Ο τουριστικός τομέας τα τελευταία χρόνια αποτελεί έναν από τους βασικότερους μοχλούς της κατασκευαστικής ζήτησης, τόσο εξαιτίας των επενδύσεων που γίνονται για την κατασκευή νέων ξενοδοχειακών μονάδων, όσο και ως αποτέλεσμα της ιδιωτικής δραστηριότητας για εξοχικές κατοικίες. Η χρονική συγκυρία ωστόσο, στην μετά COVID – 19 εποχή γεννά νέες ευκαιρίες για την τόνωση της ζήτησης σε τουριστικές κατοικίες και συνακόλουθα για την κατασκευαστική και οικοδομική δραστηριότητα στον κλάδο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle το τελευταίο διάστημα υπάρχει εντυπωσιακή αύξηση της ζήτησης για τουριστικές κατοικίες στην Ελλάδα από Ευρωπαίους αγοραστές.

Το θέμα της εξοχικής κατοικίας θα αναπτύξει η πρώτη ενότητα του Architects Talk το Σάββατο 17 Οκτωβρίου. Η ενότητα αυτή θα παρουσιαστεί από αρχιτέκτονες κορυφαίων γραφείων της χώρας, οι οποίοι θα συζητήσουν για τις τάσεις της αρχιτεκτονικής που κυριαρχούν αλλά και για το αυξανόμενο ενδιαφέρον στις παραθεριστικές κατοικίες-villas. Η εκδήλωση διοργανώνεται με την επιμέλεια του Βασίλη Μπαρτζώκα και του Archisearch.gr στο πλαίσιο της έκθεσης ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2020 και έχει τίτλο Architecture 2021: Explore the Unknown.

Η γερμανική εφημερίδα επικαλείται στοιχεία της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων Rightmove, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα βρίσκεται στις κορυφαίες αναζητήσεις των Ευρωπαίων μαζί με Ισπανία, Γαλλία και Πορτογαλία. Μόνο στη Βρετανία η ζήτηση για εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα έχει καταγράψει αύξηση της τάξης του 200%. Οι αναζητήσεις συνολικά για τις 4 χώρες ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο και έχουν αυξηθεί κατακόρυφα μετά τις νέες ταξιδιωτικές οδηγίες που εκδόθηκαν από τη βρετανική κυβέρνηση στα τέλη Ιουνίου. Σύμφωνα με τη DW η Ελλάδα έχει μετατραπεί στην μεγαλύτερη αγορά ακινήτων της τελευταίας δεκαετίας.

Και δεν είναι μόνο η Βρετανία, αλλά το τελευταίο διάστημα αντίστοιχη ζήτηση εκδηλώνεται και από Γερμανούς, Γάλλους, Αυστριακούς και Ελβετούς αγοραστές. Ανεπίσημα στοιχεία, που επίσης επικαλείται η γερμανική εφημερίδα, δείχνουν αύξηση της τάξης του 50% στις επενδύσεις σε ακίνητα στην Ελλάδα. Οι πιο δημοφιλείς περιοχές είναι η Πελοπόννησος αλλά και νησιά όπως η Αμοργός, η Κρήτη, η Κέρκυρα και η Κάρπαθος. Σημαντικό ρόλο στην επιλογή τουριστικών ακινήτων στην Ελλάδα από Ευρωπαίους αγοραστές έχει παίξει η επιτυχής διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού από τη χώρα μας και η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Ελλάδας.

Πρόσφατες έρευνες αλλά και η επεξεργασία των στοιχείων για την ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα καταδεικνύουν ότι η ζήτηση για τουριστικές κατοικίες αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται τονώνοντας τον κλάδο της οικοδομής.

Είναι χαρακτηριστική παλαιότερη έρευνα που είχε εκπονήσει η διαΝΕΟσις σύμφωνα με την οποία το 7,3% των ενηλίκων της Ευρώπης δηλώνουν ότι θα ήθελαν να διαμείνουν μόνιμα ή για μεγάλο μέρος του έτους στη νότια Ευρώπη μετά τη συνταξιοδότησή τους. Η τάση αυτή που αποκαλείται snowbird tourism είναι διαδεδομένη και αφορά σε συνταξιούχους με οικονομική άνεση που επιλέγουν πιο εύκρατους προορισμούς για τους χειμερινούς μήνες και όχι μόνο. Υπολογίζεται ότι περίπου 120 χιλιάδες Βρετανοί άνω των 65 ζουν σήμερα στην Ισπανία, αριθμός που έχει δεκαπλασιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια

Η έκθεση ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2020

Μετά τη μεγάλη επιτυχία και την θερμή υποδοχή της αγοράς της έκθεσης ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO την περασμένη χρονιά, φέτος η έκθεση ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2020, έχοντας ήδη αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς για τον κλάδο θα πραγματοποιηθεί στις 16 – 18 Οκτωβρίου στο εκθεσιακό κέντρο METROPOLITAN EXPO στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Υπογραμμίζεται ότι το εκθεσιακό κέντρο METROPOLITAN EXPO είναι το πρώτο εκθεσιακό κέντρο στην Ελλάδα που εξασφάλισε την πιστοποίηση Covid Shield από την TUV Austria. Η πιστοποίηση εξασφαλίζει ότι το εκθεσιακό κέντρο διαθέτει τους κατάλληλος μηχανισμούς, πόρους και τις υποδομές για τη διοργάνωση όλων των εκθέσεων με απόλυτη ασφάλεια καθώς και η προσαρμογή του στα διεθνή πρότυπα και πρακτικές.

Πηγή: Χάρης Φλουδόπουλος