Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφάνισε στο σύνολο της χώρας αύξηση κατά 8,8% στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, κατά 8,9% στην επιφάνεια και κατά 5,9% στον όγκο, σε σύγκριση με το 2019.

Συγκριτικά με το 2019 ο ρυθμός ανάπτυξης της οικοδομικής δραστηριότητας παρουσιάζει κάμψη, ωστόσο εάν ληφθεί υπόψη το συνολικό περιβάλλον της οικονομίας και η πανδημική κρίση, εντούτοις είναι σαφές ότι η πορεία της οικοδομικής αγοράς κρίνεται κάτι παραπάνω από θετική. Υπενθυμίζεται ότι το 2019 η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα είχε εμφανίσει στο σύνολο της χώρας αύξηση κατά 13,3% στον αριθμό των αδειών, κατά 9,2% στην επιφάνεια και κατά 9,8% στον όγκο, σε σύγκριση με το 2018.

Που οφείλεται το γεγονός ότι ο κλάδος της οικοδομής επέδειξε ισχυρή ανθεκτικότητα απέναντι στην κρίση του Covid;

Σημαντική θεωρείται η συνεισφορά των μέτρων που ελήφθησαν όπως η αναστολή της εφαρμογής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ). Επίσης σε αρκετές περιοχές έχει αρχίσει η κατασκευή κατοικιών, ενώ μέρος των αδειών αφορούσε σε ανακαινίσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονομώ». Σημειώνεται ότι έχει ανασταλεί η υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ για  ακίνητα που έχουν  κατασκευαστεί με οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από το 2006 και μετά. Το ίδιο ισχύει και για όλες τις νέες οικοδομικές άδειες που θα εκδοθούν από τις αρχές του 2020 και μέχρι το τέλος του 2022. Στην Αττική, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα το 2020 διαμορφώθηκε σε 3.933 νέες άδειες, επιφάνειας 1.111,4 χιλιάδων τ.μ. και 4.664,3 χιλιάδων κυβικών μέτρων όγκου, σημειώνοντας άνοδο κατά 8,5% με βάση τον αριθμό των αδειών, κατά 16,3% με βάση την επιφάνεια και κατά 8,7% με βάση τον όγκο.

Που σημειώθηκε η υψηλότερη άνοδος;

Τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο με βάση τον όγκο σημείωσε με 65,7% η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ενώ σημαντική αύξηση κατέγραψαν επίσης τα Ιόνια Νησιά με 32,5% και η Θεσσαλία με 21,7%. Αρκετές νέες άδειες εκδόθηκαν καθώς οι κατασκευαστές σπεύδουν να δημιουργήσουν ένα καινούριο στοκ ακινήτων που θα συνεχίσει να απαλλάσσεται από ΦΠΑ και μετά το 2021 οπότε θα λήξει η τριετής περίοδος αναστολής του μέτρου. Στον αντίποδα, αρνητικά κινήθηκαν η Δυτική Μακεδονία με πτώση 31,8%, το Νότιο Αιγαίο με πτώση 22,8% και η Κρήτη με μείωση 15,6%. Από τις 13 συνολικά Περιφέρειες της χώρας, οι 5 σημείωσαν αρνητικό πρόσημο. Ως προς τις περιοχές με αρνητικό πρόσημο, η πανδημία φαίνεται ότι έπαιξε το ρόλο της ιδίως σε σχέση με αρκετά τουριστικά project καθώς επίσης και σε σχέση με τη ζήτηση για ακίνητα από αλλοδαπούς αγοραστές,