All star panels στο  φετινό Architects talk  by Archisearch.gr

Στα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στη μετά Covid εποχή, καθώς και στο ζητούμενο του sustainability, αναμένεται να επικεντρωθεί το φετινό Architects Talk by Archisearch.gr, μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η πρώτη εκδήλωση στο πλαίσιο της έκθεσης ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO.  Όπως τονίζει ο ιδρυτής του archisearch.gr,  Β. Μπαρτζώκας, μιλώντας στο ΟΙΚΟΔΟΜΗ Expo NEWS, και φέτος το Architects Talk by Archisearch.gr αναμένεται να αποτελέσει μια από στις κεντρικές εκδηλώσεις στην ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO, με έμφαση στην προβολή των θεμάτων που απασχολούν στους επαγγελματίες του κλάδου αλλά και στις τάσεις της αγοράς. Ο κ. Μπαρτζώκας εξηγεί τους λόγους που η φετινή εκδήλωση θα έχει δύο ειδικές ενότητες για το μάρμαρο και το αλουμίνιο ενώ, σε ό,τι αφορά στους συμμετέχοντες, τονίζει ότι ετοιμάζονται All star panels της ελληνικής αρχιτεκτονικής, όπου θα συμμετάσχουν τα κορυφαία γραφεία στην ελληνική αγορά. Καταλήγοντας, υπογραμμίζει ότι στόχος είναι το Architects Talk by Archisearch.gr να συνεχίσει να αναδεικνύει τις τάσεις και να δημιουργεί συνδέσεις ,σε διάλογο, με κάθε ενδιαφερόμενο μέρος της κοινωνίας.

Το Architects Talk by Archisearch.gr είχε τεράστια επιτυχία και εμφάνισε μεγάλη δυναμική στο πλαίσιο της προηγούμενης ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO. Μείνατε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της εκδήλωσης; Εάν σας ζητούσαμε να ξεχωρίσετε κάποια από τα συμπεράσματα για την πορεία και τις τάσεις του κλάδου, ποια θα ήταν αυτά;

Στην πρώτη διοργάνωση του Architects Talk by Archisearch.gr, στο πλαίσιο της ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ EXPO, το 2019, συζητήθηκαν οι κυρίαρχες τάσεις στο hoteling και ,συγκεκριμένα, η άνοδος των boutique hotels στην πόλη και το revival των resorts στην ύπαιθρο. Στο κομμάτι της κατοικίας, διερευνήθηκε το νέο πρόσωπο της exclusive πολυτέλειας ,εντός κι εκτός Κυκλάδων. Συζητήθηκαν οι τάσεις στα γραφεία των πολυεθνικών εταιρειών και τα co working spaces, ενώ δεν έλλειψαν οι πρωτοπόρες, πειραματικές ιδέες που εξυπηρετούν το ίδιο το concept και είναι εφαρμόσιμες. Η παρουσία των κορυφαίων εκπροσώπων της αρχιτεκτονικής στο πάνελ του Architects Talk, στην ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO, αποδεικνύει την εξωστρέφεια του θεσμού, την επιτυχία στη σύνδεση των διαφορετικών και συμπληρωματικών, επαγγελματικών κλάδων και επιστημών ,στην οικοδομή και την ανταλλαγή γνώσης σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Και φέτος, το Architects Talk by Archisearch.gr, αναμένεται να αποτελέσει μια από τις κεντρικές εκδηλώσεις στην ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO, με έμφαση στην προβολή των θεμάτων που απασχολούν τους επαγγελματίες του κλάδου αλλά και τις τάσεις της αγοράς. Τι θα δούμε και που αναμένεται να επικεντρωθεί η φετινή εκδήλωση; Όσον αφορά τις αρχιτεκτονικές τάσεις, ποια είναι αυτήν την περίοδο η εικόνα και οι τάσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό;

Από το 2019 τα δεδομένα έχουν ανατραπεί. Η αρχιτεκτονική στην εποχή, μετά τoν covid 19, ανταποκρίνεται στα ζητούμενα του sustainability, του Future of Work – που δυνάμει επιτρέπει σε μία γενιά εργαζόμενων υψηλής εξειδίκευσης να εργάζονται σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, με έδρα στον κάθε τόπο που έχει internet – στην ανάγκη για περισσότερο exclusivity και slow life, στην ανάγκη για μία νέα προσέγγιση στο δημόσιο χώρο. Νέες κοινωνικές δυνάμεις κινητοποιούνται και επενδύουν, αλλαγές παρατηρούνται στα σημεία απ’ όπου παράγεται η σκέψη και, με αφορμή το έτος women in leadership και το  #metoo, οι γυναίκες καταλαμβάνουν θέσεις ηγεσίας που, ούτως ή άλλως, δικαιούνταν. Την ίδια στιγμή, στον τομέα των υλικών, ειδικά η Ελλάδα, αναδεικνύεται σε κορυφαίο διεθνή παίχτη στις εξαγωγές. Αυτά είναι ορισμένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στο φετινό Architects Talk.

