Ένας από τους κύριους μοχλούς για την ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας το πρόσφατο διάστημα, ήταν η αύξηση της ζήτησης για τουριστικά ακίνητα αλλά και κατοικίες. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν και τα στοιχεία για τις νέες άδειες, όπου καταγράφεται σημαντική αύξηση σε τουριστικές περιοχές, τόσο στην Αθήνα όσο και στα νησιά.

Η τάση αυτή, όπως δείχνουν πρόσφατες μελέτες, αναμένεται να συνεχιστεί και να ενταθεί τα επόμενα χρόνια, δίνοντας μόνιμο και βιώσιμο χαρακτήρα στην ανάκαμψη του οικοδομικού κλάδου. Έρευνα που εκπόνησε ο Οργανισμός Ερευνας και Ανάλυσης διαΝΕΟσις, για τις προοπτικές που ανοίγονται από την αξιοποίηση του ταξιδιωτικού ρεύματος για την Ελλάδα, τεκμηριώνει ότι υπάρχει σημαντικό έλλειμμα σε υποδομές και κατοικίες, που μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της οικοδομικής δραστηριότητας.

Θέλουν νότο

Βάσει της έρευνας, το 7,3% των ενηλίκων στην Ευρώπη δηλώνουν ότι θα ήθελαν να διαμείνουν μόνιμα ή για ένα μεγάλο μέρος του έτους στη νότια Ευρώπη μετά τη συνταξιοδότησή τους. Το κύμα αυτό που αποκαλείται «snowbird tourism» αποτελείται κατεξοχήν από πλούσιους συνταξιούχους βόρειων χωρών, που κατά κανόνα επιλέγουν μια χώρα του Νότου για τους χειμερινούς μήνες. Για παράδειγμα 120.000 Βρετανοί άνω των 65 ζουν σήμερα στην Ισπανία, αριθμός που έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια. Τα επόμενα είκοσι χρόνια αναμένεται η συνταξιοδότηση 120 εκατ. Ευρωπαίων, άρα θα προκύψει ζήτηση για 2,7 εκατομμύρια παραθεριστικές κατοικίες στις νότιες χώρες. Ωστόσο, παράλληλα με την επιθυμία των Ευρωπαίων να ζήσουν στο νότο, καταγράφεται και σημαντικό έλλειμμα σε υποδομές, που θα μπορούσαν να προσελκύσουν αυτού του είδους τον τουρισμό.

Η μελέτη εκτιμά ότι εφόσον η χώρα θέσει ως στόχο να κατακτήσει το 15% της αγοράς δεύτερης κατοικίας για Βορειοευρωπαίους συνταξιούχους, τότε θα χρειαστούμε 400.000 κατοικίες τα επόμενα 20 χρόνια. Πουλώντας (ή ενοικιάζοντας μακροχρόνια) 20.000 κατοικίες τον χρόνο και με τους νέους ιδιοκτήτες να περνούν κατά μέσο όρο 6 μήνες τον χρόνο στη χώρα μας, η επίδραση στο ΑΕΠ θα είναι πάνω από 5 δισ. ευρώ τον χρόνο, δημιουργώντας παράλληλα περίπου 60.000 νέες θέσεις εργασίας.

Θέσεις εργασίας

Σύμφωνα με άλλη μελέτη του ΙΟΒΕ εφόσον η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα και οι επενδύσεις σε υποδομές συγκλίνουν με το μέσο όρο των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τότε μέσα σε μία πενταετία το ετήσιο ΑΕΠ θα μπορούσε να ενισχυθεί με 29,3 δισ. ευρώ. /Το ΙΟΒΕ υπολογίζει σε αυτό το σενάριο οι θέσεις εργασίας θα αυξηθούν κατά περίπου 230.000 σε ορίζοντα δεκαετίας. Ο κλάδος που αντιπροσώπευε 22,4 δισ. ευρώ το 2007 υπέστη δραματική συρρίκνωση κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ενδεικτικά ο αριθμός των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις κατασκευές μειώθηκε κατά περίπου 39.000 μεταξύ 2009 και 2017, ενώ η συνολική επενδυτική δαπάνη για κατασκευαστικά έργα μειώθηκε από 33,6 δισ. ευρώ το 2007 σε 9 δισ. ευρώ το 2017.

Η έκθεση ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019

Καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις για έξοδο του κλάδου της οικοδομικής και κατασκευαστικής δραστηριότητας, από την κρίση, ενισχύεται το ενδιαφέρον για την μεγαλύτερη επαγγελματική έκθεση του κλάδου “ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019”. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο εκθεσιακό κέντρο METROPOLITAN EXPO στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος από τις 18 έως και τις 20 Οκτωβρίου 2019 και απευθύνεται αποκλειστικά σε επαγγελματίες και ειδικότερα στο εξειδικευμένο κοινό της αγοράς των κατασκευών, σε μηχανικούς, αρχιτέκτονες, εργολάβους, στελέχη κατασκευαστικών εταιρειών, επαγγελματίες της οικοδομής, των υλικών και του design.

Η “ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019” φιλοδοξεί να αναδειχθεί στο μεγαλύτερο εκθεσιακό event του κατασκευαστικού κλάδου όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου. Προσανατολισμένη στην εξωστρέφεια, η “ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019” θα δεχθεί επισκέπτες από όλες τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου. Ήδη στην έκθεση έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 200 επιχειρηματικές αποστολές, που περιλαμβάνουν εκπροσώπους των μεγαλύτερων κατασκευαστικών εταιρειών, από 17 χώρες στόχους των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Β. Αφρικής, στις οποίες καταγράφεται ή αναμένεται να καταγραφεί σημαντική ζήτηση για τον κατασκευαστικό κλάδο. Στο πλαίσιο της έκθεσης προγραμματίζονται πάνω από 5500 συναντήσεις B2B, για τις οποίες ήδη έχει εκδηλωθεί σημαντικό ενδιαφέρον.

Ταυτότητα “ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019”

Η διεθνής έκθεση “ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019” διοργανώνεται από τις εταιρείες ROTA AE και TEXPO ΑΕ από τις 18 έως τις 20 Οκτωβρίου 2019 στο εκθεσιακό κέντρο METROPOLITAN EXPO στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Η “ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019” τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του ΣΕΒ, του ΤΕΕ, του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Αθηνών και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Πειραιά.