Αισιόδοξος για την πορεία της αγοράς των χημικών προϊόντων για κατασκευές, εμφανίζεται ο επικεφαλής της PENETRON HELLAS A.B.E.E., Θοδωρής Μεντζικοφάκης.

Με τη βοήθεια των νέων αναπτυξιακών πακέτων που έχουν εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό, ο κ. Μετζικοφάκης εκτιμά ότι οι πωλήσεις του κλάδου θα ενισχυθούν κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους ενώ για το 2022 προβλέπει «εκρηκτική ανάπτυξη». Μιλώντας στο ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO NEWS ο διευθύνων σύμβουλος της PENETRON HELLAS A.B.E.E. αναλύει τα στοιχεία που επηρέασαν τις εταιρείες πρώτων υλών, αλλά και μεταποιημένων προϊόντων στα χημικά κατασκευών, μέσα στην πανδημία του 2020, αλλά και πώς εξελίσσονται αυτές οι αγορές στις αρχές του 2021 και στο επόμενο διάστημα. Ο ίδιος παρουσιάζει τις τεχνολογικές λύσεις που προσφέρει η Penetron για τη σύγχρονη οικοδομή και εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία της εταιρείας το 2021. Παράλληλα ο κ. Μεντζικοφάκης εκφράζει την στήριξή του στην έκθεση ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ βασικό ο κατασκευαστικός κλάδος της Οικοδομής και των Έργων να μπορεί να συναντιέται σε μια τέτοια εκδήλωση και να προβάλλονται οι νέες τεχνολογίες.

Κύριε Μεντζικοφάκη, ποιες ήταν οι κυριότερες εξελίξεις στις αγορές των χημικών προϊόντων για κατασκευές (construction chemicals) εντός της πανδημίας και στην περίοδο 2020 – 2022;

Σίγουρα, όπως και οι περισσότεροι άλλοι κλάδοι της βιομηχανίας και του εμπορίου, έτσι και οι εταιρείες των προϊόντων στα χημικά κατασκευών (construction chemicals), βίωσαν πέρυσι το Μάρτιο και τον Απρίλιο, το αρχικό σοκ της πανδημίας, με τα εξειδικευμένα καταστήματα του κλάδου δομικών και μονωτικών προϊόντων, αλλά και των χρωμάτων και εργαλείων να επηρεάζονται σημαντικά από τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα. Επιπλέον, οι βιομηχανίες παραγωγής/μεταποίησης, καθώς και οι μεγάλοι παραγωγοί και διακινητές των Α’ υλών, ακολούθησαν και αυτοί με τη σειρά τους πτωτική πορεία, η οποία για τους περισσότερους επεκτάθηκε και στο δεύτερο εξάμηνο του 2020. Σημαντικό να αναφέρουμε ότι, από τα μέσα της προηγούμενης χρονιάς, διαφάνηκαν οι πρώτες, αλλά σημαντικές πιέσεις στις τιμές των Α’ υλών στην αύξηση των μεταφορικών, όπως και οι αυξητικές τάσεις, ειδικά προς στα τέλη της χρονιάς, στην ενέργεια και στις τιμές του πετρελαίου, μετά την αρχική κατάρρευση, στην αρχή της πανδημίας. Δυστυχώς, οι φόβοι όλων επιβεβαιώθηκαν και, από τις αρχές του 2021, το «σκαρφάλωμα» των τιμών σχεδόν σε όλα τα προϊόντα του κατασκευαστικού κλάδου, όπως ο σίδηρος, τα δομικά προϊόντα, τα χημικά κατασκευών, τα μονωτικά, τα πλαστικά, αλλά και τα χρώματα, καθώς και κάποια από τα εργαλεία, αποτελούν μια εξελισσόμενη κατάσταση, που δυστυχώς ενδέχεται να σταθεροποιηθεί στο δεύτερο εξάμηνο της νέας χρονιάς. Είναι αλήθεια πως, για διαφορετικούς και πολυποίκιλους λόγους, οι τιμές, αλλά και οι σημαντικές ελλείψεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, κάνουν τις αγορές των κατασκευαστικών προϊόντων να ταλαντεύονται σε περιδίνηση αυξητικών τιμών και σημαντικών ελλείψεων.

