Θετικές εξελίξεις αναμένονται για τον τομέα των κατασκευών ενώ ιδιαίτερη κινητικότητα προβλέπεται στον τομέα της εξωτερικής θερμομόνωσης, τονίζει ο Διευθυντής Έρευνας-Ανάπτυξης και Τεχνικής Υποστήριξης της ISOMAT Κωνσταντίνος Ασλάνης.

Η ISOMAT κατάφερε παρά την κρίση της πανδημίας να συνεχίσει απρόσκοπτα την πορεία ανάπτυξης, ενώ για το 2021 οι σημαντικότερες προτεραιότητες είναι η παραγωγή νέων προϊόντων και η διείσδυση σε νέες αγορές. Επιπλέον ο κ. Ασλάνης παρουσιάζει τις προϊόντικές λύσεις που προσφέρει η ISOMAT για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών. Ο ίδιος επισημαίνει ότι για την ανάπτυξη του κατασκευαστικού κλάδου απαιτείται η δημιουργία περισσότερων έργων υποδομής καθώς και μεγαλύτερες επενδύσεις.

Μιλήστε μας για την ιστορία και τη διαδρομή της ISOMAT; Πως ξεκίνησε και πως έχει εξελιχθεί σε μια ελληνική πολυεθνική δύναμη;

Η ISOMAT είναι μία ελληνική παραγωγική εταιρία δομικών χημικών και κονιαμάτων με πολυεθνικό χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το 1980 με στόχο να παράγει στην Ελλάδα ειδικά δομικά υλικά υψηλής ποιότητας, προσιτά όμως στον Έλληνα καταναλωτή. Έως τότε, τα προϊόντα αυτά ήταν εισαγόμενα ως επί το πλείστον. Σήμερα η ISOMAT αποτελεί μία από τις σημαντικότερες βιομηχανίες δομικών υλικών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Διαθέτει 3 παραγωγικές μονάδες, εκ των οποίων η πρώτη βρίσκεται στη μητρική εταιρία στην Ελλάδα και οι άλλες δύο στις θυγατρικές της εταιρίες στη Σερβία και στη Ρουμανία. Επιπλέον, διαθέτει 5 εμπορικές θυγατρικές εταιρίες σε Γερμανία, Ρωσία, Τουρκία, Βουλγαρία και Σλοβενία. Επιπλέον, τα προϊόντα της ISOMAT εξάγονται σε περίπου 60 χώρες παγκοσμίως, μέσω τοπικών διανομέων ή αντιπροσώπων.

Η εταιρία μας παράγει και διαθέτει πάνω από 350 διαφορετικά προϊόντα που μπορούμε να τα κατατάξουμε στις παρακάτω έξι βασικές κατηγορίες:

  • Στεγανωτικά Υλικά
  • Χρώματα και Σοβάδες
  • Κόλλες και Αρμόστοκοι
  • Επισκευαστικά Υλικά
  • Βελτιωτικά Πρόσμικτα
  • Επιστρώσεις Δαπέδων
Σε ποια μεγάλα έργα έχει συμμετάσχει η εταιρεία προσφέροντας λύσεις;

Η ISOMAT έχει συμμετάσχει σε πολλά από τα μεγαλύτερα κατασκευαστικά έργα της χώρας, όπως μεταξύ άλλων το Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ίδρυμα Ευγενίδου, την Κοβεντάρειο Βιβλιοθήκη Κοζάνης, τα σύγχρονα κτίρια γραφείων Piraeus Port Plaza και πολλές μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες (Four Seasons Astir Palace Hotel, Sani Resort, Grand Hyatt, Athens Capital κλπ.).

Ποια η πορεία της εταιρείας το 2020 και πόσο επηρεαστήκατε από την κρίση της πανδημίας; Ποιες αγορές αποδείχθηκαν πιο ανθεκτικές;

Το 2020, μετά από τόσα χρόνια οικονομικής κρίσης και πανδημίας, οι πωλήσεις της Ελλάδας ανήλθαν στα 57 εκ.€ και του Ομίλου στα 74,6 εκ.€. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας συνεχίσαμε απρόσκοπτα την ανάπτυξή μας, επενδύοντας συνεχώς τόσο σε νέο προσωπικό όσο και σε μηχανολογικό εξοπλισμό. Από τους τομείς που αποδείχθηκαν πιο ανθεκτικοί απέναντι στην κρίση είναι αφενός η εξωτερική θερμομόνωση κτιρίων, κυρίως λόγω των κρατικών επιδοτήσεων ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, καθώς και οτιδήποτε είχε να κάνει με ανακαίνιση όπως στεγανωτικά, κόλλες, χρώματα κτλ.