Ποιος ο ρόλος της βιώσιμης ανάπτυξης και του ουδέτερα κλιματικού κτηρίου; Πως επηρεάζεται η αρχιτεκτονική από τη βιωσιμότητα;

Η βιωσιμότητα αποκτά ένα άλλο νόημα. Αποτελεί πυλώνα στο branding των περισσότερων μεγάλων επιχειρήσεων και ένας από τους τρόπους για να εκφράσουν έμπρακτα τη συνέπειά τους, είναι η επιλογή χώρων και γραφείων που πληρούν ορισμένα πρότυπα και διαθέτουν τα κατάλληλα πιστοποιητικά. Η έννοια όμως της βιωσιμότητας προχωρά πέρα από αυτήν την προφανή ερμηνεία. Πλέον σχετίζεται με το well being του εκάστοτε κοινού – των εργαζομένων, των πολιτών και των πελατών – ανταποκρινόμενη σε αναδυόμενες πολιτικές, σύμφωνα με το sweet spot ανάμεσα σε αυτό που θέλει η κοινωνία και στα objectives του εκάστοτε οργανισμού.

Στο πλαίσιο του Architects Talk, επιλέξατε να αφιερώσετε δύο ειδικές ενότητες στο ελληνικό μάρμαρο και το αλουμίνιο. Ποια είναι η στόχευση των συγκεκριμένων ενοτήτων και τι περιμένετε από αυτές;

Στην Ελλάδα, ο κλάδος της βιομηχανίας μαρμάρου παραμένει ισχυρός, με το 76% της συνολικής παραγωγής να εξάγεται σε περισσότερες από 120 χώρες τη χρονιά που μας πέρασε. Έτσι, η χώρα τοποθετείται στην 4η θέση παγκοσμίως στις εξαγωγές μαρμάρων. Ο κλάδος του αλουμινίου παραμένει ο 3ος πιο εξαγωγικός κλάδος με αξία εξαγωγών 1.701 εκατ.€ και ο 2ος με το καλύτερο εμπορικό ισοζύγιο. Οι εξαγωγές του αντιπροσώπευσαν το 5,6% περίπου των συνολικών της χώρας. Σε αυτές τις ενότητες επιθυμούμε τη σύνδεση του κόσμου της αρχιτεκτονικής με αυτόν του business, με σκοπό τη δημιουργία ενός think tank σε θέματα σχεδιασμού εμπορικών προϊόντων, innovation, εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, χρήσεων με ενδιαφέρον για την κοινωνία.

Ποια γραφεία έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής ότι θα δώσουν το παρών και σε ποια θέματα θα αναφερθούν;

Το σίγουρο είναι ότι ετοιμάζουμε all star panels της ελληνικής αρχιτεκτονικής, όπου θα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι  Αristides Dallas Architects, Deca Architects, OOAK Architects, Block 722, Elastic Architects, Urban Soul Project, Micromega, Point Supreme, PILA Studio, Area Office for Architecture, A2 Architects, K Studio, Vikelas Architects, Parthenios Architects, 314 Architecture, Petras architecture, KAAF Architects, AVW, Studio Materiality, Taka and Partners, Pieris Architects, Point Supreme, OOAK Architects, Delta Architects, Flux Architects, KSESTUDIO, Hiboux και άλλοι. Τα θέματα αφορούν τις τάσεις στο ξενοδοχείο, την κατοικία, την «αόρατη» αρχιτεκτονική, τα γραφεία του μέλλοντος και το storytelling design.

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για το Architects Talk by Archisearch.gr;

Επιθυμούμε να συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τάσεις και να δημιουργούμε συνδέσεις σε διάλογο με κάθε ενδιαφερόμενο μέρος της κοινωνίας. Το Architects Talk είναι ένας θεσμός που επιθυμεί να επιταχύνει ή ακόμα και να εμπνεύσει τη θετική αλλαγή.