Το σημαντικό όμως είναι ότι, παρ’ όλα αυτά, φαίνεται πως η αγορά, τόσο των χημικών και μονωτικών, όσο και των άλλων δομικών και κατασκευαστικών προϊόντων άντεξε, έτσι ώστε οι περισσότερες εταιρείες το 2020 στην Ελλάδα να «κλείνουν» την οικονομική χρονιά τους, είτε λίγο κάτω από το «δυνατό» 2019, είτε αρκετές, αυξητικά και βέβαια με τις περισσότερες εταιρείες του κλάδου να προσβλέπουν σε σημαντική αύξηση εντός της επόμενης περιόδου του 2021. Σίγουρα όλοι μας ευχόμαστε και περιμένουμε το 2022 να μετατραπεί σε εκρηκτική χρονιά ανάπτυξης, με τους περισσότερους κλάδους της βιομηχανίας, των κατασκευών, του εμπορίου, του τουρισμού και των υπηρεσιών να προετοιμάζονται κατάλληλα και βέβαια με επενδυτική διάθεση και ενδιαφέρον.

Μιλήστε μας για την PENETRON, την ιστορία της εταιρείας, σε ποιον τομέα δραστηριοποιείται και ποια είναι η θέση της στην αγορά; Σε ποια εμβληματικά μεγάλα έργα έχετε συμμετάσχει;

Η εταιρεία PENETRON INTERNATIONAL ιδρύεται στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1970, από τον Robert J. Revera, έναν βετεράνο της βιομηχανίας σκυροδέματος, που ενέπνευσε στην PENETRON INTERNATIONAL την αφοσίωση στα υψηλά τεχνικά πρότυπα. Τα προϊόντα Penetron, στον τομέα της στεγανοποίησης, επισκευής και προστασίας των κατασκευών από οπλισμένο σκυρόδεμα, βασισμένα στην τεχνολογία ανάπτυξης κρυστάλλων εξελίσσονται συνεχώς, μέσα από το πέρασμα του χρόνου, μέσω της έρευνας στην τεχνολογία των υλικών, καθώς και μέσω της διαδραστικής επικοινωνίας και ενημέρωσης των μηχανικών και των επαγγελματιών στον τομέα των κατασκευών. Η εταιρεία, ήδη από τις αρχές του 21ου αιώνα, διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στα προϊόντα ανάπτυξης κρυστάλλων και διευρύνει τη γκάμα των προϊόντων της περαιτέρω, αναπτύσσοντας παράλληλα το δίκτυο για την κάλυψη της παγκόσμιας αγοράς, έχοντας στο «τιμόνι» τον υιό Robert G. Revera σαν CEO και πρόεδρο του εταιρικού ομίλου. Στα πλαίσια αυτής της ανάπτυξης, το Νοέμβριο του 2006, ιδρύεται στην Αθήνα η PENETRON HELLAS, θυγατρική της PENETRON INTERNATIONAL, στην οποία συμμετέχω στην ιδρυτική ομάδα ως διαχειριστής και μέτοχος επένδυσης. Η νέα αυτή εταιρεία καλύπτει την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τόσο σε θέματα διανομής των προϊόντων Penetron, όσο και στην ανάπτυξη και τεχνική υποστήριξη των τεχνολογιών της εταιρείας. Το 2016, εγκαινιάζεται στην Αθήνα το κέντρο εκπαίδευσης και τεχνικής υποστήριξης, που απευθύνεται σε περισσότερες από 60 χώρες παγκοσμίως. Η PENETRON, την τελευταία εικοσαετία, είναι πια αναγνωρισμένη δύναμη της αγοράς των χημικών για κατασκευές και σίγουρα ισχυρή Market Leader στον τομέα των προϊόντων ενδοχημικής δράσης, που περιλαμβάνει τόσο τα προϊόντα με ανάπτυξη κρυστάλλων στο σκυρόδεμα, όσο και τη γκάμα της τεχνολογίας των βιοχημικών προϊόντων για προστασία σκυροδέματος, σε ιδιαίτερα διαβρωτικά και όξινα περιβάλλοντα. Με περισσότερα από 150 προϊόντα και πάνω από 20 κατηγορίες, οι λύσεις Penetron καλύπτουν πολύ απαιτητικές εφαρμογές στεγανοποίησης, επισκευής, αλλά και προστασίας των κατασκευών. Η εταιρεία έχει παγκόσμια παρουσία σε πάνω από 100 χώρες, με αρκετές παραγωγικές μονάδες σε Αμερική, Ευρώπη και Ασία.

