Μέτρα και κίνητρα φέρνουν ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τον κλάδο των κατασκευών.

Οι πρώτες εξαγγελίες και το θετικό κλίμα που καλλιεργείται ενισχύουν κατακόρυφα το ενδιαφέρον των επαγγελματιών ενόψει της έκθεσης του κλάδου Οικοδομή Expo 2019, που θα πραγματοποιηθεί στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος από τις 18 έως και τις 20 Οκτωβρίου. Η έκθεση εκτιμάται ότι θα δώσει ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα για τις ισχυρές προοπτικές που εμφανίζει η αγορά το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το οικονομικό κλίμα έχει ευνοηθεί από τις θετικές προσδοκίες που έχει καλλιεργήσει η κυβερνητική αλλαγή, την ίδια στιγμή που ο οικοδομικός κλάδος επανέρχεται στο προσκήνιο. Σύμφωνα με τα πρώτα μέτρα που εξήγγειλε η νέα κυβέρνηση, είναι φανερό ότι δίνει προτεραιότητα στο ρόλο που μπορεί να παίξει η οικοδομή για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Το τρίπτυχο

Ποια είναι όμως τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν και δημιουργούν βάσιμες προσδοκίες για την έξοδο από την δεκαετή κρίση του κλάδου της οικοδομής και την την κατάρρευση της κατασκευαστικής δραστηριότητας σε ποσοστό της τάξης του 90%; Το τρίπτυχο των δράσεων ξεκινά από τη μείωση της γραφειοκρατίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, εκτείνεται σε φορολογικά κίνητρα και καταλήγει στην επαναδραστηριοποίηση των τραπεζών στην αγορά των στεγαστικών δανείων. Πρόκειται για μέτρα που γίνει αποδεκτά με ανακούφιση από την οικοδομική αγορά καθώς αναμένεται να τονώσουν τη ζήτηση.

1. Γραφειοκρατία
Πιο συγκεκριμένα, στο μέτωπο της απλοποίησης των μεταβιβάσεων η νέα κυβέρνηση προανήγγειλε τη μείωση της γραφειοκρατίας και τον περιορισμό του πλήθους των δικαιολογητικών που απαιτούνται σήμερα για τη μεταβίβαση ακινήτου και που ουσιαστικά λειτουργούν αποτρεπτικά για κάθε τέτοιου είδους συναλλαγή. Μεταξύ άλλων όποιος κάνει μια μεταβίβαση ακινήτου θα μπορεί μέσω μιας απλής εκτύπωσης του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας από το Διαδίκτυο, να τεκμηριώσει ότι δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές χωρίς να απαιτείται έγκριση του τοπικού εφόρου.

2. Φορολογικά κίνητρα
Εκτός όμως από τη μείωση της γραφειοκρατίας προχωρά το πλέγμα φορολογικών κινήτρων που περιλαμβάνει την αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή και του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων, την έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά και την επέκταση του προγράμματος για ξένους αγοραστές ακινήτων.
Συγκεκριμένα η κυβέρνηση εξήγγειλε την άμεση θέσπιση κινήτρων που θα περιληφθούν στις πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις μέχρι το φθινόπωρο:
– Μείωση του ΕΝΦΙΑ που ξεκινά ήδη από το 2019 μεσοσταθμικά κατά 22% ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου. Στα επόμενα δύο χρόνια η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα φτάσει το 30%.
-Τριετές πάγωμα ΦΠΑ για τις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων .Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ και εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, το συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να έχει ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και τις εισροές συναλλάγματος, καθώς θα επιτρέψει ουσιαστικά στους ξένους αγοραστές ακινήτων στην Ελλάδα να αγοράζουν και καινούργια (επομένως και ακριβότερα) ακίνητα
-Αναστολή φόρου υπεραξίας για τα νεόδμητα ακίνητα
-Έκπτωση φόρου έως 50% για ενεργειακή ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων: ανεξάρτητα από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», ο ενδιαφερόμενος, είτε πρόκειται για επαγγελματία είτε για ιδιώτη χωρίς όρια εισοδήματος ή ακίνητης περιουσίας, εφόσον επιθυμεί να αναβαθμίσει το ακίνητό του, θα μπορεί κάνει τις δαπάνες και στη συνέχεια να προσκομίζει τα τιμολόγια και θα εισπράττει πίσω το 40% της δαπάνης ως έκπτωση φόρου.
– Επέκταση της «χρυσής βίζας» στους αγοραστές ακινήτων αξίας 200.000 ευρώ.

3. Στεγαστικά δάνεια
Την τελευταία τριετία η αγορά των στεγαστικών δανείων εμφανίζει σημάδια ανάπτυξης και αυξάνεται με ρυθμό της τάξης του 35% ετησίως. Από τα 370 εκατ. ευρώ που έκλεισε το 2018, φέτος αναμένεται να φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ και το 2020 τα 700 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η μείωση των χορηγήσεων οφείλεται στη μικρή ζήτηση καθώς από από τις 69.000 μεταβιβάσεις ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν το 2017, μόλις το 15% αποκτήθηκε μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης.

ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019

Με τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί να έχουν δώσει ήδη το πρώτο στίγμα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου με θέμα “Η επόμενη μέρα για τον κλάδο της Οικοδομής: Κίνητρα, προκλήσεις, προοπτικές, πως μπορεί η οικοδομή να γίνει ξανά η ατμομηχανή της ανάπτυξης για τη χώρα”.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την πρώτη ημέρα της έκθεσης, “ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019” δίνοντας το στίγμα της νέας εποχής στην οποία εισέρχεται ο κλάδος της οικοδομής. Η έκθεση απευθύνεται αποκλειστικά σε επαγγελματίες και ειδικότερα στο εξειδικευμένο κοινό της αγοράς των κατασκευών, σε μηχανικούς, αρχιτέκτονες, εργολάβους, στελέχη κατασκευαστικών εταιρειών, επαγγελματίες της οικοδομής, των υλικών και του design.

Η “ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019” φιλοδοξεί να αναδειχθεί στο μεγαλύτερο εκθεσιακό event του κατασκευαστικού κλάδου όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου. Προσανατολισμένη στην εξωστρέφεια, η “ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019” θα δεχθεί επισκέπτες από όλες τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου. Ήδη στην έκθεση έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 200 επιχειρηματικές αποστολές, που περιλαμβάνουν εκπροσώπους των μεγαλύτερων κατασκευαστικών εταιρειών, από 17 χώρες στόχους των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Β. Αφρικής, στις οποίες καταγράφεται ή αναμένεται να καταγραφεί σημαντική ζήτηση για τον κατασκευαστικό κλάδο. Στο πλαίσιο της έκθεσης προγραμματίζονται πάνω από 5500 συναντήσεις B2B, για τις οποίες ήδη έχει εκδηλωθεί σημαντικό ενδιαφέρον.