Πως βλέπετε το 2021 και ποιες αγορές εκτιμάτε ότι θα παρουσιάσουν κινητικότητα;

Το 2021, η ISOMAT συνεχίζει να ακολουθεί μία πορεία ανάπτυξης και μεγάλης εξέλιξης. Στόχος μας είναι η καινοτομία σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας μας, σε δομές, τεχνολογίες, συστήματα, υπηρεσίες αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση τόσο της Έρευνας και Ανάπτυξής όσο και της εξωστρέφειάς μας, αφού η παραγωγή νέων προϊόντων και η διείσδυση σε νέες αγορές του εξωτερικού παραμένουν οι σημαντικότερες προτεραιότητες μας. Όσον αφορά στον κατασκευαστικό κλάδο, αναμένουμε μία γενικότερη θετική εξέλιξη, με ιδιαίτερη κινητικότητα στον τομέα της εξωτερικής θερμομόνωσης.

Στο ζητούμενο του ενεργειακά αποδοτικού κτιρίου, ποιες είναι οι λύσεις που προσφέρει η ISOMAT;

Το παθητικό κτίριο είναι ένα πρότυπο κτιρίου, το οποίο προσφέρει ταυτόχρονα υψηλή ενεργειακή απόδοση, άνεση, οικονομία ενώ είναι και φιλικό προς το περιβάλλον. Κύριο χαρακτηριστικό του συνιστά το γεγονός ότι συνδυάζει τη βελτίωση της ενεργειακής κατανάλωσης με πολύ χαμηλές ενεργειακές απώλειες. Στο πλαίσιο αυτό, η ISOMAT προσφέρει προϊοντικές λύσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών μέσα από την ολοκληρωμένη της σειρά συστημάτων εξωτερικής θερμομόνωσης ISOMAT THERMOSYSTEM. Η σειρά αποτελείται από 5 επιμέρους συστήματα, καθένα από τα οποία ανταποκρίνεται στις διαφορετικές απαιτήσεις του εκάστοτε έργου. Όλα τα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης ISOMAT THERMOSYSTEM είναι πιστοποιημένα σύμφωνα με την ETAG 004 ή την EAD 040083-00-0404 και ακολουθούν την κατασκευή σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Ταυτόχρονα όμως, και η ίδια η εταιρία παρέχει δεκαετή εγγύηση, η οποία συνυπογράφεται από το συνεργείο εφαρμογής του συστήματος.

Επιλέγοντας τα πιστοποιημένα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης ISOMAT THERMOSYSTEM εξοικονομείτε ενέργεια και χρήματα, αφού μειώνονται τα λειτουργικά έξοδα για θέρμανση τον χειμώνα και κλιματισμό το καλοκαίρι. Έτσι γίνεται και απόσβεση του κόστους εφαρμογής του συστήματος από τα πρώτα κιόλας χρόνια λειτουργίας του, ενώ θα μπορείτε να απολαμβάνετε θερμική άνεση στον χώρο σας, έχοντας μια σχετικά σταθερή θερμοκρασία χειμώνα-καλοκαίρι. Επιπλέον, το κτίριό σας θα αναβαθμιστεί όχι μόνο ενεργειακά, αλλά και αισθητικά καθώς θα ανακαινιστεί η εξωτερική του όψη χάρη στους υψηλής ποιότητας, έγχρωμους παστώδεις σοβάδες MARMOCRYL. Όλα μαζί τα παραπάνω συμβάλλουν στη συνολική αύξηση της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Τέλος, τα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης ISOMAT THERMOSYSTEM εφαρμόζονται γρήγορα και εύκολα από πιστοποιημένα συνεργεία και συμβάλλουν και στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς μειώνεται δραστικά η μόλυνση της ατμόσφαιρας από τις ρυπογόνες ουσίες που προκύπτουν από τη χρήση καυσίμων για θέρμανση και ψύξη του κτιρίου.

