της στεγαστικής του πολιτικής θα ενεργοποιήσει και την κατασκευή, ανακατασκευή και παραχώρηση-ενοικίαση κατοικιών με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Όπως προκύπτει από το σχετικό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή, ο ΟΑΕΔ, που μετονομάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), θα παρέχει μεταξύ άλλων και φθηνά σπίτια σε νέα ζευγάρια, μισθωτούς, ανέργους αλλά και νέους, δάνεια και επιδότηση ενοικίου. Ήδη ο ΟΑΕΔ θα σχεδιάζει εναλλακτικές πολιτικές στέγασης, ενώ βάσει των διατάξεων του νομοσχεδίου θα ενεργοποιήσει και την κατασκευή, ανακατασκευή και παραχώρηση-ενοικίαση κοινωνικών κατοικιών με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), την επιδότηση ενοικίου καθώς και την επιχορήγηση για την αγορά κατοικίας με επιδοτούμενα δάνεια.

Συγκεκριμένα, εισάγονται ρυθμίσεις που διευκολύνουν τόσο την απόκτηση/ανέγερση ακινήτων που θα διατεθούν για τη στέγαση εργαζόμενων, ανέργων και των οικογενειών τους, όσο και την αξιοποίηση της περιουσίας του νέου ΟΑΕΔ – ΔΥΠΑ, για την αύξηση των εσόδων. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε, επεκτείνονται οι αρμοδιότητες της ΔΥΠΑ, έτσι ώστε πέρα από την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του εργατικού δυναμικού, να μπορεί η ΔΥΠΑ να ασχοληθεί και με τις στεγαστικές ανάγκες των νέων, μέσω της χορήγησης παροχών και της υλοποίησης σχετικών προγραμμάτων.

Νέες αυξήσεις τιμών

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές των νέων διαμερισμάτων το 2021 για τέταρτη συνεχή χρονιά, κατέγραψαν αύξηση κατά 7,1% (4,5% το 2020), σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι υψηλότεροι ετήσιοι ρυθμοί αύξησης στις τιμές διαμερισμάτων καταγράφηκαν στην Αθήνα (9,1%) και στη Θεσσαλονίκη (6,9%), ενώ αρκετά ηπιότεροι ήταν οι ρυθμοί αύξησης στις άλλες μεγάλες πόλεις και στις λοιπές ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της χώρας (5,4% και 4,6% αντίστοιχα).