Σημαντικά έργα που η εταιρεία μας έχει συμμετάσχει, μέσα στην πορεία αυτών των 15 ετών στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σίγουρα είναι πάρα πολλά, ειδικά στον τομέα των κτιριακών, αλλά και των έργων υποδομής, καθώς και των βιομηχανικών εγκαταστάσεων, αλλά και των υδραυλικών έργων διαχείρισης του νερού ως πόσιμο, αλλά και για άρδευση, ή και των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και βιοαερίου. Χαρακτηριστικά θα αναφέρω, όσον αφορά τη στεγανοποίηση του σκυροδέματος, τη βαθιά υπόγεια κατασκευή των -26 m, του νέου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, το σταθμό παραγωγής ρεύματος Πτολεμαΐδα V, την επισκευή και προστασία των υπόγειων διαβάσεων στον Εθνικό οδικό άξονα Ελευσίνας-Κορίνθου-Πάτρας, τα Χ.Υ.Τ.Α  και εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού Αθήνας (Φυλής) και Θεσσαλονίκης (Μαυροράχης), δεκάδες μονάδες βιοαερίου στη Βόρεια Ελλάδα, τη μαρίνα Frapa στην Κροατία, με το πρώτο υποθαλάσσιο εστιατόριο στην Ευρώπη, αλλά και το φράγμα Djerdap στο Δούναβη, στα σύνορα Σερβίας-Ρουμανίας. Τέλος, να αναφέρω τις εκατοντάδες πολυτελών ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων σε Ελλάδα, Κύπρο και Βαλκάνια, τα περισσότερα σε δύσκολο διαβρωτικό, παραθαλάσσιο περιβάλλον, αλλά και πολυώροφους κτιριακούς πύργους  σε όλη την περιοχή δράσης.

Ποιες είναι οι τεχνολογικές λύσεις που προσφέρει η PENETRON για τη σύγχρονη οικοδομή και σε ποια ζητούμενα απαντούν;

