Σημαντικές αλλαγές στο real estate της ευρύτερης περιοχής θα επιφέρει η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου που θα ενοποιήσει το κομμάτι από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι και τον Άλιμο, καθιστώντας πλέον την παράκτια περιοχή πιο εύκολα προσβάσιμη για τους κατοίκους όχι μόνο των γύρω δήμων, αλλά και όλου του Λεκανοπεδίου.

Η ολοκλήρωσή του έργου αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά σε επίπεδο αγοραστικού ενδιαφέροντος περιοχές όπως η Βουλιαγμένη, η Γλυφάδα και το Ελληνικό, αλλά και άλλες, όπως το Παλαιό Φάληρο, τη Βάρη, το Λαγονήσι, την Παλαιά Φώκαια και τα Λεγρενά. Η περιοχή του Φαληρικού Όρµου καταλαµβάνει έκταση 800 στρεµµάτων κατά µήκος ακτογραµµής µήκους περίπου 2 χλµ. και περιλαμβάνει την παραλιακή ζώνη πέριξ των αστικών περιοχών Μοσχάτου, Καλλιθέας και Παλαιού Φαλήρου, από την εκβολή του Κηφισού Ποταµού µέχρι το ∆ηµοτικό Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Παλαιού Φαλήρου. Ουσιαστικά αποτελεί το πρώτο τμήμα του −εν πολλοίς αναξιοποίητου− παραλιακού μετώπου, μήκους 45 χλμ., από το Φάληρο έως το Σούνιο.

Εκτός από τα έργα της πρώτης φάσης, κλείδωσε μέσω ΕΣΠΑ και η χρηματοδότηση της β΄ φάσης της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου.

Τα έργα της δευτερης φάσης προβλέπουν τη δημιουργία ενός τεράστιου Πάρκου που θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη προσβασιμότητα στο παραλιακό μέτωπο της περιοχής και την περιβαλλοντική αναβάθμιση της, την κατασκευή πάρκινγκ 900 θέσεων, την κατασκευή γραμμικών κτιρίων συνολικής έκτασης 3.500 τετραγωνικών με χρήσεις εμπορικές, εστίασης, και αναψυχής. Να σημειωθεί ότι η περιοχή του Φαληρικού Όρµου καταλαµβάνει έκταση 800 στρεµµάτων κατά µήκος ακτογραµµής µήκους περίπου 2 χλµ. και περιλαμβάνει την παραλιακή ζώνη πέριξ των αστικών περιοχών Μοσχάτου, Καλλιθέας και Παλαιού Φαλήρου, από την εκβολή του Κηφισού Ποταµού µέχρι το ∆ηµοτικό Αθλητικό Κέντρο του δήμου Παλαιού Φαλήρου. Ουσιαστικά αποτελεί το πρώτο τμήμα του-εν πολλοίς αξιοποίητου- παραλιακού μετώπου μήκους 45 χλμ., από το Φάληρο έως το Σούνιο. Με την ολοκλήρωση των έργων αυτών, το νέο Πάρκο του Φαληρικού Όρμου θα συνδεθεί (μέσω της Εσπλανάδας) με το Κέντρο Πολιτισμού Ι.Σ.Νιάρχος, την Μαρίνα Φλοίσβου και το υφιστάμενο Πάρκο Φλοίσβου, δημιουργώντας έναν μεγάλο πνεύμονα πρασίνου για τη Αθήνα και τις περιοχές του Πειραιά, του Φαλήρου, του Μοσχάτου, της Καλλιθέας και του Παλαιού Φαλήρου.

Η υλοποίηση του έργου του νέου παράκτιου πάρκου στο Φάληρο συμπίπτει με την εκκίνηση των έργων στο Ελληνικό και το μεγάλο Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό. Μαζί τα δύο πάρκα θα αποτελέσουν τους δύο σημαντικότερους πνεύμονες πρασίνου στα Νότια Προάστια και από τα μεγαλύτερα στο του Μητροπολιτικό Συγκρότημα της Αθήνας.

