Σε εφαρμογή έχει τεθεί από τα τέλη Ιανουαρίου το μέτρο της τριετούς αναστολής του ΦΠΑ στην παράδοση νεόδμητων ακινήτων. Η αναστολή θα ισχύσει μέχρι το τέλος του 2022 και ισχύει αναδρομικά δηλαδή από τις αρχές του 2006 και συγκεκριμένα από τα αδιάθετα ακίνητα με οικοδομική άδεια που εκδόθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά.

Αντί για ΦΠΑ 24%, οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα βαρύνονται για μια τριετία με φόρο μεταβίβασης, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί της αντικειμενικής αξίας ή της αναγραφόμενης τιμής στο συμβόλαιο εφόσον αυτή είναι υψηλότερη από την αντικειμενική. Όπως σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών, το μέτρο της αναστολής του ΦΠΑ δεν είναι το μόνο μέτρο, το οποίο στοχεύει στην αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων.

Συγκεκριμένα στο επόμενο διάστημα δρομολογούνται:
– η έκπτωση φόρου για την ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση ακινήτων. Πρόκειται για παρέμβαση που έχει ψηφισθεί και αναμένεται η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες. Η έκπτωση θα είναι από τον φόρο εισοδήματος και θα ανέρχεται σε 40% επί της δαπάνης για τις εργασίες και όχι για τα υλικά. Προϋπόθεση για να λάβει ένας ιδιοκτήτης την έκπτωση είναι να έχει εξοφλήσει τις σχετικές αμοιβές μέσω του τραπεζικού συστήματος και να έχει λάβει φορολογικό στοιχείο. Η μέγιστη δαπάνη που αναγνωρίζεται είναι 16.000 ευρώ και η έκπτωση φόρου γίνεται σε τέσσερις ισόποσες ετήσιες δόσεις. Έτσι για δαπάνη 16.000 ευρώ η μέγιστη έκπτωση είναι 6.400 ευρώ που θα κατανεμηθεί σε 1.600 ευρώ ετησίως. Ακίνητο στο οποίο έγινε χρήση της συγκεκριμένης φοροαπαλλαγής δεν μπορεί να ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα ενεργειακής ή αισθητικής αναβάθμισης.

– νέο, μεγαλύτερο και πιο φιλικό πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον”. Σύμφωνα με το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας ο συνολικός προϋπολογισμός θα είναι 250 εκατ. ευρώ και θα δίνει τη δυνατότητα εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης σε χιλιάδες νοικοκυριά.

– Τέλος η μείωση του ΕΝΦΙΑ λειτουργεί θετικά για την στήριξη της οικοδομής και της οικονομίας. Ως γνωστόν ο ΕΦΝΙΑ μειώθηκε μεσοσταθμικά κατά 22% το 2019 και έρχεται φέτος νέα μείωση κατά 8%.

Πηγή: Χ. Φλουδόπουλος (Δημοσιογράφος)