Μιλήστε μας για τις καινοτόμες τεχνολογικά λύσεις που προσφέρει η ISOMAT για τη σύγχρονη οικοδομή;

Από την αρχή της ίδρυσής της, η εταιρία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ποιότητα, στην καινοτομία και στη συνεχή ανάπτυξη νέων προϊόντων. Για το λόγο αυτό διαθέτει ένα άρτια οργανωμένο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης, επανδρωμένο με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και αποτελούμενο από 5 διαφορετικά χημεία R&D και 2 εργαστήρια Ποιοτικού Ελέγχου στην Ελλάδα, αλλά και 2 χημεία σε Ρουμανία και Σερβία, αφιερωμένα τόσο στο R&D όσο και στον Ποιοτικό Έλεγχο. Μέσα από το σύνολο των πλήρως οργανωμένων και σύγχρονα εξοπλισμένων εργαστηρίων, αναπτύσσονται κάθε χρόνο πολλά νέα προϊόντα, σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς αλλά και των τεχνολογικών εξελίξεων του οικοδομικού κλάδου.

Σε όλες τις κατηγορίες των προϊόντων μας παρουσιάζουμε καινοτομίες, όπως είναι τα πολυουρεθανικά, τα πολυασπαρτικά αλλά και τα συστήματα πολυουρίας για στεγανοποιήσεις και επιστρώσεις δαπέδων παντός τύπου και χρήσεων, νέες κόλλες με τεχνολογία πυρήνων κρυστάλλωσης ιδανικές για πλακάκια μεγάλων διαστάσεων που είναι τα τελευταία χρόνια η τάση στα έργα, αρμόστοκοι χωρίς τσιμέντο Portland που προσφέρουν άριστη χρωματική σταθερότητα εφ’όρου ζωής, συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης που προσφέρουν πυρασφάλεια, καθώς και ηχομονωτικές ιδιότητες, συστήματα διακοσμητικών δαπέδων stone carpet αλλά και διακοσμητικά συστήματα πατητής με ετοιμόχρηστες ακρυλικές επιστρώσεις και πολλά άλλα.

Για όλα μας τα προϊόντα και τη σωστή εφαρμογή τους, οι εξειδικευμένοι μηχανικοί της ISOMAT παρέχουν άμεση και υπεύθυνη Τεχνική Υποστήριξη, τόσο σε επαγγελματίες όσο και ιδιώτες,  μέσω της γραμμής 801-11-1501 150, το email support@isomat.gr αλλά και της mobile εφαρμογής μας διαθέσιμη τόσο για iOS όσο και για Android κινητά.

Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα και πως μπορεί να συνδράμει η ελληνική πολιτεία προκειμένου να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα του κλάδου σας;

Για την ανάπτυξη του κατασκευαστικού κλάδου, απαιτείται η δημιουργία περισσότερων έργων υποδομής καθώς και μεγαλύτερες επενδύσεις. Από την πλευρά της, η ελληνική πολιτεία μπορεί να συνδράμει μέσα από την υλοποίηση χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, όπως συμβαίνει ήδη με την εξωτερική θερμομόνωση.

Δώστε μας μία εικόνα από τη δραστηριότητα της εταιρίας στον τομέα των εξαγωγών.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, αποτελούν το 36% του τζίρου της μητρικής στην Ελλάδα, ποσοστό που φτάνει άνω του 50% σε επίπεδο Ομίλου. Το εξαγωγικό πλάνο της εταιρίας είναι πολυεπίπεδο, καθώς, πέρα από την περαιτέρω εδραίωσή της στις αγορές όπου δραστηριοποιείται με θυγατρικές εταιρίες, σκοπός αποτελεί η επέκτασή της τόσο σε αναδυόμενες όσο και σε ώριμες αγορές μέσω αντιπροσώπων ή τοπικών διανομέων. Ιδιαίτεροι στόχοι συνιστούν η Βόρεια Αμερική, αλλά και επιλεγμένες χώρες της λεκάνης της Μεσογείου, της υποσαχάριας Αφρικής και της Ασίας, όπως η Ινδία και η Κίνα. Στόχος μας επίσης είναι η ενδυνάμωση της εταιρίας μέσω εξαγορών.