Το ενδιαφέρον για την αγορά της κατοικίας για το πρώτο εξάμηνο του έτους αναμένεται να είναι ισχυρότερο συγκριτικά με το ίδιο διάστημα το 2021, αναφέρει πρόσφατη έρευνα της Cerved Property Services που έγινε σε επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων.

Εκτιμάται ακόμη ότι οι νεόδμητες κατασκευές και τα διαμερίσματα θα συγκεντρώσουν αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον, ενώ οι μονοκατοικίες, τα παλαιά ακίνητα και τα οικόπεδα αναμένεται να εμφανίσουν σταθεροποιητικές τάσεις. Τα σκήπτρα της ζήτησης κρατούν τα τουριστικά ακίνητα, με το 61% των ερωτηθέντων επαγγελματιών στο πλαίσιο της έρευνας της Cerved να αναμένουν αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων.

Ποιοι αγοράζουν;

Σύμφωνα άλλη έρευνα της Berkshire Hathaway HomeServices, για την αγορά κατοικίας σε ποσοστό άνω του 50% των συναλλαγών “πρωταγωνιστές” είναι αλλοδαποί. Ακολουθούν, σε ποσοστό 31% αγοραστές από την περιοχή ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), ενώ 24% των αγοραστών προέρχεται από χώρες εκτός ΕΜΕΑ. Οι εγχώριοι βέβαια, αγοραστές αντιπροσωπεύουν μία σημαντική αναλογία των επενδυτών, αποτελώντας το 45% του συνόλου. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 63% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι φέτος θα επιταχυνθεί η ανάπτυξη της αγοράς, ενώ το 89% των επαγγελματιών προβλέπει ότι θα καταστεί ανταγωνιστικότερη. Διαμερίσματα στο κέντρο της πόλης με ευκολία πρόσβασης σε μέσα μεταφοράς συγκεντρώνουν την υψηλότερη ζήτηση, με τη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων να προτιμάται περισσότερο, σε σχέση με τις μονοκατοικίες. Αντίθετα, η ζήτηση είναι περιορισμένη σε περιοχές εκτός των αστικών κέντρων.

Παραθεριστική κατοικία

Παράλληλα, σύμφωνα με την Engel&Volkers, οι παραθεριστικές κατοικίες κεντρίζουν το ενδιαφέρον των επενδυτών, με την πολυεθνική εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών να εκτιμά ότι το 2021 περίπου επτά στους δέκα πελάτες της είχαν, ήδη, αγοράσει μια παραθεριστική κατοικία ως πιθανή επένδυση ακινήτου. Σύμφωνα με την Engel&Volkers συγκριτικά με άλλους δημοφιλείς προορισμούς διακοπών στη Μεσόγειο, οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι σχετικά χαμηλές, προσφέροντας έτσι εξαιρετικές προοπτικές καλών αποδόσεων, τόσο για τους ιδιώτες αγοραστές, όσο και για τους θεσμικούς επενδυτές. Η υψηλή ζήτηση και η αυξανόμενη απήχηση της περιοχής μελλοντικά θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αυξήσεις τιμών. Σε ορισμένα μέρη, ήδη η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά. Επομένως, η τρέχουσα συγκυρία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Engel&Volkers ενδείκνυται για επένδυση στο ελληνικό real estate.