Η εταιρεία PENETRON, εδώ και πέντε δεκαετίες, έχει εξελίξει την τεχνολογία των προϊόντων με βάση το τσιμέντο και με ανάπτυξη κρυστάλλων για κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα, με μια πλήρη γκάμα σε επαλειφόμενα, επισκευαστικά, ταχύπηκτα ενέματα, αλλά και πρόσμικτα σκυροδέματος, καθώς και υλικά επίπασης βιομηχανικών δαπέδων, έτσι ώστε να είναι δυνατή η εφαρμογή του συστήματος, τόσο σε νέες, όσο και σε υφιστάμενες κατασκευές. Τα οφέλη πολλά, καθώς το οπλισμένο σκυρόδεμα, εκτός από πλήρη και μόνιμη στεγανοποίηση, προστατεύεται από τη διάβρωση των οπλισμών του και την παγοπληξία, ενώ μειώνεται σημαντικά η ενανθράκωση και αυξάνονται οι χημικές και μηχανικές του αντοχές, ενώ παράλληλα, η διαδικασία παραγωγής των κρυστάλλων μέσα στο σκυρόδεμα, με την παρουσία νερού ή υψηλής υγρασίας, είναι συνεχώς ενεργή, σαν αυτοΐαση (Self-Healing). Το σκυρόδεμα λοιπόν, με συνδυασμό όλων των παραπάνω ευεργετημάτων, παραμένει Ανθεκτικό στο χρόνο (Durability of Concrete), αυξάνοντας σημαντικά το χρόνο ζωής των κατασκευών. Αυτό προσδίδει στις κατασκευές υπεραξία, μειώνοντας δραστικά το κόστος συντήρησης και επισκευών. Να πούμε ακόμη ότι η PENETRON έχει αναπτύξει και άλλες τεχνολογίες, όπως των υγρών ενδοχημικών προϊόντων, που προσδίδουν στο σκυρόδεμα υψηλή σκληρότητα ή δραστική μείωση της απορροφητικότητας, με εφαρμογές σε δάπεδα και δώματα. Επίσης, είναι σημαντικό να αναφέρουμε την πρόσφατα καινοτόμα τεχνολογία με βιοχημικά προϊόντα γεωπολυμερών, με εξαιρετική αντίσταση σε ιδιαίτερα διαβρωτικό περιβάλλον, όπως το υδρόθειο και το θειικό οξύ, στις εγκαταστάσεις οργανικών λυμάτων και βιοαερίου. Όλα τα παραπάνω υποστηρίζονται από μία εξαιρετική ομάδα τεχνικής υποστήριξης και πωλήσεων, από μηχανικούς και τεχνικούς άρτια εκπαιδευμένους, με επιστημονική κατάρτιση και πολύχρονη εμπειρία, ώστε να εγγυάται το ορθό και εργονομικά αποδεκτό αποτέλεσμα. Καλύπτουμε έτσι το τρίπτυχο: Ανάλυση των Προβλημάτων και Απαιτήσεων, Σύστημα Λύσεων με Εγγυημένο Αποτέλεσμα, Εργονομία και Μακροβιότητα Κατασκευής.

Ποια είναι η εικόνα που έχετε για την αγορά της οικοδομής το 2020; Ποιες αγορές «κράτησαν» και πού καταγράφηκε η μεγαλύτερη πίεση εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας;

Όπως είπα και στην ανάλυση της αγοράς των προϊόντων στα χημικά κατασκευών, αλλά και των άλλων δομικών προϊόντων για κατασκευές, γενικά η αγορά «κράτησε» και οι περισσότερες εταιρείες, κάποιες με απώλειες και κάποιες με αυξητικές τάσεις το 2020, ακόμα και μέσα στην κρίση της πανδημίας, όπως άλλωστε και η δική μας, PENETRON HELLAS A.B.E.E., περνάνε στο 2021 με αισιοδοξία. Βέβαια, ο κλάδος του χώρου των κατασκευών, που σχετίζεται άμεσα με την εστίαση και τον τουρισμό, δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα εντός του 2020, αλλά προβλέπουμε αυτή η εικόνα να αντιστραφεί εντός του 2021 και περαιτέρω. Το ίδιο σε κάποιο βαθμό ίσχυσε και στο βιομηχανικό κλάδο και στον ευρύτερο τομέα των δημοσίων έργων και της ενέργειας. Σίγουρα, το πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς, για τους περισσότερους κλάδους της οικοδομής, θα έχει αυξητικές τάσεις, μερικώς υποβοηθούμενο και από τις σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των μεταποιημένων προϊόντων, αλλά και των Α’ υλών. Στο δεύτερο εξάμηνο περιμένουμε και περαιτέρω ενίσχυση των πωλήσεων, αλλά και της κατασκευής και των κλάδων υπηρεσίας (εδώ βέβαια θα βοηθήσουν δυναμικά και τα νέα αναπτυξιακά πακέτα, που έχει εξαγγείλει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός) και λογικά η ανάπτυξη θα συνεχιστεί εκρηκτικά και το 2022, παράλληλα με την επιστροφή της κοινωνίας στην ομαλότητα, ελπίζοντας, πια, η πανδημία να εγκαταλείψει οριστικά την κυριαρχία της πάνω στην καθημερινότητα και τις ζωές όλων μας, μετά από σχεδόν 2 χρόνια.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Ποια ήταν η πορεία της PENETRON HELLAS A.B.E.E. και ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για το 2021;