Οι επενδύσεις των 2,5 δισ. ευρώ στην Αθηναϊκή Ριβιέρα αλλάζουν την Αττική

Επενδύσεις άνω των 2,5 δισ ευρώ προγραμματίζονται στην Αθηναϊκή Ριβιέρα η οποίες αναμένεται να αλλάξουν άρδην την εικόνα της παραλιακής ζώνης της Αττικής. Τα νέα project σε συνδυασμό με τις αναπλάσεις που πραγματοποιούνται κατά μήκος της αθηναϊκής ακτογραμμής, αναμένεται να προσελκύσούν το ενδιαφέρον ελλήνων αλλά και ξένων αγοραστών.

Μητροπολιτικό πάρκο Ελληνικού

Στα ύψη έχει εκτοξεύσει τις τιμές των ακινήτων στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο Ελληνικό, η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου, ένα από το εμβληματικά έργα της χώρας που θα φέρει σημαντικές ανατατάξεις όχι μόνο στην οικιστική ανάπτυξη αλλά και στον τομέα των επαγγελματικών ακινήτων.

Εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου αναμένεται να δημιουργηθεί μία νέα πόλη.

Όπως ο Πύργος Κατοικιών, ύψους έως 200 μέτρων, με συνολική επιφάνεια 45.000 τ.μ., που θα έχει πανοραμική θέα τόσο στη θάλασσα όσο και στην υπόλοιπη έκταση του Ελληνικού αλλά και στην πόλη της Αθήνας αλλά και οι υπόλοιπες οικιστικές αναπτύξεις που προγραμματίζονται εντός της έκτασης. Στελέχη της κτηματαγοράς εκτιμούν ότι εκτός από την οικιστική ανάπτυξη, θα καταγραφούν αυξήσεις των αξιών στα επαγγελματικά ακίνητα , διότι η ανάπτυξη του επιχειρηματικού πάρκου μέσα στο Ελληνικό θα αναβαθμίσει την κτηματαγορά των επαγγελματικών ακινήτων και θα οδηγήσει τα νότια προάστια να γίνουν σημαντικό επιχειρηματικό κέντρο.

Ο νέος ποδηλατόδρομος των 22 χιλιομέτρων

Ένας ενιαίος ποδηλατόδρομος αλλά και πεζόδρομος μήκους 22 χλμ. πλάι στη θάλασσα, ενώνοντας το ΣΕΦ με την Βουλιαγμένη, αναμένεται σύντομα να πάρει σάρκα και οστά.  Ωστόσο η ποδηλατική διαδρομή από το Φάληρο μέχρι την Βουλιαγμένη θα είναι μόνο η αρχή, καθώς στην συνέχεια η ανάπλαση θα συνεχιστεί μέχρι το Σούνιο καλύπτοντας μια απόσταση 48 χλμ. φτάνοντας συνολικά τα 70 χλμ. Η καινούργια αυτή ποδηλατική διαδρομή θα συνδέει τον Πειραιά με τη Βουλιαγμένη και τελικά με τη Γλυφάδα. Ένα έργο που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και σηματοδοτεί με τον τρόπο του την ανάγκη της Αθήνας να ανοιχτεί προς τη θάλασσα.

Σημαντική συμβολή κι από τους δήμους

Έργο, που όπως είπε ο πρωθυπουργός, γίνεται πράξη με τα projects των δήμων, την εμβληματική επένδυση του Ελληνικού που βρίσκεται στα τελευταία της στάδια για να ξεκινήσει, με το καινούργιο δρομολογούμενο πάρκο στο Φαληρικό Όρμο. Το πρώτο στάδιο αφορά την ένωση 8 δήμων των νοτίων προαστίων, ενώ την αρμοδιότητα θα έχουν το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Πρόκειται για ένα έργο μαμούθ καθώς απαιτούνται να ξεπεραστούν μια σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με το ιδιοκτησιακό καθεστώς που υπάρχει στο παραλιακό μέτωπο.