Σίγουρα, η εταιρεία μας ανήκει στις ιδιαίτερες περιπτώσεις, αφού πέρυσι, στην έναρξη της πανδημίας και παρά το γενικευμένο αρνητικό περιβάλλον, ιδιαίτερα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, αφού έκανε μια μικρή «κοιλιά» τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, σύντομα επανήλθε σε αυξητική πορεία. Την ίδια ανοδική πορεία είχε άλλωστε και τα τελευταία τουλάχιστον 6 χρόνια, με μέση αύξηση των πωλήσεων, περίπου 20-23% και μονίμως με σημαντική κερδοφορία  και σημειώνοντας το 2020 αύξηση πωλήσεων, άνω του 22%, με συνολικές πωλήσεις τα 8,2 εκατομμύρια ευρώ. Όπως διαφαίνεται, το πρώτο τετράμηνο του 2021, οι πωλήσεις θα ξεπεράσουν σε ποσοστό αύξησης το 20% και βέβαια τα προγνωστικά μας λένε, πως η φετινή χρονιά θα κλείσει εξαιρετικά για την εταιρεία μας, ξεπερνώντας, πιθανότατα, το φετινό στόχο των 9 εκατομμυρίων ευρώ και με σημαντική κερδοφορία, ίσως και άνω των 1,7 εκατομμυρίων ευρώ προ φόρων. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι η εταιρεία μας, εκτός της διεύρυνσης των εγκαταστάσεών της στην Αθήνα (Αχαρνές), με επέκταση των γραφείων της και του νέου κέντρου διανομής προϊόντων, έχει εγκαθιδρύσει γραφεία υποστήριξης σε Θεσσαλονίκη, Βελιγράδι/Σερβία και Ποντγκόριτσα/Μαυροβούνιο. Ταυτόχρονα, όπως και πέρυσι εντός της κρίσης, η PENETRON HELLAS A.B.E.E., συνεχίζει την πρόσληψη νέων στελεχών και παράλληλα την επιμόρφωση και εξέλιξη των υπαρχόντων, έτσι ώστε η ομάδα του ανθρώπινου δυναμικού της να μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των καιρών, αλλά και της επερχόμενης έντονης ανάπτυξης της επόμενης περιόδου, όπως ερμηνεύουμε στο διοικητικό επιτελείο της εταιρείας.

Θα στηρίζατε με τη συμμετοχή σας την κλαδική διεθνή έκθεση Build Expo-Οικοδομή 2021, τον Οκτώβριο, παρά τα «απόνερα» της κρίσης της πανδημίας και προσβλέποντας σε τι;

Σίγουρα ναι, ελπίζοντας πως τελικά φέτος θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί η γνωστή σε όλους μας «Οικοδομή», που άλλωστε, εγώ προσωπικά, έχω στηρίξει από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της, μέσα και από άλλους ομίλους χημικών για κατασκευές, παλαιότερα. Άλλωστε και μετά την ανάπαυλα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και της επανέναρξής της τον Οκτώβριο του 2019, τη στήριξα εκ νέου με τη συμμετοχή μας τότε, δυναμικά, με ένα εμβληματικό εκθεσιακό περίπτερο της PENETRON. Είναι πολύ βασικό ο κατασκευαστικός κλάδος της Οικοδομής και των Έργων να μπορεί να συναντιέται σε μια τέτοια εκδήλωση και να προβάλλονται οι νέες τεχνολογίες, έτσι ώστε μηχανικοί, αρχιτέκτονες, εφαρμοστές, τεχνίτες, αλλά κι εμείς οι εκπρόσωποι του κλάδου, καθώς και διάφοροι επενδυτές και φορείς, να μπορούμε να ανταλλάξουμε πληροφορίες, δεδομένα, τάσεις, για να κερδίσει η υγιής ανάπτυξη, η άμιλλα και η τεχνολογία της κοινωνίας. Όλοι μας, για σχεδόν ένα χρόνο, αναπτύξαμε τη δυνατότητα της άυλης επικοινωνίας, μέσω των δικτύων, των web-meetings και των web-conferences, αλλά σίγουρα τίποτε δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης επικοινωνία και παρουσία μας σε ένα τόσο σημαντικό για τον κλάδο μας γεγονός, όπως η «Οικοδομή».